DALK yöntemiyle tek kornea ile iki hasta tedavi edildi

19 Temmuz 2011   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Yeni bir cerrahi yöntem ile kornea bağışı ihtiyacı karşılanabilecek

Yeni geliştirilen bir cerrahi yöntemle yapılan bir operasyonda tek kornea nakli ile iki hasta tedavi edildi. Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr. Claus Cursiefen, tarafından kullanılan yeni cerrahi yöntemle tek kornea farklı kornea hastalığı olan iki hastaya nakledildi. Dünyada transplantasyon cerrahisinde kornea dokusu bağışına duyulan ihtiyacın artması ve bağışın kısıtlı düzeyde olması tedavilerin gecikmesine neden oluyor. Dr. Cursiefen’in keşfettiği bu yeni yöntem sayesinde Fusch distrofisi (bazı kornea hücrelerinin bozulması) veya keratokonus (ince, huni biçimli kornea) olan hastalarda görme fonksiyonu iyileştirilebiliyor.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi’nin Ophthalmology dergisinde yayımlanan çalışma, kornea bekleyen çok sayıdaki hasta için yeni bir umut yaratacak nitelikte. İlerlemiş keratokonus (ve ön korneaya ait diğer hastalıklar) genellikle derin anterior lamellar keratoplasti (DALK) adı verilen bir cerrahi ile tedavi edilir. Fuchs distrofisi ve benzer hastalıklar da, geçtiğimiz yıllarda geliştirilen Descemet membranı endotelyal keratoplasti (DMEK) gibi çeşitli cerrahi teknikler ile tedavi edilir.

Dr. Cursiefen ve meslektaşları, bağışlanan korneadan DALK operasyonu için gerekli olan dokular alındığında, geride kalan dokuların DMEK cerrahisinde kullanılabileceğini keşfetti. Bunun üzerine, araştırmacılar iki hastayı aynı gün operasyona aldı. Her iki hastaya da önce DALK operasyonu yapıldı. Transplantasyon gerektiren kornea hastalıklarının yaklaşık %80’i DALK veya DMEK ile tedavi edilebildiği için, araştırmacılar tek bir kornea bağışı ile iki hastalığın tedavi edilebildiğini ve bunun daha çok sayıda hastanın tedavi olabileceği anlamına geldiğini belirtti.

Dr. Cursiefen, yaptıkları keşif çalışmasında 12 kornea bağışından 10’unu kullanarak, tek bir kornea ile ikişer hasta tedavi etmeyi başardıklarını ve DALK yerine tam kornea nakline gerek olduğunu saptadıklarını ifade etti. Hastaların erken takibi ile de, birkaç komplikasyon dışında, görme fonksiyonlarının düzeldiğini açıkladı. Takibin 6. ayında, DALK operasyonu yapılan hastalarda ortalama görüş 20/35 iken, DMEK operasyonu yapılan hastalarda ortalama görüş 20/31’di. Operasyonların tümü, 2009 yılında Erlangen-Nurnberg Friedrich-Alexander Üniversitesi Göz Hastanesinde gerçekleştirildi.

DALK ve DMEK yöntemlerinin en önemli dezavantajı ise, yalnızca son teknoloji kullanan göz hastanelerinde yapılabilen cerrahiler olması. Çünkü her iki teknik de çok yeni ve uzun dönem sonuçları ve etkinlik düzeyleri kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca korneaların hazırlanması ve korunması da oldukça karmaşık süreçten geçiyor. Bununla birlikte, ileride yapılacak çalışmalar, bu yaklaşımın benimsenip benimsenmeyeceğini gösterecek.

KAYNAK: Split Cornea Transplantation for 2 Recipients: A New Strategy to Reduce Corneal Tissue Cost and Shortage. Ludwig M. Heindl, Stephan Riss, O. Bachmann, Kathrin Laaser, Friedrich Kruse, Claus Cursiefen. Ophthalmology, 2010; DOI: 10.1016/j.ophtha.025

 Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20723996

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
FikriArda
FikriArda
9 yıl önce

7 haziran 2014 de sag gozumden katarakt ameliyati oldum dunyam karardi.bircok merkez gezdim.olmadi tavsiye uzerine kartal lutfikirdar egt.ars.mrk ne gittim. 26 subat 2015 tarihinde sayin dr. Baran kandemir tarafindan DMEK ameliyati oldum. Birnci gunden itibaren hizla artan bir gelisme ve takiple 5 nci haftada operasyonu yapanlarca %50 bana gore %80… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla