Yeni tedavi kılavuzu, pregabalini ‘A Düzeyi’ tedavi olarak önerdi

6 Mayıs 2011   |    16 Ekim 2019    |   Kategori: Ağrı, Farmasötik / İlaçlar Print

Ağrılı diyabetik periferik nöropati tedavisinde Lyrica tavsiye edilen “A Düzeyi” tedavi  oldu! Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı Lyrica (pregabalin) kapsül, üç profesyonel tıp derneği tarafından yayımlanan yeni tedavi kılavuzunda, ağrılı diyabetik periferik nöropati (DPN) için ‘A Düzeyi’ tedavi olarak kabul edildi. Kılavuzda, en az iki randomize kontrollü çalışma gerektiren ‘A Düzeyi’ tavsiye alan tek tedavinin Lyrica olduğu kabul edildi.

Yeni kılavuz, Amerikan Nöroloji Akademisi (AAN), Amerikan Nöromüsküler ve Elektrodiyagnostik Tıp Birliği (AANEM) ve Amerikan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Akademisi (AAPM&R) işbirliğiyle geliştirildi. Kılavuzda, en az iki randomize kontrollü çalışma gerektiren ‘A Düzeyi’ tavsiye alan tek tedavinin Lyrica olduğu belirtildi. Lyrica, en az iki randomize kontrollü çalışma gerektiren ‘A Düzeyi’ tavsiye alan tek tedavi oldu.

Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Kılavuzu hazırlayan gruplar, tüm tedavilerin hekim tarafından hasta temelinde değerlendirilmesinin önemini de vurguladı. Kılavuzda diyabetik nöropatik ağrı tedavisinde kullanılması düşünülebilecek muhtemel etkili diğer yöntemler ‘B Düzeyi’ tavsiye aldı.

Etkili bir tedavi olarak öneriliyor

Yeni kılavuza göre Lyrica’nın ağrılı periferik diyabetik nöropatide ağrıyı azaltmada etkili olduğu kabul edildiğini belirten Pfizer Kıdemli Medikal Direktörü Dr. Bruce Parsons, şu bilgileri verdi: “Lyrica, klinik olarak uygun görüldüğü durumlarda tedavi olarak önerilmektedir. Ağrılı diyabetik periferik nöropati tanı ve tedavisinin güçlüğü ve hastaların günlük yaşamları üzerindeki etkisi göz önünde tutulursa, bu kılavuz hekimlerin ağrıyla yaşayan hastalarını daha etkili tedavi etmelerine yardımcı olacak önemli bir araçtır. Tedavi seçeneklerine yönelik kanıt ve tavsiyeleri belirten kılavuzlar, DPN’nin yönetiminde hekimlere yardımcı olacak önemli birer araç oluşturuyor.”

Lyrica nedir? Niçin işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri

Nöropatik ağrı

Nöropatik ağrı en sık ‘yanma, batma, donma, elektrik çarpması, karıncalanma ve uyuşma’ sözleri ile tanımlanıyor. Merkezi ya da çevresel sinir sisteminin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan süregen ağrıya nöropatik ağrı adı veriliyor. Nöropatik ağrı, hastalar tarafından çeşitli şekillerde tanımlanabiliyor, ancak en sık kullanılan tanımlayıcı sözcükler ‘yanma, batma, donma, elektrik çarpması, karıncalanma ve uyuşma’ tarzında belirtiler oluyor.

Nevralji nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Ağrılar çok şiddetli olabildiği gibi, uzun süreli olabiliyor, hatta kronikleşebiliyor. Standart ağrı kesici ilaçlara yanıt vermeyen nöropatik ağrı, yaşamlarımızda işlevsel, fiziksel, psikolojik, duygusal ve sosyal etkiler yaratıyor. Süregen ağrı, uyku bozukluğuna, sosyal yaşamın aksamasına, depresyon ve gerginliğe yol açarak hastaların hayatını fiziksel ve sosyal olarak alt üst ediyor. Bu ağrı türünü yaşayan hastaların yarısının işten ayrılmak zorunda kaldığı, hatta bir kısmının evden hiç çıkamaz hale geldiği durumlar görülebiliyor.

Nöropatik ağrı en çok diyabet hastalarında görülüyor

Türkiye’de 5 milyon diyabet hastası var. Bu hastaların %20’sinde ise ciddi nöropatik ağrı şikayeti yaşanıyor. Türkiye’de her 100 diyabetliden 20’si tanı ve tedavisi yeterince yapılmayan ağrılar çekiyor.Yakın zamanda nöropatik ağrılı hastaların tanı ve tedavisi amacıyla, ülkemizde de klinik pratiğe ve ülkemiz koşullarına uygun bir kılavuz hazırlamayı amaçlayan bir Nöropatik Ağrı Platformu oluşturuldu.

Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS), yaygın olarak diyabet hastalarında görülen, hekim ve hasta tarafından tanı ve tedavisi pek bilinmeyen Nöropatik Ağrı hakkında farkındalığı artırmak üzere harekete geçen akademisyenlerden oluşan gönüllü, bağımsız bir sivil toplum kuruluşu. Toplumun nöropatik ağrı konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla ‘Ağrını Tanı’ kampanyasını da yürüten SNAPS, ülkemizde ve dünyada 9 ayrı uzmanlığın bir araya gelerek hazırlamış olduğu ilk ‘Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu’nu yayımladı. Bu kılavuz 15 ayrı dernek tarafından da onaylandı. Lyrica bu kılavuzda da ağrılı diyabetik periferik nöropati tedavisinde ilk sırada yer almaktadır.

Migren tedavisi: Migrene iyi gelen öneriler ve doğal yöntemler

‘Ağrını Tanı’ kampanyası

İlk olarak hekimler için ‘Nöropatik Ağrı Tanı ve Tedavi Kılavuzu’nu hazırlayan SNAPS, 2010 Mayıs ayında hastalara yönelik olarak ‘Ağrını Tanı’ kampanyasını başlattı. ‘Yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpması ve donma’ olmak üzere 5 farklı şekilde hissedilen bu ağrıların tanı ve tedavisi için hastalara destek ve danışmanlık vermek üzere kampanya kapsamında www.agrinitani.com adlı web sitesi ve 0800 211 78 78 danışma hattı oluşturuldu. 2011’de de devam eden kampanyanın odağında, bu ağrıların en fazla görüldüğü hastalar olan diyabet hastaları bulunuyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla