Yeni ilaçlar ile Lenfoma tedavisinde yüksek başarı

Kategori: Kanser Print

lenf bezi büyümesiDünyada her yıl 360 binden fazla insanın yakalandığı bir kanser türü olan lenf kanseri – Lenfoma, erken tanı ve yeni nesil ilaçlar ile artık tedavisi mümkün bir hastalık. Ancak hastalığa yönelik farkındalık ve doğru bilgi, tedavinin ön koşulu. Dünyada her gün ortalama 1000 kişiye lenfoma teşhisi konuluyor. Geç kalındığı takdirde 6 ay içinde ölümcül hale gelebilen Lenfomanın, farkındalık, erken tanı ve yeni ilaçlar sayesinde tedavi şansı çok yüksek.

2004 yılından bu yana Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü olarak kabul edilen 15 Eylül’de sağlık alanının tüm paydaşları kamuoyunu bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyor. Bu doğrultuda, Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) hastalığa dikkat çekerken, tedavisinin de artık mümkün olduğunu belirti. AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, “Dünyada her yıl 360 binden fazla insan Lenfomaya yakalanıyor. Her gün ortalama 1000 kişiye Lenfoma teşhisi konuyor. Erken teşhis ile tedavisi mümkün bir hastalık olduğu halde geç kalınırsa 6 ay içinde ölümcül hale gelebiliyor. Bu nedenle hastalığın kamuoyunda tanınması ve bilinirliğinin artması çok önemli. Yapılan araştırmalar ise, dünya genelinde bu konuda almamız gereken daha çok yol olduğunu gösteriyor” dedi.

Tarımda kullanılan pestisit içeren ilaçlar Lenfomaya neden oluyor

Lenfomanın kür şansı olan, yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biri olduğuna dikkat çeken AİFD Genel Sekreteri Dr. Dereli, “Lenfoma, lenf sisteminden kaynaklanan kanserlerin ortak adıdır. Lenfoma çok çeşitli alt tiplerden oluşan, farklı davranış özellikleri gösterebilen bir hastalık grubudur. Ancak Lenfoma bugün tedavi edilebilir bir hastalıktır. Doğru tanı ve güncel tedavi uygulamaları ile aktif, sağlıklı ve uzun süreli yaşam şansı mevcuttur” dedi.

Bilim ve teknolojide son yıllarda gerçekleşen devrimsel ilerlemeler sayesinde, artık birçok hastalığın teşhis ve tedavisinde yeni bir döneme girildiğini ifade eden Dr. Dereli, kök hücre araştırmaları, genetik çalışmalar, yeni, yenilikçi ve akıllı ilaçlar sayesinde kişiye özel tedavi seçeneklerinin gündemde olduğunu, Lenfoma tedavisinin artık hastanın hayattan kopmadan, yaşamına aktif bir şekilde devam ederken yapılabildiğine dikkat çekti. Sadece Lenfoma tedavisinde değil, tüm kanser tiplerinin tedavisinde umut veren gelişmeler olduğunu kaydeden Dr. Ümit Dereli “Tedavi, farkındalık ve bilinç ile başlar. Bilimsel ilerleme, artık birçok hastalığın tedavisini mümkün kılmakta. Hastalar yalnız ve umutsuz olmadıklarını bilmeli” dedi.

Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Lenfomanın, hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebildiğini belirten Dr. Dereli “Bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, bazı kimyasal maddelere maruz kalınması, belirli bazı virüslerden kaynaklanan hastalıklar Lenfomaya yol açabilen risk faktörleri arasında yer almaktadır. Genetik, immünsupresyon, çevresel faktörler, virüs ve bakteriler, kimyasal ajanlar, radyasyon, kollajen doku hastalıkları, bağışıklık sistemi bozulması ve bağışıklık sistemi hastalıkları Lenfoma gelişme riskini artırmaktadır” dedi.

Lenfomanın görülme sıklığının tüm dünyada son yıllarda artış gösterdiğini dile getiren Dr. Dereli, şu bilgileri paylaştı: “Lenfomaya, son yıllarda düzenli ve istikrarlı olarak daha fazla rastlıyoruz. Sadece ABD’de 2014 yılında 80 bin yeni Lenfoma vakası bildirilmiştir. Aynı yıl yine sadece ABD’de Lenfoma tedavisi için 13.5 milyar dolar harcandığı tahmin ediliyor. Özellikle ortalama yaşam süresinin artması ve yaşlı nüfusun önümüzdeki yıllardaki durumu düşünüldüğünde, Türkiye’de de Lenfomanın artacağı öngörülmektedir.”

Tüm kanser tedavilerinde olduğu gibi, Lenfoma tedavisinde de moral ve psikolojik desteğin önemine dikkat çeken Dr. Dereli, hastaların tıbbi bir zorunluluk olmadıkça kendilerini aktif yaşamdan ve toplumdan soyutlamamaları gerektiğini ifade etti. Lenfoma hastalarının hayata sıkı sıkıya bağlı kalmaya çalışmalarının, aile ve sosyal çevreleri ile daha sıcak ilişkiler içinde bulunmalarının hastalık ile mücadelede çok önemli avantaj sağladığının artık bilindiğini belirten Dr. Dereli “Lenfoma hakkında konuşmalıyız. Hastalıklar hakkında konuşmalıyız. Hiç kimse yalnız ve umutsuz kalmamalı. Günümüzün sağlık sorunlarının üstünden, ancak elbirliğiyle gelebiliriz” dedi.

Lenfoma tedavisinde başarı %40’tan %85’lere kadar yükseldi

Yenilikçi ilaç ve tedaviler ile bazı Lenfoma türlerinde %95’e kadar başarı sağlandığını vurgulayan Dr. Dereli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lenfoma tedavisinde dünyadaki çalışmaların amacı Lenfomanın şeker, tansiyon vb. kontrol edilebilen, kronik bir hastalık haline gelmesidir. Lenfoma tedavisinde artık hastalar evde, işyerinde, aktif yaşamdan kopmadan, ağız yoluyla alınabilen ilaçlarla yüksek başarı oranları ile tedavi oluyor.”

Kanserli hücrenin özelliklerine göre üretilen yeni ilaçların büyük gelecek vadettiğini, dünya çapında yapılan araştırmalarda yenilikçi ilaçlar sayesinde hastaların yaşam süresinin uzadığının tespit edildiğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de mevcut yenilikçi ilaçların tedavide kullanılmasını teşvik ettiğini belirten AİFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli, “Lenfoma hastalarının tedavisinde gelinen noktada maliyetten ziyade, hastaların ölümcül aşamalara gelme korkusu olmadan, aktif, daha kaliteli ve uzun bir yaşam umutlarına odaklanmak önemli” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla