Kanser tedavisinde yüksek dozda düşük yan etki mümkün mü?

Kategori: Güncel / Literatür, ONCOLife, Onkoloji Print

molekul-dnae-EF2K inhibisyonu ile yan etkiler azaltılarak tedavi dozu arttırılabilir
Developmental Cell Dergisi’nde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, e-EF2K’nın inhibisyonu, sağlıklı hücrelerin ölümünü ve eşlik eden yan etkileri hızla azaltarak kemoterapi ve radyoterapinin etkinliğini önemli oranda arttırıyor. Kalp hasarı, bulantı ve saç kaybı gibi yan etkiler, kanser tedavisi sırasında hedeflenen malin hücrelerin yanı sıra sağlıklı hücrelerin de ölümü nedeniyle ortaya çıkar. Eğer bu sağlıklı hücreleri korumanın bir yolu bulunabilirse, kemoterapi ve radyoterapinin dozları önemli oranda artırılabilir.

oncolife-logo3

Çalışmanın yazarlarından New Jersey Rutgers Kanser Enstitüsü uzmanlarından Prof. Dr. Alexey Ryazanov, tarafından geliştirilen yeni bir mekanizmanın, kanser tedavisini hem daha etkili hem de daha az toksik hale getirebildiği ileri sürülüyor. Kanser tedavisi sırasında sağlıklı hücreleri korumanın yolunun bulunması durumunda başarı oranlarının önemli oranda artabileceğine işaret eden Prof. Dr. Ryazanov, yürüttükleri çalışmadan bu konuda oldukça iyimser veriler sağladıklarını belirtiyor.

Prof. Dr. Ryazanov’un kanser tedavisinin temelini, insan vücudunda oluşturulan proteinlerin oranlarını etkileyen bir enzimin –eEF2K’nın eliminasyonu- oluşturuyor. eEF2K’yı çeyrek yüzyıldan daha uzun süre önce tanımlayan Prof. Dr. Ryazanov, o günden bu yana bu enzimin sorumlu olduğu pek çok karışık süreci ortaya çıkarttı. Prof. Dr. Ryzanov’un en son bulgusu, eEF2K’nın varlığının sağlıklı hücreleri zayıflattığını gösteriyor. Bu kanıtı, bir nesilden diğerine aktarırken genetik kaliteyi korumanın bir yolu olarak, reprodüksiyona katılan kusurlu hücrelerin indirgendiği – ve en nihayetinde tahrip edildiği – bir sürece enzimin dahil olmasıdır.

ryazanov-alexeyVücuttaki her hücrede eEF2K’ın bulunduğunu belirten Prof. Dr. Rayzanov, “Enzimin varlığı hücreleri daha az sağlam hale getirme eğiliminde ve bu ilave dayanıksızlık nedeniyle sağlıklı hücreler kemoterapi ve radyoterapi sırasında zehirlenmeye karşı savunmasız kalıyor. Enzimi çıkarmak sağlıklı hücreleri, kanser tedavisinden kurtarabilir. Böyle bir uygulama sağlıklı hücreleri uygulanan tedavilerin ölümcül etkilerinden koruyacaktır ve dolayısıyla yan etkileri de azaltacaktır” diyor.

Sağlıklı hücreler nasıl hayatta kalacak?
Malin hücreler bölünüp kopyalanırken tümörlerin büyüdüğünü ve kanserin yayıldığını belirten Prof. Dr. Rayzanov, şu bilgileri veriyor: “Kemoterapi ve radyoterapi, hücre bölünmesini bloke etmek için spesifik olarak tasarlanmıştır. eEF2K enzimini çıkararak aslında kanser hücrelerini tedaviye karşı daha savunmasız yapmaktayız. Bunun aksine sağlıklı hücreler zehirlenmeye karşı yeterince güçlü karşı koydukları sürece, kanser tedavileri onlara zarar veremeyecektir.”

cancer-target-licensed2008’den beri eEF2K enzimi ile ilgili pek çok çalışma yürüten Prof. Dr. Rayzanov, bu alandaki hayvan deneylerinde önemli bir aşamaya geldiklerini ve testleri geçen ilaçların yakında insanlarda denenebileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Rayzanov, “Bu çalışmanın olumlu sonuçlanması durumunda sağlayacağı en önemli katkı, halen kullanılmakta olan pek çok ilaç ve tedavi yöntemi daha az toksik hale getirmesidir. Kemoterapi ve radyasyonu daha az toksik yapmak bu tedavileri daha etkili yapacaktır” diyor.

Kaynak: Germline Quality Control: eEF2K Stands Guard to Eliminate Defective Oocytes. H. Chu, Y. Liao, J. Novak, Z. Hu, J. Merkin, P. Clifford, R. Nagele, R. Ellis, A. Ryazanov. Developmental Cell, 2014; DOI: 10.1016/j.devcel.2014.01.027

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24582807

Abstract
The control of germline quality is critical to reproductive success and survival of a species; however, the mechanisms underlying this process remain unknown. Here, we demonstrate that elongation factor 2 kinase (eEF2K), an evolutionarily conserved regulator of protein synthesis, functions to maintain germline quality and eliminate defective oocytes. We show that disruption of eEF2K in mice reduces ovarian apoptosis and results in the accumulation of aberrant follicles and defective oocytes at advanced reproductive age. Furthermore, the loss of eEF2K in Caenorhabditis elegans results in a reduction of germ cell death and significant decline in oocyte quality and embryonic viability. Examination of the mechanisms by which eEF2K regulates apoptosis shows that eEF2K senses oxidative stress and quickly downregulates short-lived antiapoptotic proteins, XIAP and c-FLIPL by inhibiting global protein synthesis. These results suggest that eEF2K-mediated inhibition of protein synthesis renders cells susceptible to apoptosis and functions to eliminate suboptimal germ cells.hucre-yolak

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla