Reflü diyeti nasıl yapılır? Reflüye iyi gelen besinler ve çaylar

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
Kategori: Beslenme ve Diyet, Mide Hastalıkları, Reflü Print

Mide içeriğinin, sıklıkla yemek borusuna doğru geri kaçmasına gastroözofajiyel reflü (GÖR) denir. GÖR, midede ekşime, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi belirtilere neden olabilir. Beslenme tarzı bu belirtilerin şiddetlenmesi ya da gerilemesinde çok etkilidir. Bu nedenle reflü diyeti, gastroözofageal reflü hastalarının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Reflü tanısı almış kişiler, standart ilaç tedavisinin yanında yaşam tarzına ve beslenmeye dikkat etmelidirler. Baharatlar, yağlı ve işlenmiş gıdalar, alkol, kafein ve gazlı içecekler reflünün seyrini kötüleştirirken, lifli ve sebze ağırlıklı beslenme, bitki çayları ve bazı meyveler reflünün şiddetini yatıştırır.

Reflü diyeti nedir?

Mide içeriğinin, sıklıkla yemek borusuna doğru geri akış meydana gelmesine gastroözofajiyel reflü (GÖR) denir. Alt özofagus sfinkterinin besinlerin yemek borusuna kaçmasını önlemek için kapanması gerekirken, zayıflaması veya hasar görmesi sonucunda GÖR oluşur. Mide ekşimesi/yanması, şişkinlik ve ağrı gibi semptomlar oluşabilmektedir. Diyet ve yaşam tarzı değişikliği ile semptomlar hafifletilebilir.

Reflü nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve reflüye iyi gelen besinler

Reflü diyeti, gastroözofageal reflü hastalığı tedavisinin önemli bir parçasıdır. Diyet, özofagus sfinkterinin (LES) basıncını düşüren, mide boşalmasını geciktiren ve mide asidini arttıran yiyecekleri ortadan kaldırmaya odaklanır. Ayrıca alt özofagus sfinkter kasınızın daha iyi çalışmasına ve yedikten sonra kapalı kalmasına yardımcı olarak reflü belirtilerini iyileştirir.

Tükettiğiniz besinler midenizin asit miktarını etkiler. Gastroözofajiyel Reflü hastalığını kontrol altına almak için uygun besinlerin tüketilmesi ve doğru beslenme çok önemlidir. Reflü diyetini uygulamak, sevdiğiniz besinleri tamamen hayatınızdan çıkarmak anlamına gelmez. Beslenmenizde birkaç basit değişiklik yapmak yeterlidir.

Reflü diyetinin faydaları

  • Mide ekşimesi, yanması, şişkinlik ve ağrı gibi reflü belirtilerini iyileştirir.
  • Kilo vermeye yardımcı olur (Aşırı kilolu olmak GÖR riskini arttırır. Sadece %10’luk bir kilo kaybı bile semptomların iyileşmesini sağlar).
  • Besleyici olduğu için daha sağlıklı ve enerjik hissetmenizi sağlar.
  • Uyku düzenine yardımcı olur.
  • Ruh halini iyileştirir.

Mide ağrısı neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer? Etkili yöntemler

Reflü diyeti nasıl yapılır?

Reflü diyeti birçok yönden Akdeniz diyetine benzemektedir. Bol miktarda sebze ve yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar ve az yağlı proteinler tüketilmektedir. Reflü diyetinde çeşitli yiyecekleri tüketebileceğinizden, uyum sağlamakta zorlanmayacaksınız.

Eliminasyonun ilk aşaması geçicidir. Yapacağınız doğru seçimler ile dışarıda yemek yemenizi engellemez. Semptomları tetikleyen besinleri belirledikten sonra, semptomlardan kaçınmak için uygun beslenme programı ile devam etmelisiniz. Baharatlı yiyecekler ve kafein içeren uygun olmayan besinleri diyetinizden çıkartmak, reflü ile ilişkili rahatsız edici semptomları azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Reflü diyeti listesi

Reflüye iyi gelen yiyecekler

Reflü semptomları, mide asidinin yemek borusuna temas etmesi nedeniyle tahrişe ve ağrıya neden olabilir. Reflü semptomlarını yönetmek için bazı yiyecekleri beslenmenize dahil etmelisiniz.

  • Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi lif bakımından oldukça zengindir. Diyet posasının yüksek olması mide asidini azaltmaya ve GÖR semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Kahvaltılarınızda ya da ara öğünlerinizde yulaf ezmesine yer verebilirsiniz.

Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?

  • Zencefil: Zencefil, doğal anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Lif ve protein bakımından da zengindir. Mide ekşimesi ve bulantı gibi diğer gastrointestinal problemleri hafifletmek için doğal bir tedavidir. Aynı zamanda soğuk algınlığı, grip, gaz problemleri ve kas ağrılarına da iyi gelmektedir.
  • Sebzeler: Taze fasulye, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, patates ve salatalık gibi sebzeler düşük yağ ve şeker içerdiği için mide asidini azaltmaya yardımcıdır.

Zencefil çayı nasıl yapılır? Nasıl içilmeli? Faydaları ve yan etkileri nelerdir?

  • Narenciye dışındaki meyveler: Kavun, muz, elma, şeftali, çilek ve armut gibi narenciye dışındaki meyvelerin, asidik meyvelere göre reflü semptomlarını tetikleme olasılığı daha düşüktür.
  • Yağsız et ve deniz ürünleri: Tavuk, hindi, balık ve deniz ürünleri gibi yağsız veya az yağlı etler reflü semptomlarını azaltır. Izgara, fırında veya buharda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

Kuşkonmaz nedir, nasıl pişirilir? Kuşkonmazın faydaları nelerdir?

  • Bulgur: Yüksek diyet lifli, kompleks karbonhidratlı, yüksek proteinli, kolesterol içermeyen bir besindir. Lifli yiyecekler daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Fazla miktarda yemek yeme olasılığınız azalır dolayısıyla mide ekşimesini önler.
  • Sağlıklı yağlar: Avokado, ceviz, keten tohumu, zeytinyağı, susam yağı ve ayçiçek yağı sağlıklı yağ kaynaklarına örnek olarak verilebilir. Doymuş yağ ve trans yağ alımı azaltılmalıdır.

Keten tohumunun faydaları nelerdir? Yağı nasıl tüketilmelidir?

Reflüye iyi gelen içecekler ve çaylar

  • Bitki çayları: Bitki çayları sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur. Gaz ve mide bulantısı gibi birçok mide problemini yatıştırmaktadır. Rezene, hatmi çiçeği, zencefil ve papatya gibi kafeinsiz bitki çayları tüketilebilir. Fakat nane içeren çaylardan kaçınılmalıdır.
  • Yağsız veya yarım yağlı süt: İnek sütünün sindirimi bazı bireyler için zordur. Tüm yüksek yağlı besinler gibi, tam yağlı inek sütü de reflü semptomlarına yol açabilir.
  • Bitkisel sütler: Laktoz intoleransı olan veya reflü semptomlarında artış yaşayan insanlar için badem sütü, soya sütü, yulaf sütü, kaju sütü, hindistan cevizi sütü gibi bitkisel kaynaklı sütler iyi bir alternatiftir.

Kırmızı pancar suyunun faydaları nelerdir? Turşusu ve salatası nasıl yapılır?

  • Meyve suyu: Narenciye, ananas ve elma suyu gibi içeceklerin asit miktarı yüksektir. Diğer meyve suları daha az asit içerir. Bu nedenle çoğu bireyde Reflü semptomlarını tetikleme olasılığı daha düşüktür. Havuç, lahana, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık veya armut gibi daha az asit içeren meyveler ile hazırlanmış taze sıkılmış içecekler tüketilebilir.
  • Limon suyu: Limon suyu genellikle asit içeriği yüksek olarak kabul edilir, ancak az miktarda limon suyunun ılık su ve bal ile karıştırılması, mide asidini nötralize eden alkalize edici bir etkiye sahiptir. Ayrıca bal, hücrelerin sağlığını koruyan doğal antioksidanlara sahiptir.

Reflüyü ne azdırır?

Reflüyü azdırmamak için kaçınılması gerekenler

  • Yüksek yağlı yiyecekler: Reflü için kaçınılması gereken yiyeceklerin başında gelir. Patates kızartması, soğan halkaları ve kızarmış tavuk yerine, ızgara, haşlama ve buğulama gibi daha sağlıklı pişirme yöntemleri kullanın.
  • Kafein: Kafeinli içecekler reflüyüşiddetlendirir. Kafeinsiz içecekleri tercih edin.
  • Çikolata: Kafein, yağ ve kakao içerdiği için semptomları arttırır.

  • Nane: Mideyi yatıştırması ile bilinmesinin aksine nane, bir reflü tetikleyicisidir.
  • Gazlı içecekler: Gazlı içecekler midenizde baskı ve ağrı yaratır.
  • Alkol: Midede asit üretimini uyarmaktadır.
  • Narenciye ve domates ürünleri: Greyfurt ve portakal gibi turunçgillerin ve domates içeren ürünlerin yüksek asit içeriği, semptomların kötüleşmesine neden olur.
  • Süt/Peynir: İnek sütü içeren ürünleri tükettikten sonra düzenli olarak rahatsızlık ve şişkinlik yaşayan kişiler, bu ürünleri beslenme programlarından çıkardıklarında semptomların azaldığını gözlemleyebilirler.
  • Sarımsak, soğan ve baharatlı yiyecekler: Soğan, sarımsak ve baharatlı besinler birçok kişide mide ekşimesi semptomlarını tetikler.
  • Gece atıştırmalıkları: Yatmadan iki saat önce herhangi bir şey yemeyin.

Greyfurt nasıl tüketilmeli? Faydaları nelerdir? Yağı ve suyu neye iyi gelir?

Reflü hastalarına öneriler

  • Protein içeriği yüksek yiyecekler tüketin.
  • Çok sıcak ve soğuk besinlerden uzak durun.
  • Öğünleriniz sık olsun. En az 2 saat ara ile beslenin.
  • Bir öğünde fazla yemek yemeyin ve yemek yerken sıvı alımını azaltın. Sıvıları öğün aralarında için.
  • Obezite genellikle özofajiti artırdığı için kilonuzu kontrol altında tutun.
  • Sakız çiğneyecekseniz nanesiz tercih edin.
  • Alkol ve sigaradan kaçının.
  • Yemekten sonra en az iki saat dik pozisyonda kalmaya dikkat edin.
  • Dar giysiler giymeyin.
  • Yatmadan 2-3 saat önce yemek yemeyin.
  • Uyurken reflü semptomlarını azaltmak için 45 derecelik açıda yatın.
  • Reflü semptomlarını tetikleyen besinler herkes için farklıdır. Size zararlı olduğunu farkettiğiniz besinleri belirlemek için bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ


YORUMUNUZ VAR MI?

avatar
Araç çubuğuna atla