Xeplion, Avrupa Komisyonu tarafından şizofreni tedavisinde onayladı

Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Şizofreni Print

Şizofreni tedavisine yönelik, ayda bir kez kullanılan, uzun etkili, enjektabl antipsikotik olan paliperidon palmitat (Xeplion) adlı ilacı Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Ayda bir uygulanan Paliperidon Palmitat, hekimlere ilaç tedavisine uyum ile ilgili sorunlarında yardımcı olabilir. Şizofrenide tedaviye uyumun önemi ve relaps! İlaç tedavisine uyum gösteren ve devam eden hastalara göre, tedaviye uyum göstermeyen hastalarda relaps oranı beş kata kadar daha fazla görülüyor. İlaç tedavisine uyum göstermeyen hastaların hastanedeki tedavi maliyeti de anlamlı şekilde artıyor ve bu da toplam bakım maliyetini artırıyor.

Janssen EMEA, Psikiyatri, Medikal Direktörü Dr. Christophe Tessier, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Paliperidon palmitat hekimlere, uzun etkili enjeksiyon tedavisini kullanarak, şizofreni tedavilerine genel yaklaşımlarını yeniden düşünme fırsatı veriyor. Paliperidon palmitat’ın onaylanması, Janssen’in şizofreni için yeni tedaviler sunma konusundaki devam eden kararlılığını gösteriyor.  Ayda bir uygulanan Paliperidon Palmitat, hekimlere ilaç tedavisine uyum ile ilgili sorunlarında yardımcı olabilir ve böylece semptomların kontrol altında tutulmasını sağlayarak, hastaların hayatlarına katkı olanak sağlayabilir.”

Şizofreni nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

İspanya, Madrid’deki Rodríguez Lafora Hastanesi, Psikiyatri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fernando Cañas “Relaps şizofreni hastaları üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip. Hastalığın ilerleme döngüsünü kırmak istiyorsak, hastaların tedaviye uyumunu aktif olarak artırmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Paliperidon Palmitat gibi uzun etkili enjektabl antipsikotikler hastaların tedaviye devam etmelerine yardımcı olabilir ve bu sayede relaps olasılığı azaltılabilir. Uzun etkili enjektabl antipsikotiklerin sadece şizofreni relapsından kaynaklanan maliyet yükünü ve sıkıntılarını azaltmakta değil, aynı zamanda bu hastaların yaşam kalitesini ve geleceğe bakışlarını da iyileştirebilmek için çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dünyanın birçok yerinde görülme sıklığı benzer oranlarda olan şizofrenin yaşam boyu görülme riskinin 100 kişide 1 kişi olduğu tahmin ediliyor ve bu oranın 60 yaş ve altı kadın ve erkeklerde benzer olduğu düşünülüyor.1 Kişinin net bir şekilde düşünme, başkalarıyla ilişki kurma ve toplum içindeki işlevlerini yerine getirme becerilerine ciddi şekilde zarar veren şizofreni hem hastalar, hem de hastanın ailesi ve yakınları için yıkıcı sonuçlara sahip zihinsel bir hastalık olarak kabul ediliyor.  Hastalığın tamamen iyileştirilmesi söz konusu olmasa da, hastaların çoğu şizofreni tedavisinin temelini oluşturan antipsikotik ilaçlara iyi yanıt veriyor.

Bununla birlikte, relapslar hem şizofreni hastalarının, hem de ailelerinin yaşamları üzerinde çok olumsuz bir etki gösteriyor. Sık gelişen relapslar ve hastanede tedavi gerekliliği, hastanın izole olma süresini artırıyor ve hastanın bir iş bulmasını ve işe devam etmesini daha da güçleştiriyor.2,3,4,5,6 Tedavinin başlıca amacı relapsların önlenmesi olup sürekli tedavide kalan hastaların optimal sonuçlara ulaşmaları daha olası görülüyor.7,8

Referanslar:
 Lehman A et al. Practice guideline for the treatment of patients with schizophrenia, second edition. Am J Psychiatry. 2004;161(2 Suppl):1-56
 Thornicroft G, Brohan E, Rose D, et al for the INDIGO Study Group. Lancet .2009;373(9661):408-15.
 Marwaha S, Johnson S, Bebbington P, et al. Br J Psychiatry. 2007;191:30-7.
 Marwaha S, Johnson S. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2004;39(5):337-49.
 Nithsdale V, Davies J, Croucher P. J Occup Rehabil. 2008;18(2):175-82.
 Rosenheck R, Leslie D, Keefe R, et al; CATIE Study Investigators Group. Am J Psychiatry. 2006;163(3):411-417.
 Masand PS, Roca M, Turner MS et al. Partial adherence to antipsychotic medication impacts course of illness in patients with schizophrenia: a review. Prim Care Companion J Clin Psychiatry.2009;11(4):14754.
 Peuskens J, Olivares JM, Pecenak J et al. Treatment retention with risperidone long-acting injection: 24-month results from the Electronic Schizophrenia Treatment Adherence Registry (e-STAR) in six countries. Curr Med Res Opin 2010; 26:501–509
 Kane JM. Treatment adherence and long-term outcomes. CNS Spectrums. 2007: 12 (10 Suppl 17), 21-26.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla