Hayvandan çocuklara ve insanlara bulaşan hastalıklar ve yarattığı riskler

2 Mart 2015   |    29 Haziran 2022    |   Kategori: Bebek Sağlığı, Çocuk Sağlığı, Parazitler Print

Kedi tırmığı hastalığı özellikle çocuklar için tehlikeli. Hastalıklı kedinin ısırması ya da tırmalamasıyla geçer. Hayvan virüsü kanında parazit olarak yıllarca taşıyabilir ancak kendisi hastalanmaz. Almanya’daki kedilerin %13’ü bu virüsü taşıyor. İnsanda yüksek ateş ve yara çevresindeki lenf bezlerinde şişme yapıyor. Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir. Kedinin dışkısı ile atılan ookist formdaki parazitlerin ağız yolu ile alınması sonucunda barsaklarda kistler açılır. Trofozoid forma dönüşerek epitel hücrelerinde çoğalırlar. Bu hücreleri eriterek , kan ve lenf dolaşımına geçerek tüm vücuda yayılırlar. Başta beyin ve retina olmak üzere karaciğer, akciğer ve dalakda yerleşerek kistik forma dönerler.

Gebelik sırasında bu durumu yaşayan anneden fetusa transplasental yolla geçebilir. Toxoplasma gondii’ ye karşı çok duyarlı olan fetusda anomalilere sebebiyet verir. Düşüğe ya da ölü doğuma neden olabilir. Bu durumun önlenmesi için gebelikten önce testlerin yapılması gerekir.

Havadan gelen tehlike ve bulaşan hastalıklar

Ebola’nın insana yarasadan bulaşabildiği tespit edildi. Yarasa bazı Batı Afrika ülkelerinin seçkin lezzetleri arasında. Virüs ilk olarak hayvandan insana bulaştı ardından insandan insana. Şimdilik salgının önü alınmış görünüyor.

Sığır çiçek hastalığı

Hastalık öncelikle sığırları etkiliyor. Ancak insanların yanı sıra tüm memeli hayvanlar için bulaşıcı. Almanya’da sığır çiçek hastalığının aşısı yok. Ancak çiçek aşısı olanlar korunabiliyor. Hastalık daha önceleri çoğunlukla hayvanlar sağılırken ellere bulaşıyordu.

Asya kaplan sivrisineği

Günümüzde bir kıtadan diğerine seyahat sorun değil. Sadece insanlar için değil örneğin bu Asya Kaplan Sivrisineği gibi hayvanlar için de. Birçok egzotik hayvan gibi o da ticaret ya da çoğunlukla gemi yolcuğuyla Avrupa’ya taşınıyor. Bu sivrisinek Deng humması bulaştırıyor.

Papağan hastalığı

Zoonoz bir hastalık olan Papağan hastalığı özellikle çocuklar ve güçsüz yetişkinler için tehlikeli olabilir. Bakterilerin neden olduğu hastalığı özellikle papağanlar, muhabbet kuşları ve güvercinler taşıyor. Çoğunlukla hayvanın kuru dışkısından insana geçiyor. Mikrop tozla birlikte havaya da yayılıyor.

Kuduz taşıyan tilkiler

Kuduz 2008’e kadar Almanya’da da görülüyor ve özellikle tilkilerden bulaşıyordu. Geniş ölçekli bir aşı kampanyasıyla bu tehlikeli hastalığın önüne geçildi. Kuduz hastalığı ölümcül olabilir. Bu neden evcil veya yabani havan ısırmalarından sonra acil kuduz aşısı yapılmalıdır.

Kuduz aşısı nedir? Ne zaman yapılmalı? Dozu ve yan etkileri

Köpeklerden bulaşan hastalıklar

Yuvarlak solucan grubunda incelenen Ancylostoma caninum türü köpek veya kedi barsak parazitidir. Hayvan dışkısı ile kirlenmiş toprakta bulunur. Özellikle de  çocukların toprağa çıplak ayakla basması durumunda parazit larvalarının deri yolu ile alınması mümkündür. Bu duruma kutanöz larva migrans denir. Larvalar deri altında dolaşır ve şişliklere neden olur. Vücuda giriş yerinde şiddetli kaşıntı ve değişik derecelerde anemi olabilir.

Parazit türü olan Leishmania köpekler aracılığı ile bulaşabilir. Bu grubun alt türü olan Leishmania donovani kalaazar (visseral leishmaniazis) hastalığının etkenidir. Diğer bir alt türü olana Leishmania tropica ise şark çıbanı etkenidir. Bu parazitler için köpekler rezervuar görevi yapar. Flebotomlar (kene ve pire) ise vektör yani taşıyıcılardır.

Leishmania donovani insan vücuduna girişinden 2 yada 8 ay sonra etkisini gösterebilir. Dalağın büyümesine neden olur. Leishmania tropica   flebotomların ısırdığı yerden deri üzerine lokalize olarak kalır. Cilt hastalığı şeklinde belirti verir. Derinin retiküloendotelial hücrelerinde ve lenfoit dokularında yerleşerek hastalık nedeni oluşturur. Parazitlerin ikinci grubu olan çok hücreliler yassı solucanları içine alır.

Yassı solucan (Plathelminthes) grubundaki sestodların (şeritler) bir türü olan Echinococcus granulosus   köpeklerde bulunur. Köpek dışkısı ile atılan yumurtaların ağızdan alınması ile insana bulaşabilir. Yumurtalar barsaklarda açılarak larvalar açığa çıkar. Kan dolaşımı ile çeşitli organlara geçerek hastalık yapar. Bu parazit türü kist hidatik denilen hastalığa neden olur. En sık karaciğer, ikinci sıklıkta akciğer olmak üzere beyine de yerleşebilir. Tedavide ilaç uygulaması yapılır. En etkin yöntem ise cerrahi müdahale ile kistin parçalanmadan çıkartılmasıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla