Gebelikte yaşanan kansızlık çocuklarda astım nedeni olabilir

Kategori: Gebelik, Jinekoloji Print

Kansızlığın Türkiye ve dünyada çok önemli bir sağlık problemi olduğunu söyleyen Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Teoman Soysal, Alerji, Astım ve İmmunoloji Dergisi’nde yayınlanmış geniş çaplı bir çalışmada kansızlığın gebelikte önemli sorunlara neden olduğunun gösterildiğini belirtti. Gebelik döneminde kansızlık yaşayan annelerin bebeklerinde %22 oranında astıma rastlandığına işaret edene Prof. Dr. Soysal, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de kansızlık yaşayan kişilerin oranı %40’a yakındır. Bu durum önemli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir” diye konuştu.

Gebelik sırasında kansızlık sorunu yaşayan annelerin çocuklarında ciddi oranlarda astıma rastlandığını dile getiren Prof. Dr. Soysal, şu bilgileri verdi: “Astım ve İmmunoloji Dergisi’nde yeni yayınlanan bir çalışmada gebelik döneminde karsızlık sorunu yaşayan annelerin bebeklerinde önemli oranlarda astıma rastlandığı gösterildi. ABD’de Dr. Elizabeth Trish ve arkadaşları tarafından 597 aile üzerinde yapılmış çalışmada kansızlık yaşayan annelere ve bebekleri uzun süreli olarak takip edilmiş.

Çocuklarda kansızlık, demir eksikliği nedenleri ve tedavisi

Bu takip sonucunda gebelik sırasında kansızlığı olan annelerin çocuklarının doğumdan sonraki ilk yıllarında %22 oranında astım görüldüğü saptanmıştır. Bu oranın çocukların 6. yaşında bile hala %17 oranında kaldığını görülmüştür.”

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine bakıldığında kansızlığın global bir sorun haline geldiğinin görüleceğini belirten Prof. Dr. Soysal, “Dünyada global kansızlık oranı % 40 civarındadır. Bu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre azalıp artabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de %20 ila %39 arasında kansızlık olduğu öngörülmüştür. Bu durum özellikle kadınlar açısından önemli bir sorun yaratmaktadır.

Kadınların gebelikleri söz konusu olduğunda ise %40 a varan oranlarda kansızlık bekleniyor. ABD’de bu oranın %9 civarında olduğu biliniyor. Ama düşük sosyo ekonomik geliri olan aileler dikkate alındığında bu oranın orda da %27ye çıktığı gözlemlenmiş. Türkiye’de de gebelikte kansızlığın bu kadar sık bekleniyor olması da son derece önemlidir” dedi.

Hamilelikte demir eksikliği belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Annede görülen kansızlığın sadece anne sağlığını tehdit etmediğini dile getiren Prof. Dr. , sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum sadece anne sağlığı açısından risk yaratmıyor,  çocuğa olan etkileri nedeniyle de son derece önemli bir konudur. Bugüne kadar gebelikte kansızlığın bebeklerde gelişme gerilikleri ve fetal kayıplar gibi pek çok soruna neden olduğunu biliyorduk.

Ancak gebeler açısından risk yaratan başka sorunlarda bulunuyor. Örneğin folik asit desteği çok önemli bir konudur. Folik asit eksikliği olan gebelerin çocuklarında nörolojik gelişme bozuklukları olur. Sadece gebelik sırasında folik asit almak da yeterli değildir. Sürekli olarak doğurgan çağda olan kadınların folik asit açısından eksik olmamaları gerekiyor. Çünkü özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde farkında olunmayan folik asit eksiklikleri annede söz konusu ise çocuk için felaketle sonuçlanabilir.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla