Hayalet hastalık, Alkalen Reflü Gastrit tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

18 Ağustos 2015   |    1 Ağustos 2022    |   Kategori: Gastrit, Mide Hastalıkları, Reflü Print

Hayalet hastalık olarak da bilinen alkalen reflü hastalarının önemli bir çoğunluğunun ilaç destekli uygulamalardan ciddi faydalar sağlayabildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Çalıkuşu, alkalen reflü gastrit hastalığının belirti, tanı ve tedavisi hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

Alkalen reflü nedir?

Alkalen reflü gastrit, mide çıkışında yer alan ve ‘pylor’ adı verilen, sinirsel kontrolle çalışan açılır-kapanır kapak düzeneğinin görev yapmaması sonucu gelişen bir hastalıktır. Mide çıkışı sürekli açık kaldığı için, mide çıkışının hemen yakınına, oniki parmak bağırsağına boşalan safra, midenin özellikle boş olduğu zamanlarda mideye kaçar. Safra, mide için tahriş edici olduğu için, zamanla mide içini kaplayan mukozal yapı tahrip olur ve alkalen reflü gastrit gelişir.

Alkalen reflü tanısı

Alkalen reflü gastrit tanısı gastroskopi denen endoskopik tetkik ile yapılır. Normal standartlarda yapılan bir gastroskopide alkalan reflü gastrit tanısı konmaması mümkün değildir. Ancak ne yazık ki hastada alkalen reflü gastrit mevcut olduğu halde yapılan birçok gastroskopide hastalığın tanısı konamıyor. Bu nedenle hastalık hatalı yaklaşımlarla tedavi edilmeye çalışılıyor, yani tedavi edilemiyor.

Reflü neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler

Alkalen reflü için endoskopi nasıl yapılmalı?

  • Gastroskopi anestezi altında yapılmalıdır. Ancak bir çok merkezde gastroskopi anestezi verilmeden, sadece hastanın boğazı lokal anestezik ile çalkalanarak yapılıyor. Bunun nedeni hastaya anestezi verilmesinin parasal maliyeti ve anestezi için gereken zamandan tasarruf etmektir. Anestezi verilmeden yapılan gastroskopi esnasında hasta panik halinde, yapan hekim ise işlemi bir an önce bitirme telaşı içerisindedir. Böyle bir işlemin sağlıklı ve doğru sonuçlar vereceğini düşünmemek gerekir.
  • Gastroskopi için yeterli zaman harcanmalıdır. Uluslararası standart, giriş hariç minimum 20 dakikadır. Gastroskopi esnasında gereken titizliği göstermezsiniz, gereken manevra ve inceleme yöntemlerini uygulayamazsınız, sonuçta midede içerde var olan birçok şeyi göremezsiniz.
  • Gastroskopi tamamen yapan kişinin pratik ve göz tecrübesine bağlıdır. Bu nedenle bir endoskopistin yeterli tecrübeye sahip olması gereklidir. Ülkemizde ne yazık ki tecrübeli endoskopist sayısı gerçekte çok azdır.
  • Gastroskopi yapılan cihazın yeterli donanıma ve kullanım özelliklerine sahip olması gereklidir. Periyodik bakımları yapılmayan, yeterli temizlik ve sterilizasyon uygulanmayan, ışık kaynakları yetersiz cihazlarla yapılan işlemlerden alınan sonuçlar da çoğu kez yetersiz oluyor.

Gastrit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Gastroskopi öncesi hasta uzun süre aç ve ayakta kalmamalı. Uzun süre boş ve dikine duran bir midede fiziksel nedenlerle safra kaçağı saptanamayabilir.

Safra kaçağı nasıl saptanır? 

  1. Hastanın tamamen gevşemesi, karın içi basıncının düşmesi gerekir. Bunun için anestezi yapılması gerekir. İşlemin hastanın uyutulmadan yapılması safra kaçağının tespit edilememesine yol açar.
  2. İşlem esnasında safra kaçağının olduğunu görmek için hastanın yeterli bir süre yatar pozisyonda kalması gerekir, bunun için de ilave süre gereklidir.
  3. Yine işlem esnasında pilor kapağının açılıp kapanma fonksiyonunun normal ya da bozuk olduğu, yani pylor’un görev yapması ya da yapamaması da ancak pilorun yeterli süre gözlenmesi ile izlenebilir.
  4. Bazı durumlarda fonksiyon yapmayan piloru gözlemek için bazı uyarı testlerinin ve manevralarında yapılması gerekir, bu da ilave süre gerektirir. Mide kasılmaları ile pylor önündeki mide kısmının kasılması, çoğu kez pylorun kapandığı izlenimini yaratır. Ancak peristaltik dalga geçtikten sonra pylorun gözlenmesi ile pylorun kapanmadığı ortaya çıkarılabilir. İşleme ayrılan sürenin kısalığı bu gözlemi yapmamıza engel olur.

Alkalen reflü gastrit tespiti zor bir hastalık

Yukarıda dile getirdiğimiz tüm bu nedenler, birçok hastada mevcut olan safra kaçağının görülememesine ve alkalen reflü gastrit hastalığının saptanamamasına yol açar. Hasta mevcuttur, şikayetleri mevcuttur ancak hastalık tespit edilemez. İşte bu durum alkalen reflü gastrit hastalığını bir hayalet hastalık görünümüne sokar. Bir çok endoskopist, gastroskopi esnasında zaman ve diğer eksiklikler nedeni ile mideden doku biyopsisi almaz. Ancak biyopsi alınırsa, biyopsi sonrası alınan patolojik sonuçta antral gastrit ve metaplazi vurgulanır ise bu sonuç zaten safra kaçağının mevcudiyetinin bir delilidir.

Alkalen reflü gastrit tedavisi

Alkalen reflü gastrit tedavisi hem çok zor hem de çok kolaydır. Alkalen reflü gastriti olan bir hastanın ilaç tedavisinden fazla bir beklentisinin olmaması gerekir. Tedavinin başlangıç döneminde, kısa süreli PPİ ve antiasit tedavisi mide mukozasındaki hasarın onarımı açısından faydalı olabilir. Ancak tedavinin başarılı olabilmesi ve hastanın yakınmalarının azalması veya düzelmesi hastanın doktor önerilerine tam uyumu ile mümkündür.

Reflü diyeti nasıl yapılır? Reflüye iyi gelen besinler ve çaylar

Alkalen reflü gastriti olan bir hasta, öğün yemeklerinden 1 saat sonra başlamak üzere yaklaşık olarak bir saat aralıklarla düzenli olarak fazla olmamak kaydı ile bir şeyler yemelidir. Birkaç bisküvi, küçük bir sandviç, bir avuç leblebi, birkaç dilim meyve vb. Bu şekilde mideye giren bu besin maddeleri midenin sağma hareketlerinin başlamasına neden olur. Mide içerisindeki bu besin maddelerini on iki parmak bağırsağına atıp kendisini boşaltmaya çalışırken, eğer varsa içerisindeki safra sıvısını da boşaltır.

Diğer yandan midenin ileri doğru sağma hareketleri devam ederken geriye doğru safra kaçağı da olmayacaktır. Bu şekilde mide kendisini safra kaçağından ve safranın yapacağı tahripten korumuş olur.

Alkalen reflü gastriti olanlar nasıl yatmalı?

Akşam yattıktan sonra uyumakla geçirdiğimiz süre, midemiz boş ve hareketsiz olduğu için safranın mideye dolabileceği en uygun zaman dilimidir. Alkalen reflüsü olan bir hasta bu sürede ne yapabilir? Bunun için en uygun yöntem hastanın yatağının üst kısmını belden yukarı kısmına gelecek şekilde 30 derece yükseltmesidir. Tam yatar pozisyon yerine 30 derece yatay pozisyonda yatmak yer çekiminin etkisi ile safranın mideye değil, aşağı doğru bağırsağın ileri kısımlarına akmasına neden olur.

Bu iki uygulamanın hasta tarafından disiplinli bir şekilde uygulanması, alkalen reflülü hastalara uzun ilaç tedavilerinden çok daha fazla yararı olur. Bu yöntemlerden faydalanamayan az sayıda hasta olabilir. Bu hastalar için önlerinde cerrahi seçenek, yani ameliyat olma seçeneği de mevcuttur.

Mide ağrısı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Alkalen reflü gastrit bir hayalet hastalık değildir. Alkalen reflüsü olan hastalar için bu ömür boyu çekmek zorunda oldukları bir kader değildir. Hastaların büyük bir çoğunluğu yukarıda ifade ettiğimiz gibi ilaç destekli uygulamalardan ciddi faydalar sağlayabilirler. Bu uygulamalardan fayda sağlayamayan özellikle genç ve orta yaşlı hastalar için, cerrahi tedavi yani ameliyat seçeneği de korkulmaması gereken bir tedavi seçeneğidir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

24 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Murat
Murat
2 yıl önce

Gençliğimde pis boğazdım gece yağlı şekerli şeyler yerdim sürekli kilo alıp verdim şimdi alkali gastrit reflü hastalığına yakalandım mide yanması birşey değilde ağız kokusu hayatımı bitirdi aynı durumda olan varmı , ursactive antepsin kullanıyorum başta iyiydi şimdi etki etmemeye başladı

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Murat

Ursactive kullan devam

Burak
Burak
2 yıl önce

Ben sadece mide koruyucu kullaniyorum ölene kadar da kullanicaz herhalde birgün icmesem zehir oluyor safra kesesi ameliyatindan sonra oldu herkese gecmis olsun

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Burak

Safrax diye bir ilaçvar doktor bana bunu kullandedi

Sehriyar
Sehriyar
2 yıl önce
Cevaben  Burak

Mide koruyucu çok zararlı

Fatma
Fatma
2 yıl önce

Aynı hastalıktan bende muzdaribim bağırsaklarım bile ağrıyor tedavilerden sonuç alan varmı

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Fatma

Safrax 250 mg kapsül kullan

Baris
Baris
2 yıl önce

Arkadaşlar, ben de safra kesesi ameliyatı sonrası, inanılmaz bir gaz problemi yaşıyorum, üst taraftan. O kadar çok ki, göğsüm filan sıkışıyo, kalbime , göğsüme filan baktırdım korkudan bişi yok. Ağzıma birşey atıp atmamam ile alakalı değil, bazen sabah kalkar kalkmaz başlıyor. Sizlerin belirttiği yanma filan yok ama ila ile tedavisi… Devamını oku »

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Baris

Safrax 250 mg kapsül verdibana doktor aynı hastalıkbendedevar kahve çesitlerindende uzakdurun

Şahin
Şahin
2 yıl önce

birsey soracam bu hastalık şuanda bende mevcut 21 yaşındayım ne kadar zaman sonra düzelir ve tamamen iyilesirmiyim

Sehriyar
Sehriyar
2 yıl önce
Cevaben  Şahin

Gecdimi kardeş

Nurcan
Nurcan
2 yıl önce

Bu hastalığı çok araştırdım ve farklı hocalar ile görüştüm. Uzun vade de geçmeyen safra kaçağı Allah muhafaza ileride mide kanserine yol açıyor. Midenin yapısı safra suyuna uygun olmadığı için mide çeperine çok fazla zarar veriyor ve ciddi rahatsızlıkları doğuruyor. Bu yönlerini düşününce ameliyat olma ihtimali kurtuluş gibi görünüyor.

Sevinc
Sevinc
2 yıl önce

Yıllardır çekiyorum. 4 kez endiskopi takıldı.Refru,gastrit filan dendi.Ilaclar kullandım.Ama geçmedi.Biktim kusmaktan.Kisa süreli rahatlıyor gibi oluyorum.Sonra tekrar 1-2 ay başlıyor.köpuk çıkartıyorum.

Mustafa
Mustafa
1 yıl önce
Cevaben  Sevinc

Annem aynı durumda bı çözüm buldu buz mu acaba çok merak ettim o da köpükten bahsediyo

Nazlı
Nazlı
3 yıl önce

Safr kesesi ameliyatı oldum ondan sonra başladı şikayetler

Nazlı
Nazlı
3 yıl önce

Bende bu Alkalin reflü gastrit var midem çok yanıyor ne yapmam lazım lütfen yardım edin

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Nazlı

Safrax 250 mg kapsül builaç iyigelebilir banada doktor tavsiye etti

Nurcan
Nurcan
2 yıl önce
Cevaben  Nazlı

4 ay önce safra kesesi ameliyatı oldum ben de ondan sonra başladı benimde her ay gastroenteroloji ye gidiyorum,geçmiyor geçmiyor. 😢 URSACTİVE, antepsin, lansor, bizmopen kullanıyorum. Gece gündüz geçmeyen ağrım bu ilaçlar ile biraz hafifliyor sabahın erken saatlerinde ağrı ile uyanmalar geçmiyor Bi türlü. Midem boş kaldığı zaman kabus oluyor. En… Devamını oku »

Can
Can
3 yıl önce
Cevaben  Nazlı

Şuan naıslsınkz bendede var alkalen Reflü antepsin az iyi geldi ama geçmiyor siz hangi ilaçları kulanıyosunuz

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Can

Safrax kullanın yatmadan önce başkabir çaresiyok sigara çay kahve buhastalığı tetikliyor

Muharrem BİRİNCİOĞLU
Muharrem BİRİNCİOĞLU
2 yıl önce
Cevaben  Can

ursactive kullandım ilk başta iyi geldi sonradan mide yine gaz yaptı alkalen reflü gastrit geğirme şişkinlik yapıyor mide acıkıyor diğer yorumları okuorum istifra bende yok sadece şişkinlik geğirme oluyor şimdi ursofalk kullanıyorum o biraz daha ursactive den daha iyi geliyor

Nurcan
Nurcan
2 yıl önce

Şubat 15 2021 de safra kesesi ameliyatından sonra oldu bende de ameliyat olduğuma bin pişman etti beni. 😡 URSACTİVE, antepsin, lansor, bizmopen içiyorum 4 aydır. Her sabah ağrıyla uyanmaktan maf oldum. Az az sıj sık beslenmem söylendi ama hiç bir işe yaramıyor deliricem. Ameliyat yolu görünüyor gibi. 😔

Fatih
Fatih
1 yıl önce
Cevaben  Nurcan

Kahve sigara buhastalığı tetikler .ursactive kullanmaya devam yatmadanönce

Deniz
Deniz
1 yıl önce
Cevaben  Nurcan

Ameliyat oldunuz mu

Araç çubuğuna atla