Yeni geliştirilen noninvaziv teknoloji karaciğer tümörlerini küçültüyor
Birmingham Alabama Üniversitesi araştırmacılarının yeni geliştirdikleri noninvaziv elektromanyetik alan tedavisi karaciğer kanserinde etkili sonuçlar verdi. 41 hepatoselüler karsinom hastasının dahil edildiği faz II çalışmada, hastalar ağızlarına yerleştirilen kaşık benzeri bir cihazdan yayılan çok düşük düzeyde elektromanyetik alan ile tedavi edildi. 6 ay sonra, 3 gün süreyle günde bir saat tedavi edilen 14 hastanın tümörleri stabilize oldu. Tedavinin önemli bir yan etkisi gözlemlenmedi.
Birmingham Alabama Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji ve Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Boris Pasche ve ekibi tarafından yapılan çalışma, British Journal of Cancer’da yayımlandı. Araştırmacılar, yeni geliştirilen bu teknolojinin kolorektal hasar vermeden tümörleri küçülttüğünü ve vücuttaki kanser hücrelerini bulup, sağlıklı hücrelere dokunmadan, büyümelerini engellediğini saptadı. Günümüzde karaciğer kanseri tedavisinde sınırlı sayıda seçenek olduğunu söyleyen Dr. Pasche, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), son 20 yılda yalnızca bir ilacı (sorafenib) onayladığını hatırlattı. Bu ilacın yaşam süresini ortalama 3 ay uzattığını dile getiren Dr. Pasche, ancak bunun hastanın kendisini daha iyi hissettirmediğini belirtti.
Çalışmada bu yöntemle tedaviye başlamadan önce ağrı şikayeti olan 11 hastanın 7’sinde ağrının tamamen geçtiği bildirildi. Ayrıca, ilk çalışma bulguları, bu tedavinin hem primer kanseri hem de metastazı hedef aldığını gösterdi. Çalışma kapsamında hastaların ağzına küçük pille çalışan, kaşık şeklinde bir radyofrekans elektromanyetik alan üreteci yerleştirildi. Cihazın programlaması yapıldıktan sonra, hastalar tedaviye başlama butonuna bastı. Düşük düzeyde şiddeti ayarlanmış radyofrekans yayan bu cihaz, cep telefonunun ürettiği dozdan çok daha az bir dozda, 100 ila 1000 kere doz üretti. Vücut ise bu radyofrekansı hemen algıladı ve dozun çok küçük bir miktarını aldı.
2009’da yapılan bir çalışmada Dr. Pasche ve arkadaşları Alexandre Barbault (Fransa) ve Frederico Costa (Brezilya Sao Paulo Üniversitesi), tümöre göre frekans belirlemiş ve bu frekansların ilerlemiş kanser hastalarında kullanılabilirliğini araştırmıştı. Araştırmacılar, daha sonra bu frekansların tümörlerin büyümesi üzerindeki etkilerini araştırdı.
Dr. Pasche, yakında bu ümit verici teknolojinin standart tedavi olacağı görüşünde. Randomize çalışmalarda araştırılmaya devam edilen tedavi, şu anda FDA’nın onayını bekliyor. Ayrıca, bu teknoloji Dr. Pasche ve Dr. Andres Forero ve Dr. John Carpenter tarafından meme kanseri hastaları üzerinde de denenmeye başlandı. Ekip, karaciğer naklinin en etkili yöntem olduğunu belirtse de, bu teknolojinin yalnızca belirli hastalarda kullanılabileceğini ve daha fazla sayıda HCC hastasının bu tedaviden yararlanabilmesi için daha iyi tedavilerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
KAYNAK: Treatment of advanced hepatocellular carcinoma with very low levels of amplitude-modulated electromagnetic fields. F.P. Costa et al. British Journal of Cancer, 2011 DOI: 10.1038bjc.2011.292
Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.nature.com/bjc/journal/v105/n5/full/bjc2011292a.html
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?