Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar ediyor

Kategori: Psikiyatri / Nöroloji, Ruhsal Sağlık Print

depresyon belirtileri

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; intihar nedeniyle her yıl yaklaşık bir milyon kişi hayatını kaybediyor. Japonya, Finlandiya, Rusya intihar oranı yüksek ülkeler arasında yer alırken Türkiye nispeten düşük intihar oranına sahip ülkeler arasında. İntihar girişimlerinin, zorlanma yaratan yaşam koşullarına karşı tepki veren normal kişilerden ağır ruhsal hastalıkları olan hastalara kadar geniş bir yelpaze görüldüğünü belirten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi  Psikiyatri  Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İpek Sönmez, Dünya Sağlık Örgütü raporlarını, intiharla ilgili yapılan araştırmaları ve dünya genelindeki intihar oranlarını değerlendirdi.

İntihar oranları Doğu Akdeniz ve Latin Amerika ülkelerinde düşük

ipek-sonmez

Doç. Dr. İpek Sönmez

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre intihar nedeniyle yılda yaklaşık bir milyon kişinin yaşamını kaybettiğini belirten Doç. Dr. İpek Sönmez, intihar vakalarının son 45 yılda hızla arttığına dikkat çekti. İntihar olgularında dünya ortalamasının 11.6 / 100.000 olarak kabul edildiğini belirten Sönmez, “Dünya’da intihar oranları ülkeler arasında 5 / 100.000’den 30/100.000 ‘e kadar farklılık göstermektedir. Yüz binde 25’in üzerinde olup intihar oranları yüksek olan ülkeler; Japonya, Finlandiya, Rusya iken düşük sayılabilecek ülkelere Latin Amerika ülkeleri ve Doğu Akdeniz ülkeleri örnek verilebilir. Kuzey Kıbrıs’ta yapmış olduğumuz araştırma sonuçlarında KKTC 2010- 2013 yılları arasındaki intihar oranları 4.8/100.000 olup Güney Kıbrıs (4.5/ 100.000) ve Türkiye (4.2/100.000) verilerine çok yakın , Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği dünya ortalaması oranı olan 11.6 / 100.000 oranından ise düşüktür” dedi.

Genç yaş grubundaki erkeklerde intihar oranları artıyor!

İntihar vakalarıyla ilgili son yıllardaki durumu değerlendiren Doç. Dr. Sönmez “Özellikle 2007’deki global ekonomik gerilemeden sonra, hem ABD’de hem de Avrupa ülkelerinde intihar oranlarında artış bildirilmiştir. Kadınlardaki oranlar stabil iken özellikle genç yaş grubundaki erkeklerde artış saptanmıştır.” dedi.

İntihar girişimi kadınlarda; tamamlanmış intihar erkeklerde yüksek 

İntiharla ilgili yapılan araştırmalara da değinen Doç. Dr. Sönmez, intihar girişimlerinin kadınlarda daha yüksek olduğuna ancak tamamlanmış intiharların erkeklerde daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Erkekler intiharda kadınları üçe katladı; son bir yılda 3 bin kişi intihardan öldü

Gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre daha fazla risk altında olduğunu belirten Doç. Dr. İpek Sönmez şöyle devam etti: “Genel olarak bir işte çalışıyor olmak intihara karşı koruyucu bir faktördür ve işsizlerde intihar oranı, bir işi olan gruba göre daha yüksektir. Ekonomik kriz zamanlarında ve işsizliğin arttığı dönemlerde intiharlar artmakta, ekonominin iyi olduğu dönemlerde azalma görülmektedir. Ayrıca ateşli silah kullanımının yasalarla sınırlandığı ülkelerde intihar daha düşüktür. Doç. Dr. İpek Sönmez risk faktörleri incelendiğinde intiharların ve intihar girişimlerinin önlenmesi için geliştirilecek programlarda, birçok disiplinin bir arada olması gerektiğine dikkat çekti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla