Stoma hayat kurtarır; ostomi ile yaşamaktan korkmayin

Kategori: Diğer Hastalıklar Print

Bağırsak kanseri sıklığının artması ile her yıl stoma açılan kişi sayısı da artıyor. Çeşitli nedenlerle normal yolla dışkılama ve idrar yapma işlevini gerçekleştiremeyen hastalarda bağırsaklar, cerrahi olarak karın duvarından oluşturulan bir açıklıkla cilde tespit ediliyor ve stoma denilen bu açıklık çoğu zaman bireylerin yaşamlarını kurtarıyor.

Bağırsak kanseri sıklığının artması ile her yıl stoma açılan kişi sayısı da artıyor. Avrupa’da yılda stoma açılan vaka sayısı 400-500 bin civarında. İngiltere’de her yıl 13.000’den fazla hastaya stoma açılıyor. Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, ülkemizde kolorektal kanserler erkeklerde dördüncü (%20.8), kadınlarda üçüncü (%13.5) sırada yer alıyor.  Ancak kurumların kendi kayıtları dışında ülkemizde istatistikler yetersiz olduğu için stomalı birey sayısı kesin belli değil.


Dünya Ostomi Günü’ne katılan uzmanlar, stomalı bireylerin yaşadıkları fizyolojik, psikososyal sorunların azaltılması, sağlık hizmetlerine erişebilmeleri, yaşam kalitelerinin artırılması için şu önerilerde bulundular:

Uzmanlarin önerileri neler?

Tüm stomalı bireyler, ameliyattan önce, ameliyattan sonra ve evde bakımda fiziksel bakımın ve psikososyal danışmanlık almalıdır.
Stomalı bireyler için torba, adaptör ve yardımcı ostomi bakım ürünleri gözlük gibi görülmeli, stomalı bireyler bu malzemelerin temininde herhangi bir sorun yaşamamalıdır.
Stomalı birey ameliyattan sonra günlük yaşam aktivitelerinde ve sosyal yaşamında  (iş, alışveriş, spor yapma vb) herhangi bir değişiklik olmadan üretken şekilde yaşayabilmelidir.
Ameliyattan önce stoma ile yaşamaya ilişkin kapsamlı bilgi-danışmanlık almalıdır. Bunun için stomaterapi üniteleri tüm yurtta yaygınlaştırılmalıdır.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla