Erkeklerde yemek borusu kanseri riski 30 yılda %50 arttı

Kategori: Onkoloji, Sağlık Gündemi Print

genetik-kanser-testİngiltere Kanser Araştırmaları Kurumu’nun yaptığı yeni bir araştırmada 1980’lere göre erkeklerde yemek borusu kanseri (özofajiyal kanser) görülme oranının %50 arttığı gösterildi. Bu göre, hastalığa yakalanma oranı ise erkeklerde %15’ten %23’e yükseldi. Kadınlarda ise bu oran sadece %10 civarında bir yükselme gösterdi.

Kanserin tedavisi zor teşhisi kolay

Bu kanserin tedavisi bir hayli zordur. Fakat bu kanserin ilk evrelerinde kanseri teşhis etmek, diğer kanser türlerine oranla daha kolay: Araştırmacılar, öncelikle sizden bir sünger yutmanız istiyorlar ve bu süngeri yutarken ne kadar zorlandığınızı tespit ediyorlar. Daha sonra ise önceki vakalardan süngeri yutmadaki zorlanma derecesini sizinkiyle karşılaştırıyorlar.

Kanserin semptomları

2012 yılında İngiltere’de 5200 erkeğin ölümüne yol açan yemek borusu kanserinin başlıca semptomları;

  • Yutkunma zorluğu
  • Mide de ekşime olması
  • Midenin ağza gelmesi
  • Sebebi açıklanamayan ani kilo kaybıdır.

Yemek borusu kanseri riskini azaltmak için yapılması gerekenler

Karşılaşılan yemek borusu kanseri vakalarının %90’ı önlenebilir seviyededir. Birkaç önlemi alarak yemek borusu kanseri olma riskini azaltabiliriz;

  • Alkolü azaltmak
  • Sigarayı bırakmak
  • Dengeli bir diyet
  • Sağlıklı kilo sınırının korumak

Referanslar: Yazıyı orjinal türkçe çevirisinden okumak için: Gerçek Bilim
Cancer Research UK. “Men are 50 per cent more likely to get esophageal cancer than 30 years ago.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150606204110.htm

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla