Geçmeyen enfeksiyon hastalıkları, diyabet belirtisi olabilir!

Kategori: Diyabet, Enfeksiyonlar Print

Kış aylarında enfeksiyon hastalıklarının daha sık görülmesi nedeni ile diyabet hastalarında şeker düzeylerinin artmasına yönelik şikayetlerde artış olduğunu söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, geçmeyen enfeksiyon hastalıkların altında şeker hastalığı olabileceğinin de altını çiziyor.

Kış aylarında sık sık hasta oluyorsanız diyabet hastası olabilirsiniz!

Kış aylarında sık sık tekrarlayan enfeksiyonların altta yatan şeker hastalığı belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı, kış aylarında gribal enfeksiyonlar ve akciğer enfeksiyonlarına sık sık yakalanan, iyileşme süreci uzun olan kişilerde teşhis konulmamış diyabet hastalığı olabileceğinin uyarısında bulunuyor. Sık sık hasta olanlar, şeker hastalığına yönelik testleri yapmalıdır diyor.

Şekeri yükselen yaşlılarda da altta yatan sinsi bir enfeksiyonun olabileceği akla getirilmelidir diyen Küçükardalı, bazı yaşlılarda enfeksiyon sırasında ateş yüksekliği olmayabilir genel durum bozukluğu ile kendini belli edebilir uyarısında da bulunuyor.

Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Artan enfeksiyon hastalıklarının neden olduğu şeker yüksekliğini kontrol altına almak için yapılacakları önceden bilmek ve tedbirli olmak gerekir diyen Küçükardalı, kış aylarında hayatı kolaylaştıracak önerilerde bulunuyor.

  • Grip ilaçlarının yol açtığı ağız kuruluğu ile yüksek şekerin yol açtığı ağız kuruluğunu birbirinden ayırmak gerekir.  Şeker ölçümü yapmalı,   yeteri kadar sıvı almalı,   ağız kuruluğu yapmayan grip ilaçları kullanılmalıdır.
  • Grip ilaçlarının yol açabileceği çarpıntı ile kan şekeri  düşmesinin    yol  açacağı  çarpıntı da   birbirinden  ayrılmalı.  Kan  şekeri  düşmesinde  bilinç  değişikliği de  olmaya  başlar. Şüphelenildiğinde kan  şekeri  ölçümü  yapmak  gerekir.
  • Hastalık durumunda vücudumuz enfeksiyondan kurtulmaya çalıştığı için bünyede strese yol açar. Bu da belli hormonların yükselmesine böylece çok az yemek yeseniz bile kan şekeri değerlerinin artmasına neden olur. Bu nedenle “hastalanınca iştahsızlıktan dolayı az yemek yiyerek kan şekeri değerinin artmadığını düşünen hastaların kan şekerini düzenli ölçmemek ve ilaçları düzenli almamak” yanlış bir davranıştır.
  • Kan şekerinizi farklı zaman dilimlerinde ölçün!

Yediklerinizi daha fazla gözden geçirin!

Kış aylarında diyabet hastalarının yediklerine daha fazla özen göstermeleri gerektiğine değinen Küçükardalı konuyla ilgili olarak ‘’Özellikle karbonhidratlı yiyecekleri arttırdıysanız bunları kabul edilebilir düzeye indirmeniz gerekir. Şeker hastalarında günlük kalorinin  %50 si karbonhidrattan oluşmalıdır.  1600 kalori alınıyorsa 800 kalorisi KH olmalı bu da 800/4 200 gr KH demektir.

Bu karbonhidratında glisemik indeksi düşük olan yani şeker oranı düşük (%50 ve altında ) olanlar tercih edilmelidir ( yiyeceklerin glisemik indeksleri listesine online ulaşmak mümkündür) .  Rafine şeker, şeker ile yapılan tatlılar,   beyaz unla yapılan gıdalar, pilav, patates, börek, çörek vb tüketilmemelidir.

Diyabet hastalarının kışın dikkat etmesi gerekenler ve faydalı öneriler!

Günlük öğünlerin içermesi gereken 5 besin grubu vardır. Bunlar; tahıl ve nişasta, et ve alternatifleri, sebze, meyve, süt ve alternatifleridir. ¼ tabak meyve, ¼ tabak sebze, ¼ tabak protein, ¼ tabak tahıl ve bir bardak süttür’’ dedi.

Doktorunuzu arayın!

Hafif geçen hastalıklarda günde en az dört kez kan şekerinizi ölçmeniz gerektiğini belirten Küçükardalı ‘’  Daha ciddi durumlarda her üç saatte bir ölçülmeli. Ne yapabileceğiniz konusunda kuşkulanırsanız hemen uzman danışmanınızı arayın’’ diyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla