Dr. Gülçin Türkmen: Organ naklinde Ankara’da en fazla organ nakil yapan merkez olduk

Yazan Hatice Pala Kaya
2 Şubat 2024   |    29 Şubat 2024    |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Organ naklinin önemine dikkat çeken Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü ve Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Türkmen Sarıyıldız, hastane olarak organ nakli konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini, organ naklinde Ankara ve İç Anadolu’da birinci olduklarını, ayrıca Türkiye’de de ilk 5 içinde bulunduklarını kaydetti.

Ankara’da sağlık muhabirleriyle bir araya gelen Dr. Öğr. Üyesi Sarıyıldız, Medicana International Ankara Hastanesi’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Medicana Ankara’nın 15 yılı geride bıraktığını ve 207 yatak ile tüm branşlarda hizmet verdiğini hatırlatan Sarıyıldız, dahiliye, çocuk branşları başta olmak üzere güçlü bir ekibin bulunduğunu; pediatri alanında Pazar günleri 09.00-16.00 arasında pediatri hekimi bulundurarak önemli bir açığı kapattıklarını belirtti.

Medicana Ankara, cirosunun %15’ini yabancı hastalardan sağlıyor

Medicana Ankara olarak aylık 30 bin dolayında ayakta hasta hizmeti sunduklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sarıyıldız, ayrıca genel ölçekte yabancı hastada da önemli bir yer edindiklerini, cirolarının yüzde 10-15 aralığındaki bölümünü yabancı hastalardan sağladıklarını söyledi. Yurt dışından gelen hastalara ilişkin standart, karşılaştırmalara imkan verecek bir istatistik ya da kayıt sisteminin henüz kurulmadığını hatırlatan Sarıyıldız, konsolosluk çalışanı, Türkiye’de yerleşik yabancılar gibi kişilerin bazı kurumlarca yabancı hasta kabul edildiğini, bazılarınca edilmediğini, bir kişinin aynı hastalık olsa dahi, birden fazla hastaneye gelişinin her birinin sayıldığı kayıt sistemleri olduğunu ancak tekil hasta sayısının kaydının tutulmadığı gibi standart farklılıkları olduğunu, bu konuda bir iyileştirmeye ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.

Doç. Dr. Asude Kara Polat: Sedef hastalığının tedavisi mutlaka kişiye özel planlanmalı

CyberKnife’ta Dünya birinciliği

Medicana Ankara’nın bazı hizmetleriyle öne çıktığını, bunlar arasında CyberKnife uygulamasında Dünya birinciliği olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Türkmen Sarıyıldız, aylık 80 ile 100 arasında hastanın bu hizmetlerinden yararlandığını söyledi.

Organ naklinde Ankara ve İç Anadolu’da birinci olduklarına, Türkiye’de de ilk 5 içinde bulunduklarına işaret eden Sarıyıldız, bunun yanında kemik iliği naklinde 1750 vakaya ulaştıklarını, 30 binin üzerinde radyoterapi uyguladıklarını, 25 binin üzerinde kanser hastası tedavisinin yapıldığını ve halen takip edildiğini anlattı.

Tıbbi alanda deneyimin önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sarıyıldız, ulaştıkları sayılarla önemli bir tecrübe kazandıklarını vurgulayarak, “Tıpta sayılar çok önemli. Çünkü hayatta nasıl bir şeyi yaşamadan, görmeden tecrübe edinemiyorsak, tıpta da her gördüğümüz vaka, her gördüğümüz hastalık bizim için tecrübe. Onun yönetim süreci, sağaltımı, hastanın iyileşmesi, bizim neyi yapıp neyi yapmadığımızı belirleyen asıl kriterler. Bu nedenle tecrübe çok önemli, onun için enlerden bahsediyorum” dedi.

Kardiyoloji-kalp damar cerrahisinde bilinirliklerinin çok yüksek olduğunu, zorlu, çekinilen işlemleri yapabildiklerini belirten Dr. Sarıyıldız, bu alanda ameliyatsız mitral kapak değişimini gerçekleştirebilen az sayıdaki hastaneden biri olduklarını; ortopedi alanında lenf-ödem tedavisinde dikkat çektiklerini, skolyoz cerrahisi alanında yurt dışından da tercih edilen bir seviyede bulunduklarını vurguladı.

Çocukluk çağı obezitesinin artışı, erişkinlik obezitesine de yol açıyor!

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi ile işbirliği

Atılım Üniversitesi ile tıp eğitimi alanında afiliasyon içinde olduklarını hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Sarıyıldız, bu birlikteliğin kendilerine katkı verdiğini kaydederek, “Aslında bir üniversite hastanesi statüsünde çalışıyoruz. Bu afiliasyonun getirdiği birtakım avantajları sahada gezdiğimizde görebiliyorsunuz. Neyi görüyorsunuz; hayata yeni başlayan tıp fakültesi, hemşirelik, diyet öğrencilerini görüyorsunuz.

Bunlar bizim istikbalimiz olduğu için eğitimleri çok kıymetli, Atılım üniversitesiyle birlikte süreci devam ettiriyoruz. Onların getirdiği dinamizmi sahadaki hocalarımızda görebiliyorsunuz. Onlar içeride eğitime aç insanlar olduğu için hocalarımız da onlara daha iyi hizmet verebilmek için literatürü takip eden, bilimsel son yenilikleri çok yakından takip edip, teknolojiye adapte olacak şekilde çalışmak durumunda kalıyorlar. Keyifli bir ortam var” diye konuştu.

Özel hastaneler zorlanıyor

Bir soru üzerine, Türkiye’de sağlık alanındaki faaliyetlerin her geçen gün zorlaştığını belirten Dr. Öğr. Üyesi. Gülçin Türkmen Sarıyıldız, OECD sağlık ölçüm kriterleri içinde bulunan katastrofik sağlık harcaması göstergelerine göre Sağlıkta Dönüşüm Programının etkisinin sona erdiğini belirtti. Sarıyıldız, “Çok güzel işler yapıldı. Özel hastanelere çok güzel destek olundu. Vatandaşın her kalitede hizmeti, her yerden ulaşarak alabilmesi sağlandı. Sağlıkta reformun amacı buydu zaten. Herhangi bir sınıf yapısı gözetmeksizin ulaşabilirliğin, erişebilirliğin artmasıydı. Bu çok kıymetliydi” ifadesini kullandı.

Türkiye organ naklinde dünyada ilk 5’te yer alıyor ama bağışlar yetersiz

OECD katastrofik sağlık harcaması ölçütünün, hane halkının sağlığı için yaptıkları harcamanın temel harcamalar dışında kalan toplam harcamalarına oranı yoluyla izlenen bir veri olduğunu hatırlatan Dr. Sarıyıldız şunları söyledi: “Bu değerler Türkiye’de yüzde 1,5-2’lere kadar düşürülmüştü. Şu anda bu oran yüzde 18,5’lara çıktı. Sağlık şu anda ülkemizde özellikle pandemi sonrası gerçekten zor hale geldi. Hem sağlık emekçilerinin daha farklı alanlara kayması ya da yurt dışına gitmesi, hem sosyal güvenlik sisteminin ekonomik koşullar nedeniyle doğru fiyatlama ve kurguyla ilerleyememesi, hem de özel sağlık sigortalarının yine ekonomik koşullar nedeniyle belli ödeme parametrelerine kıstas koyması, bu zorlukların yanı sıra maliyetlerin yükselmesi, ilaca ve tedaviye erişebilirliğin zorlaşması nedeniyle, çok ön sıralarda olduğumuz, çok başarılı olarak bütün Dünya ülkelerinden yöntemlerin araştırıldığı sağlık sistemimiz biraz durağan bir döneme girdi.

Biz özel hastaneler, bu sürecin içinde nerede kaldık. Biz regülasyonların doğru ve zamanında yapılmaması nedeniyle; yapılan regülasyonların açıklanmaması nedeniyle, biz özel hastaneler bu sistem içinde mağdur pozisyonda kaldık. Sağlık Bakanlığı regülasyonları belirliyor biliyorsunuz. Sağlık Bakanlığı regülasyonlarında eskiden açıklardı ve saha ile birlikte çalışırdı. Planlama yayınlanırdı. Şu anda planlamalar yayınlanmadığı için saha olarak da ne olacağını bilemediğimiz için kadro konusunda, yeni yatırımlar konusunda, yeni teknolojik gelişmeler konusunda elbette zorluk çekiyoruz özel sağlık sektörü olarak.”

Türkiye, canlıdan karaciğer naklinde dünya birincisi oldu

Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Türkmen Sarıyıldız, kamu ve özel ayrımı yapmaksızın bütün sağlık kuruluşlarının, sağlık hizmetinin kamu görevi olduğu bilinciyle hareket ettiğini, sağlık personelinin hizmet sunmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Sağlık sonunda bir hizmet sektörü, önceliğiniz insan olmak zorunda. Bu nedenle sistemler yürüyor, öncelik her daim insan olduğu için de yürümeye devam edecek. Hiçbir zaman bir doktor ‘ben bu hastaya bakmıyorum’ demeyecek, yatırımcı ‘hastaneyi kapatıyorum, bundan kar edemiyorum’ demeyecek. Medicana Ankara Hastanesi olarak 15 yıldır olduğu gibi ‘Önce İnsan’ diyerek, hizmetlerimizi daha ileriye taşımak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Bu süreçler devam edecek ancak zor bir süreçten geçiyoruz, her sektörde olduğu gibi” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla