Astım, bazı tetikleyici faktörler nedeniyle, hava yollarında daralmaya ve iltihaplanmaya neden olan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astımda havanın akciğerlere girip çıkması zorlaşır. Bu durum, öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüste sıkışma gibi belirtilere neden olur. Semptomların şiddeti hastadan hastaya değişebilir. Hastalık bazı kişilerde hafif seyrederken diğerlerinde ölümcül astım atakları şeklinde gelişebilir. Birçok astım hastası için, fiziksel aktivite, belirtileri tetiklemektedir. Ancak aktif kalmak sağlıklı yaşamın bir koşuludur. Yaşam değişiklikleri ve düzenli ilaç tedavisi ile astım tamamen kontrol altına alınabilir. Hastaların alerjenler başta olmak üzere birçok tetikleyici durumdan uzak durması gerekir. Ayrıca ilaçlarını doğru ve düzenli kullanmaları çok önemlidir.
İçindekiler
Akciğerlerdeki hava yolları ve bronşiyal tüpler havanın ciğerlere girip çıkmasını sağlar. Astım, bu bölgede kronik iltihaplanmaya neden olan bir hastalıktır. Hastalık tetiklendiğinde hava yolları daha da şişer ve çevresindeki kaslar gerilir. Bu da akciğerlere hava giriş çıkışına engel olduğu için öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüs sıkışması neden olur.
Astım her yaştan insanı etkiler, ancak çoğunlukla çocukluk döneminde başlar. Astım hastalığının tam tedavisi yoktur, ancak teşhis sonrası doğru bir tedavi planıyla rahatlıkla yönetilebilecek bir hastalıktır. Bir alerji (immünoloji) uzmanı hastalığın teşhisi ve tedavisinde hastayı en doğru yönlendirebilecek kişidir. (1,2)
Astıma neden olan faktörler tam olarak bilinmese de çevresel ve genetik (kalıtsal) faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Çeşitli tahriş edici maddeler, sigara, kirli hava, alerjenler gibi pek çok risk faktörü hastalığı tetikleyebilmektedir. Ancak bunlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir. (3)
Alerjik astım nedir? Neden olur? Tedavisi ve hastalara öneriler
Alerjik rinit (saman nezlesi) nedir? Belirtileri ve tedavisi
Astım, karakteristik olarak ataklar halinde seyreder. Şikayetler çoğu zaman sabaha karşı ortaya çıkar. Astımla birlikte alerjik rinit, polip, mide reflüsü, sinüzit, göz alerjisi, egzama gibi rahatsızlıklar görülebilir. (6,7)
Hastalığın teşhisi öncelikle hastanın yaşadığı belirtilerin, şikayetlerin ve bu şikayetleri artıran azaltan nedenlerin sorgulandığı tıbbi öyküyle başlar.(8)
Daha sonra gerekli olan testler:
Doktor hastanın hırıltılı nefes, burun akıntısı veya genizde şişme gibi astım belirtilerini değerlendirir. Ayrıca egzama gibi alerjik durumları da göz önünde bulundurur.
Prednol nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri
Ayrıca astımla karıştırılabilecek hastalıkları elemek için akciğer grafisi, alerji testleri, total IgE ölçülmesi ve bronkoskopi gibi birçok testten yararlanılabilir.
Astım; hastalık çok ilerleyip geri dönüşümsüz safhaya girmediği sürece kolaylıkla kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Tedavi yöntemi genellikle yaşınıza, yaşadığınız astımın şiddetine ve tedaviye verdiğiniz yanıta göre belirlenir. Düzenli tedavi gören hastaların büyük çoğunluğunda, hastalık yaşamı olumsuz yönde etkilemez.
Eşlik eden allerjik rinit, polip, mide reflüsü, sinüzit gibi hastalıklar varsa bunların da tedavi edilmesi tedavinin bir parçasıdır. Ayrıca hastanın şikayetlerini artıran tüm tetikleyicilerden uzak durması çok önemlidir. (9)
Bricanyl (terbütalin) nedir? Ne için ve nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?
Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler
Ayrıca mepolizumab ve diğer monoklonal antikorlar biyolojik ajan olarak astımda kullanılmaktadır. Biyolojik ajanlar pahalı ilaçlar olduğu için kullanılma kararları uzman merkezlerce verilmektedir.
Akupunktur, homeopati, osteopati ve yoga astım tedavisinde sık kullanılan tamamlayıcı yöntemler arasındadır. Fakat bu tedavi yöntemlerinin klinik etkinliğini göstermek için yeterince bilimsel çalışma yapılmamış ve uzun süreçli çalışmalar yoktur.(12)
Akupunktur nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tedavisi ve faydaları
Ülkemizde tarihi ve turistik öneme sahip birçok mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların bazılarında normal havaya göre oksijen oranının yüksek olduğu ölçülmüştür. Bundan dolayı eski zamanlardan beri astım gibi nefes darlığı olan hastaların tedavi umudu olmuştur. Astımlı hastalar bu mağaralarda nispeten rahatlasalar da kalıcı bir tedavi etkisi yoktur. Tokat ilimizde bulunan Ballıca mağarası astım mağaralarından biridir.
Ayrıca ilaç tedavisini bırakıp bu tür ispatlanmamış tedavilerin denenmesi hastalığın kontrolünü bozup astım krizine sebep olabilir.
Astımın tedavisinde son derece etkili ve güvenilir ilaçlar kullanılmaktadır. Pek çok astımlı çocuğun hastalığı hafif veya orta derecede seyrettiği için ilaçların çok düşük dozlarıyla rahatsızlık kolaylıkla kontrol altına alınabilir. İlaçlar önerilen şekilde kullanıldığında; öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi şikayetlerle ortaya çıkan atakların sıklığı ve şiddeti azalmaktadır. Tedavide temel nokta çocuğun ilaçları kullanma uyumunu artırmak için anne, baba, bakıcı ve doktor arasında çok iyi işbirliği olmasıdır.(13)
Alerji nedir, kimlerde görülür? Belirtileri, testi ve tedavisi
Astım kontrol altına alınmadığında yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilecek pek çok komplikasyona neden olabilir. Bunlar:
Astım nadirde olsa bir dizi ciddi solunum yolu komplikasyonuna neden olabilir:
Bu komplikasyonların tümü hayatı tehdit edici olabilir ve tedaviye gerektirir.
Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Halk arasında en sık karıştırılan iki hastalık türüdür. Akut bronşit alt solunum yollarının bir bölümünün virüsler ve nadir olarak da bakteriler tarafından enfeksiyonu ile karakterize olan bir hastalıktır. Öksürük ve hırıltılı solunuma neden olabildiği için astımla karışabilir. Şikayetlerin belirli bir süre sonrasında gerilemesi ile astımdan ayrılır. (14)
Genetik olarak atopik kişilerde çevresel alerjenlerle maruziyet sonrasında astım gelişmektedir. Alerjik astımda çevredeki alerjenler hastalığın oluşmasında önemli yer tutarlar. Tedavisinde ise ilaç kullanımına ek olarak mutlaka alerjenlerden uzak durulmalıdır. Alerjen maruziyeti devam eden hastalarda tedavi başarısı düşmektedir.(15)
Astımda solunum yollarında yaygın bir daralma olduğu için mutlaka nefes darlığı şikayeti eşlik eder. Nefes darlığının bazen artması ve bazen de hiç olmaması astımın lehinedir. Ayrıca nefes darlığına hışıltı eşlik etmesi de tipiktir.
Hastanın olmayan yakınmalarının ortaya çıkması veya olan yakınmalarının şiddetinin artması durumudur. Astım krizi acil bir durumdur. Erken dönemde tanı koyulup acil tedavisi yapılmalıdır.
Astım atağı, astımdan kaynaklanan şikayetlerin ortaya çıkması ve şiddetlenmesi, solunum fonksiyonlarının bozulması durumudur. Hastanın düzelmesi için damardan veya ağızdan kortizon ilacı kullanılması gerekir. Aniden başlayabileceği gibi saatler sonra da gelişebilir.
Kullanılan inflamasyon baskılayıcı ilaçların yetersizliği veya herhangi bir tetikleyiciyle karşılaşılması sonucu ortaya çıkmaktadır. Ölüme sebep olabileceğinden hafife alınmamalı ve acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Tedavisine evde başlanılmalı ve 112 acilden yardım istenmelidir.
Astım krizi nasıl önlenir? Belirtileri ve acil müdahale yöntemleri
Çok ileri krizde olan hastalarda akciğerlerden hiçbir ses duyulmadığı ‘sessiz akciğer’ tablosu görülebilir.
Astım krizinin temel tedavisi oksijen, kısa etkili solunum yollarını genişletici ilaçlar ve damardan veya ağızdan alınan kortizon ilaçlarıdır. Gerekli durumlarda damardan magnezyum da kullanılmaktadır.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Asthma symptoms,2- Asthma - Diagnosis and treatment3- Learn How to Control Asthma4- Asthma5- Asthma - prvention and treatment,6- Wheezing and AsthmaYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?