Meme kanserinde düşük oksijenle yeni bir tedavi imkanı

13 Ekim 2011   |    4 Mart 2022    |   Kategori: Onkoloji Print

Düşük oksijen, BRCA1 tümör baskılayıcı geni sessizleştirebiliyor

Molecular and Cellular Biology dergisinin yeni sayısında yayımlanan güncel bir çalışmaya göre, düşük oksijen, BRCA1 tümör baskılayıcı geni sessizleştirebilir ve kanserin ilerlemesini engelleyebilir. Genin sessizleştirilmesi, malign meme kanserine giden yolda önemli adım olarak gösteriliyor.

Çalışmanın baş yazarı, New Haven Yale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Peter Glazer, çalışmanın diğer tümör baskılayıcı genleri yeniden aktive ederek, kanser tedavisinde önemli bir gelişme sağlayabileceğini belirtti. Prof. Dr. Glazer’ın daha önce elde ettiği ve hücrelerdeki düşük oksijen düzeyinin, kimi zaman artırarak, kimi zaman azaltarak, insan genlerinin ekspresyonunda birtakım değişikliklere neden olabileceği bulgusundan yola çıkılarak yürütülen çalışmada, hipoksinin BRCA1 ekspresyonunu azalttığı ortaya kondu ve bunun nedeninin genin sessizleştirilmesi olup olmadığı araştırıldı.

Hipoksi, insanlarda görülen tümörlerde sık karşılaşılan bir durumdur ve kısmen kan damarı olmayan yeni tümörlerin oluşması sonucunda meydana gelir. Tümörler büyüdükçe, kan damarları da büyür. Buna anjiyogenez adı verilir. Ancak anjiyogenez her zaman mükemmel işleyen bir proses değildir ve tümörler farklılık gösterebilir. Bu durumda, tümör hücrelerine yeterli kan akımı sağlanamaz. Bu da, tümörlerin genetik stabilizasyonunu bozar ve onları malign hücrelere dönüştürür. Genin sessizleştirilmesi, kanserin ilk adımı olabilir, ancak Prof. Dr. Glazer bunun daha sonraki bir adım olduğu görüşünde. Prof. Dr. Glazer, tümör olmadan hipoksinin geni sessizleştiremeyeceğini belirtiyor.

Ekspresyonun azalmasının altında yatan mekanizmanın açıklığa kavuşması ile sessizleşen geni iyileştirmek için gerekli yöntemleri araştırmak üzere bu çalışma yapıldı. Bugün genin sessizleşme sürecinde sessizleştiklerinde kromozomun etrafını saran, eksprese olduklarında genin etrafından dağılan histon proteinlerinin rol oynadığı biliniyor. Prof. Dr. Glazer, BRCA1 geninin sessizleşmesi ile histonlarda birtakım değişiklikler meydana geldiğini; genellikle gen ekspresyonu azaldığında meydana gelen bu sürece metilasyon adı verildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Glazer, lizin demetilaz (LSD1) adı verilen spesifik bir enzimin metilasyonu manipüle ettiğini ve bu enzimi bloke etmenin çözümü bulununca, BRCA1 geninin yeniden aktive edilebileceğini belirtti. Bunun için enzim aktivitesini baskılayan küçük bir molekül geliştirilmesi gerektiğini; yalnız bu tür ilaçlarla diğer tümör baskılayıcı genlerin yeniden aktive edilebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Glazer, hormon ve çevresel toksinlerin neden olduğu hücre stresinin de BRCA1 genini sessizleştirebileceğini; yeni yapacağı çalışmada bu hipotezi araştıracağını açıkladı.

KAYNAK: Hypoxia-Induced Epigenetic Regulation and Silencing of the BRCA1 Promoter. Y. Lu, A. Chu, M. S. Turker, P. M. Glazer. Molecular and Cellular Biology, 2011; 31 (16): 3339 DOI: 10.1128/MCB.01121-10

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla