Kuruyemişler kronik hastalıklardan koruyor ve ölüm riskini %20 azaltıyor

Yazan Hüseyin Kandemir
21 Kasım 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

New England Journal of Medecine dergisinde yeni yayımlanan çalışmaya göre, her gün tüketilen bir avuç kuru yemiş başta kronik hastalıklar olmak üzere kalp krizi, diyabet ve kanser riskini azaltırken ölüm oranlarında kayda değer bir düşüş sağlıyor. Çalışma verilerine göre, her gün 28 gram kuru yemiş tüketmek, ölüm riskini %20 azaltıyor. Yer fıstığı, badem, ceviz, antep fıstığı ve fındık tüketmek ise kalp krizi riskini %29, kanser riskini ise %11 oranında azaltıyor. ABD’de yapılan araştırmada, elde edilen verilere göre, kuru yemişlerde doymamış yağ asidi, yüksek kalite protein, lif, vitamin ve mineraller bulunuyor ve bunlar kalbi koruyor, kanser gelişimini önleyici özellikler taşıyor.

Çalışma süresince dahil edilen kişiler, bilinen tüm risk faktörlerine göre değerlendirildi ve düzenli kuruyemiş tüketen tüm kişilerde ölüm oranlarında anlamlı düşüş olduğu saptandı. Çalışmaya dahil edilen tüm kişilerde kuruyemiş tüketim oranları ve düzenliliği arttıkça risk faktörlerinin ve ölüm oranlarının daha düşük olduğu görüldü.

100 bine yakın kişinin sağlık verileri 30 yıl süreyle incelendi

Araştırmada 1980 ila 2010 yıllarını kapsayan Nurses’ Health Study çalışmasına dahil olmuş olan 76 binin kadının verileriyle 1986–2010 yıllarını kapsayan Health Professionals Follow-up Study çalışmasına dahil edilmiş, 42 bin erkeğin verileri incelenerek hastalar kanser, kalp hastalıkları ve inme açısından değerlendirildi.

Çalışmanın yazarları kuruyemiş tüketimi ve sağlık arasında doğru bir ilişki olduğunu belirtseler de bunun kuruyemişlerin tam olarak hangi özelliklerinden kaynaklandığını tam olarak açıklayamadıklarının altını çizdiler. Ancak düzenli kuruyemiş tüketiminin kronik hastalıklar, kanser ve kalp hastalıklarına karşı önemli bir koruyu özelliğe sahip olduğunu belirttiler.

Kaynak: Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality.
Ying Bao, Sc.D., Jiali Han, Frank B. Hu, Edward L. Giovannucci, Meir J. Stampfer, Walter C. Willett and Charles S. Fuchs. N Engl J Med 2013; 369:2001-2011November 21, 2013DOI: 10.1056/NEJMoa1307352
 

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

Abstract
BACKGROUND: Increased nut consumption has been associated with a reduced risk of major chronic diseases, including cardiovascular disease and type 2 diabetes mellitus. However, the association between nut consumption and mortality remains unclear.

METHODS: We examined the association between nut consumption and subsequent total and cause-specific mortality among 76,464 women in the Nurses’ Health Study (1980–2010) and 42,498 men in the Health Professionals Follow-up Study (1986–2010). Participants with a history of cancer, heart disease, or stroke were excluded. Nut consumption was assessed at baseline and updated every 2 to 4 years.

RESULTS: During 3,038,853 person-years of follow-up, 16,200 women and 11,229 men died. Nut consumption was inversely associated with total mortality among both women and men, after adjustment for other known or suspected risk factors. The pooled multivariate hazard ratios for death among participants who ate nuts, as compared with those who did not, were 0.93 (95% confidence interval [CI], 0.90 to 0.96) for the consumption of nuts less than once per week, 0.89 (95% CI, 0.86 to 0.93) for once per week, 0.87 (95% CI, 0.83 to 0.90) for two to four times per week, 0.85 (95% CI, 0.79 to 0.91) for five or six times per week, and 0.80 (95% CI, 0.73 to 0.86) for seven or more times per week (P<0.001 for trend). Significant inverse associations were also observed between nut consumption and deaths due to cancer, heart disease, and respiratory disease.

CONCLUSIONS: In two large, independent cohorts of nurses and other health professionals, the frequency of nut consumption was inversely associated with total and cause-specific mortality, independently of other predictors of death. (Funded by the National Institutes of Health and the International Tree Nut Council Nutrition Research and Education Foundation.)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla