Kök hücrede çığır açan yeni çalışma ile organ üretimi mümkün olacak!

29 Ocak 2014   |    24 Temmuz 2022    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Nature Dergisi’nde yeni yayımlanan iki ayrı çalışmada ’embriyon kullanmadan embriyonik kök hücre’ üretmenin basit, hızlı ve ucuz bir yolunu bulduğu açıklandı. Yöntemin kök hücre çalışmalarında yeni bir çığır açacağı ve özellikle organ üretimi için önemli katkılar yapacağı belirtiliyor. Japonya’daki RIKEN Gelişim Biyoloji Merkezi ve Harvard Tıp Fakültesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaların kök hücre uygulamaları için yeni bir başlanğıç olacağı belirtiliyor.

Farelerde yapılan çalışmalarda yetişkin hücrelerin embriyonik kök hücre durumuna geri dönecek şekilde yeniden programlamanması mümkün hale geldi. Araştırmacılar çalışmanın en önemli yanın geliştirilen yöntemin ucuz’ ve ‘kolay’ nitelik taşıması olduğunu ve bu yöntemin kök hücre biyolojisinde çığır acacak nitelikle olduğunu belirtiliyorlar.

Yeni çalışmayı “Oyunun kuralını değiştirecek” diye niteleyen araştırmacılar yöntemle hasta veya engelli insanların hasarlı hücrelerinin yenilenenmesinin mümkün olabileceğini ileri sürüyor. University College London’dan Chris Manson, yetişkin hücrelerden pek çok farklı hücre tipine dönüşebilen çokfonksiyonlu hücreler elde etmenin en basit, ucuz ve hızlı metodunu geliştirdiklerini açıkladı. Mason, “Eğer yöntem insanlarda da başarılı olursa, hücre tedavilerinin kişinin kendi hücreleriyle yapılmasını sağlayarak oyunun kuralını değişterecek. Kişiye özel ilaç dönemi bu kez gerçekten başlayacak” dedi.

Kök hücre nedir? Kök hücre tedavisi ne işe yarar? Nakli nasıl yapılır?

Nature’de iki ayrı yazı olarak yayımlanan çalışmalar, Japonya’daki RIKEN Gelişim Biyoloji Merkezi ve ABD ’deki Harvard Tıp Fakültesi tarafından yapıldı. Yeni çalışmalardan elde edilen bulgularla kök hücreler yardımıyla kalp hastalıkları, Parkinson ve felç gibi hastalıkların yeni dokularla tamamen tedavi edilebileceği umuluyor.

Yetişkin hücreleri çoğaltan uzmanlar, daha sonra düşük oksijen ve asidik ortam gibi koşullarla hücreleri ölüm sınırına sürükleyecek kadar strese maruz bıraktı. Birkaç gün sonra, hücrelerin hala yaşadığı ve stres kaynağı uyaranlara karşı doğal olarak embriyonik kök hücre durumuna benzer bir noktaya geri çekildikleri belirlendi.

Nature’de yayımlanan tanıtım yazısına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
http://www.nature.com/news/acid-bath-offers-easy-path-to-stem-cells-1.14600#/b2

Makalenin tam metnine ise aşağıdaki linten ulaşılabilmektedir:
http://www.nature.com/nature/journal/v505/n7485/full/nature12968.html

Kaynak: Stimulus-triggered fate conversion of somatic cells into pluripotency. Haruko Obokata, Teruhiko Wakayama, Yoshiki Sasai, Koji Kojima, Martin P. Vacanti, Hitoshi Niwa, Masayuki Yamato  & Charles A. Vacanti. Nature 505, 641–647 (30 January 2014) doi:10.1038/nature12968. Published online 29 January 2014

Abstract
kok-hucre-natureHere we report a unique cellular reprogramming phenomenon, called stimulus-triggered acquisition of pluripotency (STAP), which requires neither nuclear transfer nor the introduction of transcription factors. In STAP, strong external stimuli such as a transient low-pH stressor reprogrammed mammalian somatic cells, resulting in the generation of pluripotent cells. Through real-time imaging of STAP cells derived from purified lymphocytes, as well as gene rearrangement analysis, we found that committed somatic cells give rise to STAP cells by reprogramming rather than selection. STAP cells showed a substantial decrease in DNA methylation in the regulatory regions of pluripotency marker genes. Blastocyst injection showed that STAP cells efficiently contribute to chimaeric embryos and to offspring via germline transmission. We also demonstrate the derivation of robustly expandable pluripotent cell lines from STAP cells. Thus, our findings indicate that epigenetic fate determination of mammalian cells can be markedly converted in a context-dependent manner by strong environmental cues.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla