Kırmızı et, meme kanseri riskini arttırıyor!

11 Haziran 2014   |    12 Haziran 2014    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Kanser, Medyada Sağlık Haberleri Print

kirmizi-et-kizartmaABD’de yapılan yeni bir araştırma yetişkinlikte çok fazla kırmızı et yemenin meme kanseri riskini artırabileceğine işaret ediyor. Harvard Üniversitesi uzmanları, kırmızı et yerine fasulye, bezelye, mercimek, kümes hayvanı eti, kabuklu yemiş ve balık tüketiminin genç kadınlarda kanser riskini azaltabileceğini belirtiyor. Daha önce yapılan benzer araştırmalar, çok fazla kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin bağırsak kanseri riskini artırabileceğini ortaya koymuştu.

Harvard Üniversitesi’ndeki araştırma kapsamında 24-43 yaşları arasındaki 89,000 kadının sağlık durumları incelendi. Ardından meme kanseri olan 3 bin kadının beslenme alışkanlıklarına bakıldı. Doktor Meryem Fervid, sonuçları İngiliz tıp dergisi British Medical Journal’da yayımlanan araştırmalarıyla ilgili olarak “Yüksek miktarda et tüketimi meme kanseri için bir risk faktörü olabilir” dedi, ancak bu riskin “küçük” olduğunu söyledi.

ulser-yemek-gorselOxford Üniversitesi’nden sağlık araştırmaları uzmanı Prof. Dr. Tim Key, bu araştırmadanın kırmızı etle meme kanseri arasında sadece “zayıf bir bağlantı” kurduğunu ve bunun, ikisi arasında kesin bir bağlantı olmadığına dair yaygın görüşü değiştirecek nitelikte olmadığını söyledi. Prof. Dr. Key, “Kadınlar meme kanseri riskini, sağlıklı bir kiloda kalarak, daha az alkol tüketerek, fiziksel aktivite içinde olarak azaltabilir. Ayrıca, bağırsak kanseriyle ilişkilendirilen kırmızı et yerine fasulye ve balık yemek tüketmek kötü bir fikir değil” dedi.
İngiltere Sağlık Bakanlığı, günde 90 gramdan (pişirilmiş ağırlık) fazla kırmızı ve işlenmiş et tüketenlerin bunu 70 grama düşürmesi tavsiyesinde bulunuyor.Kaynak:BBC

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla