Osteoporozlu kadınlarda meme kanseri riskini azaltabilen ilaç

Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Meme Kanseri, Osteoporoz Print

Lasofoksifen, osteoporozlu kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor! Yeni bir çalışmaya göre, lasofoksifen, kemik dansitesi düşük, postmenopozal kadınlarda ER pozitif, invaziv meme kanseri ve genel meme kanseri riskini azaltıyor. Çift kör, plasebo kontrollü ve randomize Lasofoksifen ile Postmenopozal Değerlendirme ve Risk Azalması (PEARL) çalışmasında, kemik dansitesi düşük ve mamografi bulguları normal olan 8556 postmenopozal kadın hastaya günde bir kere 0.25 mg veya 0.5 mg lasofoksifen verildi. Çalışma sonucunda lasofoksifenin östrojen reseptör pozitif meme kanseri riskini azalttığı görüldü.

Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayımlanan çalışmanın baş araştırmacısı ve Fred Hutchinson Kanser Merkezi çalışanı Dr. Andrea Z. LaCroix, 8556 kadın hastada lasofoksifenin etkilerini ve yaş, beden kitle indeksi, Gail skoru ve serum cinsiyet hormonları gibi kanser riskini etkileyen başlangıç özelliklerini değerlendirdi.

Araştırmacılar, 0.5 mg lasofoksifen verilen hastaların meme kanseri riskinde %79; ER pozitif meme kanseri riskinde ise %83 oranında azalma saptadı. Ayrıca, aynı hasta grubunda koroner olaylarda %32 ve inmede %36 oranında düşüş görüldü. Vertebral kırıklarda da %42, vertebral olmayan kırıklarda ise %24 oranında bir düşüş kaydedildi.

Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Tamoksifen gibi lasofoksifen de, selektif östrojen reseptör modülatörü (SERM) olup, meme dokularında östrojenin etkilerini bloke eder. Bir diğer SERM olan raloksifenin ise, meme kanseri riskini azalttığı daha önce ortaya konmuştu. Çift kör, plasebo kontrollü ve randomize Lasofoksifen ile Postmenopozal Değerlendirme ve Risk Azalması (PEARL) çalışmasında, kemik dansitesi düşük ve mamografi bulguları normal olan 8556 postmenopozal kadın hastaya günde bir kere 0.25 mg veya 0.5 mg lasofoksifen verildi.

Çalışma sonucunda lasofoksifenin östrojen reseptör pozitif meme kanseri riskini azalttığı görüldü. Dr. LaCroix, 8556 kadın hastada lasofoksifenin etkilerini ve yaş, beden kitle indeksi, Gail skoru ve serum cinsiyet hormonları gibi kanser riskini etkileyen başlangıç özelliklerini değerlendirdi. Çalışmaya katılan hastaların yaşı 59-80 aralığında olup, hastalarda osteoporoz mevcuttu.

Araştırmacılar, 0.5 mg lasofoksifen verilen hastaların meme kanseri riskinde %79; ER pozitif meme kanseri riskinde ise %83 oranında azalma saptadı. Aynı hasta grubunda koroner olaylarda %32 ve inmede %36 oranında düşüş görüldü. Vertebral kırıklarda da %42, vertebral olmayan kırıklarda ise %24 düşüş kaydedildi.

Çalışmanın araştırmacıları, lasofoksifen ile meme kanseri riskinde görülen azalmanın, tamoksifen ve raloksifen ile elde edilen sonuçlar ile benzer olduğunu belirtti. Bununla birlikte, lasofoksifen, endometriyum kanseri ve diğer jinekolojik güvenlilik endişeleri ile ilişkilendirilen tamoksifenin aksine, diğer kanserleri tetikleme riski de taşımıyordu. Raloksifenin de, yararlarının yetersiz olmasından dolayı sıkça tercih edilmediği biliniyordu.

Bu nedenle, araştırmacılar lasofoksifenin diğer SERM’lerden daha etkili olabileceğini belirtti ve ekledi: “Vertebral olmayan kırıklar, inme ve ciddi kalp rahatsızlıklarında klinik ve istatistiksel açıdan anlamlı düşüşler sağlayan lasofoksifenin etkinliği, bu ilacı, özellikle osteoporozu olan veya estradiyol düzeyleri yüksek olan postmenopozal kadınların tedavisi için ideal bir seçenek yapmaktadır”.

Çalışmanın yayımlandığı dergidenin editörü Dr. Victor G. Vogel, çalışmanın birtakım kısıtlılıklarının da olduğunu belirtti: “Meme kanseri olan hasta sayısının azlığı, 5. yıldan sonra hasta takibinin yapılamamış olması ve inme ve diğer koroner olayları ve kırıkları azaltmada lasofoksifenin etkinliğinin diğer SERM’ler ile karşılaştırılmamış olması çalışmamının kısıtlılıklarındandır. PEARL çalışmasının sonuçlarını STAR (Tamoksifen ve Raloksifen Çalışması) çalışmasının sonuçları ile karşılaştırdı ve PEARL çalışmasına katılan hastaların ortalama 9 yaş daha büyük olduğu ve bu nedenle bu hastalarda venöz tromboemboli oranının daha yüksek olduğu görüldü.”

Bununla birlikte, Dr. Vogel, meme kanseri ve inme insidansında lasofoksifene bağlı düşüşün “önemli düzeyde” olduğunu söyledi ve lasofoksifenin meme kanserinin kemoproteksiyonunda etkili bir ilaç olarak kullanılabileceğini açıkladı. Dr. Vogel, lasofoksifenin yararlı sonuçları ve yan etkilerini öğrenmek için uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğunun, bu çalışmadan elde edilen sonuçların ümit verici olduğunu söyledi.

KAYNAK: Andrea Z. Lacroix, Steve R. Cummings, Richard Eastell, Kristine E. Ensrud, Paul Goss, Andrew Lee, Patrick Neven, David M. Reid, Madelyn Curto, Slobodan Vukicevic, and on Behalf of the PEARL Investigators. Breast Cancer Incidence in the Randomized PEARL Trial of Lasofoxifene in Postmenopausal Osteoporotic Women. Journal of the National Cancer Institute (2010, November 7).

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla