Okullarda florür vernik uygulanmalı mı? Zararlı mı, faydalı mı?

10 Ekim 2017   |    27 Mart 2023    |   Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı, Çocuk Sağlığı Print

Florür vernik, dişlere topikal florür uygulamak için kolay ve güvenli bir yoldur. Sağlıklı dişler ve diş etleri çocukların genel sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun ilk dişi çıktığı andan itibaren doğru diş bakımı yöntemlerinin uygulanmaya başlaması gerekir. Bazen diş hekimleri çocuklarda diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olmak için florür vernik uygulaması önerebilir. Araştırmalar, florür verniğin yılda iki kez uygulandığında diş çürümesini azaltmada oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Ancak bu uygulamanın uzman bir diş hekimi tarafından hijyenik koşullarda yapılması çok önemlidir.

Florür vernik nedir?

Florür vernik, diş çürümelerini önlemeye, yavaşlatmaya veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olan diş tedavisidir. Yapışkan olduğu için dişlere kolayca yapışan koruyucu bir kaplamadır. Bu malzeme, diş minesini (dişlerde dış kaplama) güçlendirebilen bir mineral olan florür ile yapılır. Açık sarı renktedir ve hoş, meyveli bir tadı vardır.

Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?

Florür vernik uygulaması nasıl yapılır?

Bilimsel çalışmalar, florür vernik uygulamasının, dişleri düzenli olarak florürlü diş macunu ile fırçalamaya ek olarak kullanıldığında diş çürümelerine karşı ek koruma sağladığını göstermiştir. Çocuğunuza iki yaşından itibaren yılda en az iki kez florürlü vernik uygulaması yapılmalıdır. Bu işlem mutlaka bir diş hekimi tarafından, hijyenik koşullarda gerçekleştirilmelidir. Öncelikle diş hekimi çocuğun florür vernik uygulamasına engel bir durumu olup olmadığını kontrol eder. Bu durumlar şunlardır:

  • Reçine ve çam fıstığına alerjisi varsa
  • Daha önce astım veya alerjiye bağlı olarak hastaneye yattıysa
  • Uygulamanın yapılacağı gün soğuk algınlığı ya da grip geçiriyorsa
  • Ağız yaraları ya da herhangi bir diş eti enfeksiyonu varsa
  • Su çiçeği gibi döküntülü bir hastalık geçiriyorsa, çocuğa florür vernik uygulanamaz.

Florür vernik, her dişin üst ve yan taraflarına küçük ve yumuşak bir fırça ile uygulanır. Yapışkandır ancak tükürük ile temas ettiğinde sertleşir. Çocuğunuz diliyle sertleşmiş verniği hissedebilir, ancak verniği yalayamaz. Florür vernik uygulaması acıtmaz.

Ancak bazen küçük çocuklar işlemden önce veya işlem sırasında ağlayabilirler. Neyse ki işlem sadece birkaç dakika sürer. Bu süre içerisinde çocuğun güvenli bir pozisyonda tutulması gerekir.

Florür vernik uygulaması tek başına diş çürümelerini önleyemez. Sağlıklı dişler için çocuğunuz aynı zamanda, dişlerini doğru miktarda florür içeren bir diş macunu ile düzenli olarak fırçalamalı, düzenli olarak diş ipi kullanmalı ve iyi beslenmelidir.

Florür vernik uygulaması sonrası diş bakımı

  • Çocuğunuz florür vernik uygulandıktan hemen sonrasında yiyip içebilir. Ancak, çocuğunuza sert ya da sıcak yiyecek-içecekler vermeyin.
  • Dişlerini en az 4 ila 6 saat fırçalamamasına veya diş ipi kullanmamasına dikkat edin.
  • Çocuğunuza ağzını çalkaladıktan sonra tükürmesini hatırlatın.
  • Eğer çocuğunuz ek olarak florür damlası veya tableti kullanıyorsa, bunları florür vernik uygulamasından iki gün sonra almaya devam etmelidir.

Florür vernik uygulaması zararlı mı?

Florürlü vernik güvenlidir ve çocuklarda diş çürümelerinin önlenmesine yardımcı olmak için dünyanın dört bir yanındaki diş hekimleri ve doktorlar tarafından kullanılır. Çok az miktarda kullanıldığı için çocuklar neredeyse hiç florür yutmaz. Hızlı uygulanır ve hemen sertleşir.

Bazı florürlü vernikler dişleri sarı gösterebilir. Bazı markalar ise dişleri matlaştırabilir. Ancak, florürlü vernik fırçalandıktan sonra çocuğunuzun dişlerinin rengi normale döner. Ayrıca çocukların çoğu tadını sever.

Florür vernik onam formu

Bu form, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından okullara gönderilen, okullarda yapılacak florür vernik uygulaması hakkında bilgi verici ve öğrenci velilerinden izin almak için hazırlanmış bir onam formudur. Formda uygulamanın gerekçeleri, uygulamanın basamakları, florürlü verniğin uygulanamayacağı çocuklar ve uygulamada karşılaşılabilecek yan etkilerden bahsedilir. Formun en sonunda veli bu uygulamaya izin verip vermediğini belirtmek ve imzalamak durumundadır. Eğer izin vermiyorsa gerekçesini de belirtmesi tercih edilir. Onam formunun PDF’sine bu linkten :>>> ulaşabilirsiniz.

Kısa Bilgiler

Florür vernik uygulaması kaç yaşa uygulanır?

Florlu vernik uygulaması çocuklar, ergenler ve yetişkinler dahil her yaştan birey için faydalı olabilir. Uygulanma yaşı, kişinin diş sağlığı gereksinimlerine ve diş çürümesi risk faktörlerine bağlı olarak değişebilir. Çocuklarda ilk diş sonrası başlanabilir. Ergenler ve yetişkinler için ise rutin diş bakımının bir parçası olarak uygulanabilir veya diş çürümesi riski yüksek olan kişilere önerilebilir.

Florürlü vernik uygulaması ne kadar süreyle koruma sağlar?

Araştırmalar, tek bir florür vernik uygulamasının diş çürümesine karşı 6 aya kadar koruma sağlayabildiğini göstermiştir. Bununla birlikte, diş çürümesi açısından yüksek risk taşıyan kişilerde, yeterli korumayı sağlamak için daha sık uygulama gerekebilir.

Florürlü vernik uygulaması ne sıklıkta yapılır?

Florür vernik uygulama sıklığı, kişinin diş ihtiyaçlarına ve diş çürüğü risk faktörlerine bağlı olarak değişebilse de genellikle her 3 -6 ayda bir tekrarlanması önerilir. Örneğin diş çürüğü riski yüksek olan çocuklar için 3 ayda bir, düşük olan çocuklar için 6 ayda bir florürlü vernik uygulanabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla