Obezite sorunu olan erkek çocukların erişkinlikte kısırlık riski çok yüksek!

Yazan Hüseyin Kandemir
9 Mayıs 2023   |    30 Mayıs 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Avrupa Endokrinoloji Dergisi’nde yeni yayımlanan bir araştırma, obez erkek çocukların daha düşük testis hacmine sahip olduğunu ve yetişkinlikte kısırlık riskinin çok ciddi oranda arttığını gösteriyor. Araştırmacılar, obez olan erkek çocukların erişkinlikte kısırlık riskiyle karşılaşabileceğini söylüyor. Obezitenin, testislerin küçülmesine neden olduğunu ve bu durumun da sperm sayısını etkileyebildiğini söyleyen uzmanlar, çocukluk çağı obezitesindeki artışla mücadele etmek için müdahale programlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Kısırlık, doğurganlık çağındaki insanların psikolojik ve sosyal hayatını ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Güncel verilere göre dünya genelinde 50 milyona yakın kişi kısırlık sorunu yaşıyor. Erkek kısırlığı toplam sayının yarısını oluşturuyor ve pek çok durumda nedeni tam olarak saptanamayabiliyor. Araştırmalar son kırk yılda erkeklerde toplam sperm sayısının azalmaya devam ettiğini gösteriyor. Sperm sayısındaki azalma ile eşzamanlı olarak, dünya genelinde çocukluk çağı obezitesinin de ciddi oranda arttığını gözlemleyen araştırmacılar bu konuyu daha detaylı araştırdılar.

Erkeklerde kısırlık nedenleri ve kısırlığın en önemli belirtileri

Obezite erkek çocuklarda testislerin küçülmesine neden oluyor

İtalyan araştırmacılar, erkek çocuklardaki obezitenin testislerin küçülmesiyle ilişkili olabileceğini ve genç erkeklerde kısırlık riskini artırabileceğini saptadılar. Sicilya’daki Catania Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Birimi’ne kilo kontrolü için başvuran 2 ila 18 yaş arasındaki erkek çocuklar üzerinde yapılan çalışmada, normal insülin seviyelerine sahip olanların yüksek insülin seviyelerine sahip olanlara göre iki kat daha yüksek testis hacmine sahip olduğu bulundu.

Aşırı kilolu veya obez olan çocuklarda, araştırmacılara göre hiperinsülinemi (insülin direnci), diğer çocuklara göre testis hacmini düşürmeye eğilimliydi. Bu “testiküler hipotrofi”nin, erkeklerde kısırlık riskini artırdığı bilinmektedir.

Columbia Üniversitesi Fertilite Merkezi üreme uzmanı Dr. Alex Robles, araştırma ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Obezite ile kısırlık arasında önemli bir bağlantı bulunuyor. Kadınlarda bu bağlantı çok daha iyi biliniyordu. Obezite ve fazla yağ kütlesi, yumurta büyümesi ve sonrasında ovülasyon için gereken tüm hormonları bozabiliyor. Bu çalışma ile birlikte obezitenin erkek kısırlığı içinde önemli bir risk faktörü olabileceği gösterilmiş oldu. Obezite testislerin testosteron üretmesine yardımcı olan hormonları bozabiliyor. Düşük testosteron, azalmış sperm üretimi ve azalmış sperm kalitesi ile ilişkilidir.”

Erkeklerde kısırlık nedenleri ve mikro akışkan çip teknolojisi ile yeni tedaviler

Çocukluk çağında görülen obezitenin ileriki yaşlarda pek çok sağlık sorununa neden olabildiğini belirten İtalya Catania Üniversitesi’nden araştırmanın yazarlarından Dr. Rossella Cannarella, “Çocukluk çağı obezitesinin dünya genelinde arttığı bir gerçek olsa da, obezite ve ilişkili metabolik bozuklukların testis büyümesi üzerindeki etkisi iyi bilinmemektedir. Kilolu veya obez olmanın, ergenlik öncesi testis hacmini düşürdüğü belirlendi. Ayrıca obeziteye bağlı olan hiperinsülinemi ve insülin direnci gibi eşlik eden hastalıkların, ergenlik öncesi ve sonrası testis hacmini etkilediği tespit edildi. Bu nedenle, çocukluk çağında vücut ağırlığının daha dikkatli bir şekilde kontrol edilmesinin, ileri yaşlarda testis fonksiyonunu korumak için önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Araştırma bulguları

Çocukluk çağı obezitesi ve obeziteye bağlı metabolik bozuklukların testis büyüklüğüne etkisi ile ilgili bugüne kadar pek fazla araştırma yoktu. Araştırmacılar, Sicilya’daki Catania Üniversitesi Pediatrik Endokrinoloji Birimi’ne kilo kontrolü için başvuran 2 ila 18 yaş arasındaki çocuklar ve gençler üzerinde retrospektif, kesitsel bir çalışma yaptı. Çalışmada 268 çocuk ve genç üzerinde testis hacim, yaş, vücut kitle indeksi ve insülin direnci gibi veriler toplandı. Araştırmacılar, normal kiloya sahip erkek çocukların ergenlik çağında kilolu veya obez olanlara göre testis hacminin 1.5 kat daha yüksek olduğunu buldular.

Obezite nedir? Kimlere morbid obez denebilir? Tedavisi mümkün mü?

Çalışmaya katılan çocuklardan normal insülin seviyelerine sahip olanların, kanlarında daha yüksek insülin seviyelerine sahip olan hiperinsülinemi durumu olanlara göre testis hacminin 1.5-2 kat daha yüksek olduğu görüldü. Bu nedenle, kilolu veya obez, hiperinsülinemi veya insülin direnci olan çocukların sağlıklı yaşıtlarına göre daha düşük testis hacmine sahip oldukları tespit edildi. Araştırmacılar bu verilerden yola çıkarak kilo kaybının ileri yaşlarda oluşabilecek kısırlık riskinden kaçınmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla