Prof. Dr. Dokucu: “Hastanelerde dijitalleşmeye ağırlık vereceğiz”

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

ali-ihsan-dokucuTürkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’ya yaptığı açıklamada, kamu hastane yönetimine ilişkin ilk kez denenen bir yönetim uygulamasına başlandığını belirterek, sürecin sürekli olarak izlendiğini söyledi. Gelecek 5 yıllık dönemde hastanelerde dijitalleşmeye ağırlık verileceğini belirten Prof. Dr. Dokucu, tıbbi cihaz alımı için de planlama yapıldığını açıkladı.

Gelecek dönemde hastanede üretilen verilerin, yapılan testlerin bilgisayar ortamında tutulmasını ve kullanımını sağlamaya yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini dile getiren Prof. Dr. Dokucu, bu uygulamaya yönelik hazırlıkların sürdüğünü kaydetti. Kamu Hastaneleri Kurumu’nun personel yönetiminde de değişikliğe gidileceğini belirten Prof. Dr. Dokucu, personelin sözleşmeli kişilerden oluşturulacağını ve kamu yönetiminde bir ilkin denendiğini açıkladı. Kurumun, bir yılı aşkın bir zamandır faaliyette olduğunu hatırlatan Dokucu, “Böylesine büyük ve kompleks bir yapıda aksaklıklar çıkabiliyor. Sağlıkta profesyonel yönetim anlayışı hedeflenmişti ve bu gerçekleşiyor” dedi.

Kurumun, 88 birliği kurarak faaliyete geçirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Dokucu, şu bilgileri verdi: “Genel sekreterlikler artık kilit rol oynamaya başladılar. Bu kısa süre içinde hastanelerimizle kurum arasında koordinasyonu yürüten, kendi bölgelerindeki sorumlulukları yerine getiren bir yapıya dönüştüler. Kamuda, sözleşmeli yöneticilik şeklinde tanımlanabilecek bir model ilk kez deneniyor. Bu açıdan bakıldığında bu yeniliğin, bazı doğru ve yanlış kararların; bir şekilde gözümüzün önünden seyrettiğini açıkçası görüyoruz.”

Personelin değerlendirilmesine yönelik üçüncü “karne” döneminin tamamlandığını belirten Prof. Dr. Dokucu, yapılan değerlendirmelerde çok ciddi performans artışları gözlendiğini açıkladı. Ara karne değerlendirmelerinin ilgili kişinin görevden alınmasını gerektirecek bir sonuç doğurmadığının altını çizen Prof. Dr. Dokucu, Şubat ayı itibariyle yapılan değerlendirmeden sonra ise kritik sonuçların elde edilmiş olacağını vurguladı. Prof. Dr. Dokucu, “Bu karne verileri kritik bazı kırmızı çizgiler içeriyor. Bazı yöneticiler açısından en azından birkaç kişi için -çok fazla olmadığını ifade edebilirim- tehlike çanlarının olduğunu söyleyebilirim. Kırmızı çizgiler, hizmete yansıyan, vatandaşın sağlık hizmetlerine ulaşımıyla ilgili konular” dedi.

ali-ihsan-dokucu2Değerlendirmelerin içinde parayla irtibatlı konuların ağırlığını kendisinin de eleştirdiğini belirten Prof. Dr. Dokucu, bu konuda daha iyi kriterlerin nasıl konulabileceğine ilişkin yeni yöntem arayışı başlattıklarını açıkladı. Bu konuda bir workshop da yaptıklarını ve görüş topladıklarını belirten Prof. Dr. Dokucu, şu bilgileri verdi: “Önümüzdeki zaman diliminde profesyonel yönetim anlayışı ile yönetilen hastanelerin bu profesyonel yöneticilerimizi daha doğru karne kriterleri ile değerlendireceğini düşünüyorum ama buna rağmen şu anda elde olan yapı, yöneticilerimizi ciddi bir şekilde mali ve iş disiplini açısından değerlendiren bir yapı olup, kamu açısından bakıldığında çok önemli bir örnektir diye düşünüyorum.”

Hastane birlik yöneticilerinin seçimindeki kısıtlılıklardan birinin, kendi görev yaptığı bölgede yetişmiş olmakla ilgili olduğunu belirten Prof. Dr. Dokucu, “Dolayısıyla başka yerlerde daha önceden yöneticilik deneyimi olan arkadaşların bir başka ile yönetici olarak atanması gibi bir durum söz konusu olmuş ki, 87 tane genel sekreterin hemen çok büyük bir çoğunluğu daha önceden yöneticilik vazifesi yapmış, deneyimi olan Sağlık Bakanlığı’nın prosedürünü bilen arkadaşlar olmuşlardır. Gelinen aşamada ise kişilerin performanslarıyla ilgili çok daha fazla bilgi sahibi olundu. İlk baştaki tercihlerin kendi içerisinde farklı münazaralarla yapılabileceğini görüyorum ve bunu doğal kabul ediyorum. Çünkü ilk defa kuruluyor, ilk defa atayacağımız yöneticiler olması söz konusuydu” dedi.

Başarı kriterlerine ilişkin uygulamanın, insan, para ve diğer araç-gereç varlığının en iyi şekilde optimize edilerek, vatandaşların istediği sağlık hizmetini sunmak şeklinde tanımlandığını belirten Prof. Dr. Dokucu, bunun ne kadar yerine getirildiğine ilişkin veri değerlendirmesinin tam olarak yapılmadığını ancak ilk işaretlerin 1,5 yıl önceye göre daha iyi bir konumu işaret ettiğini anlattı.

ali-ihsan-dokucu3Kendi yönetim anlayışının yerelde görev yapan tıbbi hizmetler dışındaki birimlere daha fazla yetki vermek yönünde olduğunu belirten Prof. Dr. Dokucu, sözlerin şöyle sürdürdü: “Biz Sağlık Bakanlığı olarak şu ana kadar başarı hikayelerimizi de periferdeki iyi yöneticilerle sağladık. Kendi genel sekreterliklerime ifadem; olabildiğince yetkiyi perifere verin, hastane yöneticilerine, başhekimlere verin. Böylelikle biz periferde halka dokunan, yöneticilerde elde etmeyi istediğimiz, beklediğimiz o performansı yine onlarla yakalayalım. Yoksa bir süpermen genel sekreterle her şeyin sağlanabileceğini düşünmüyorum.”

Tıbbi cihaz alımları planlandı

Sağlıktaki yatırımların ve tıbbi cihaz alımlarına yönelik planlamanın kesintisiz sürdüğünü dile getiren Prof. Dr. Dokucu, şu bilgileri paylaştı: “350 milyon lira dolayında bütçemiz var. Buna yakın miktarda da Hudut-Sahiller bütçesi bulunuyor. Aşağı yukarı 500 milyon liranın üzerinde bir tıbbi cihaz alımı söz konusu.  Mesela; radyoterapi merkezlerinin kurulması, büyük özellikli tedavi unsuru gerektiren cihazların alımı gibi yatırımlar Hudut-Sahiller üzerinden, görece daha küçük cihazlar Kurumdan alınacak.”

Gelecek 5 yılda dijitalleşmeye odaklanılacak

Yatırımlar ve kurumsal performansın artırılması açısından dijitalleşmenin önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Dokucu, “Benim hedefim gelecek 5 yılda Türkiye’deki hastanelerin tamamının dijitalleştirilmesidir. Bu hedefe varmanın ilk aşaması, başta eğitim-araştırma olmak üzere büyük hastanelerin öncelikli sayısallaştırılmasıdır. Kaynağımızın bir kısmını buna ayıracağız. Bunları yapacağız ki hasta adına yapılan her türlü değerlendirme dijital ortama aktarılabilsin ve istenilen zamanda kolayca görülebilsin. 2014 içinde büyük hastanelerin, devam eden yıllarda da diğer hastanelerin dijitale geçmesini istiyoruz” dedi.

İlgili bölgede oturan da sözleşmeli hekimlikten yararlanabilecek

Sözleşmeli hekimlik uygulamasında il ve ilçelerdeki planlamanın Kalkınma Bakanlığı’nın sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi çalışmasına bağlı yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Dokucu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu uygulamaya yönelik süreç devam ediyor. Sözleşmeli hekimlik uygulaması içinde yer alan il ve ilçelerde yaşayan hekimlerin de bu haktan yararlanabilmesinin önünü açıldı. Böylelikle aynı hastanede ve aynı sağlık çatısı altında birbirinden farklı ücret alınmasına ilişkin sorun gelmeyeceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde imza süreci tamamlanmış olur.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla