Prof. Dr. Demet Özbabalık: 2023 yılı Telenöroloji için bir başlangıç dönemi olacak

Yazan Hatice Pala Kaya
9 Aralık 2021  |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Covid-19 salgınıyla ortaya çıkan hastaneye gitmekten kaçınma, doktora erişememe ve hizmetlere ulaşamama gibi sorunların teletıp uygulamaları ile çözülebileceğini söyleyen Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık, nöroloji dalında da bazı durumlarda teletıp uygulanmasının mümkün göründüğünü belirtti. Bu dönemde bazı nörolojik hastalıkların muayenesinde görüntülü, sesli uzaktan erişim teknolojilerinin başarılı sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. Özbabalık, “Eminim ki 2023 yılı, genel olarak teletıp, biz nörologlar için ise telenöroloji açısından bir başlangıç dönemi olacaktır” diye konuştu.

Ulusal Nöroloji Kongresi kapsamında düzenlenen Teletıp Çalıştayı’nın ardından Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Demet Özbabalık, genç bilim insanlarını teletıp, telenöroloji alanlarında çalışmaya davet ettiklerini vurguladı.

Doç. Dr. Ahmet İlker Tekkeşin: Salgın sonrası sağlıkta dijitalleşme devam edecek

Prof. Dr. Özbabalık, kongre kapsamında çok sayıda teknolojik bilginin paylaşıldığını, bunlar arasında ‘Teletıp Çalıştayı’nın önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Kongrenin, teknoloji kullanımının yaygınlaşacağı ve bunlar arasında teletıp uygulamalarının da olduğu yeni döneme geçişin ele alındığı, tartışıldığı bir yönü olduğuna işaret eden Prof. Dr. Özbabalık, “Nöroloji dünyası açısından Türkiye’de özellikle ‘hastalar uzaktan nasıl muayene olur, bununla ilgili yasal engel var mı, biz uzaktan muayeneyi, yüz yüze yaptığımız muayeneler kadar kaliteli yapabiliyor muyuz’ konularını tartıştık” dedi.

Görüntülü ve sesli uzaktan erişim araçlarıyla muayeneye teletıp denildiğini, nöroloji alanı için bu uygulamayı “Telenöroloji” olarak adlandırdıklarını söyleyen Prof. Dr. Özbabalık, uygulamanın bazı noktalarda başarılı olduğu sonucuna vardıklarını, şimdi olmasa da yakın gelecekte bu türden teknoloji kullanımının yaygınlaşacağı görüşünde olduklarını kaydetti.

Türkiye’de mevzuatın uzaktan erişimle muayeneye izin vermediğini, Dernek olarak bir düzenleme yapılması için Sağlık Bakanlığı’na 26 Haziran 2020’de başvurduklarını ancak sonuç alınamadığını belirten Prof. Dr. Özbabalık, geçen süreçte kendilerinin de teknik olarak telenörolojinin başarılı olup olamayacağına ilişkin çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Özbabalık, çalıştayda bu çalışmanın ilk sonuçları paylaştıklarını ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Dünyadaki yayınlarla çok benzer bir sonuç çıktı. Bazı muayeneleri yapamıyoruz ama bazı muayeneleri de gerçekten uzaktan yapabiliyoruz. Kas muayenesi, gözün içine bakmak, göz sinirine bakmak, derin duyu muayenesi bunları yapmak zor.

Bir de yaşlılarda, teknolojik eğitimi olmayan kişilerde ya da kullanımı bilmeyen kişilerde çok zor. Diğer yandan eğitimli kişilerde, daha genç ve orta yaştaki kişilerde teknolojiyi kullanmada iyi bir uyum da sağlanıyor. Muayenede; mental durumu, yürüyüşü, konuşması, herhangi bir şikayeti var mı, baş dönmesi var mı, baş ağrısı var mı, bu belirtiler hangi hastalığa delalet edebilir, bilgisayar aracılığı ile yaptığımız muayenede neredeyse bulabilir hale gelebiliyoruz. Çalışmamızı devam ettireceğiz.”

Dijital Sağlık Teknolojileri Forumu

Prof. Dr. Demet Özbabalık, çalışmayı sürdüreceklerini ve elde ettikleri sonuçlara dayalı olarak Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha başvuracaklarını belirterek, bu başvuruyla sadece nöroloji değil, bütün bilim dalları için teletıp uygulamasının mevzuata girmesinin söz konusu olabileceğini vurguladı. Çok çeşitli düzenleme alanları olabileceğine işaret eden Özbabalık, bunlara örnek olarak, hekimin hangi saatlerde bu uygulamayı yapacağı, geri ödemesi gibi soruların mevzuatta yer alması gerektiğini anlattı.

Teletıp uygulaması 2023’te başlayabilir

Teletıp uygulamasının hastaneye erişemeyen kişiler için önemli bir araç olacağının altını çizen Prof. Dr. Özbabalık, yine yatağa bağımlı kişiler, yaşlılar, kırsal kesimlerde yaşayanlar, kötü hava koşullarından dolayı hastaneye erişemeyenler için de tedaviye erişim alternatifi olduğunu belirtti. Yaşlı kişiler ya da yatağa bağımlı, hareket kabiliyeti kısıtlı kişilerin yakınlarına eğitim verilerek teletıp uygulamasını kullanmalarının mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Özbabalık, “Bu toplantıdan sonra çok umutlandım. Çünkü geldiğimiz yer artık en azından telaffuz ettiğimiz, sorunları bildiğimiz, çözümlerini bildiğimiz ve otorite ile bunu kolaylıkla paylaşabileceğimiz bir noktaya ulaştık” diye konuştu.

Elde ettikleri bulguların Sağlık Bakanlığı ile paylaşılmasına büyük önem verdiklerini, gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla 2023’te uygulamanın başlayabileceğini kaydeden Prof. Dr. Özbabalık, Türkiye’nin makineleşme, yapay zeka ile şekillenen teknoloji ortamına bir an önce hazırlanması gerektiği görüşünü vurguladı. Prof. Dr. Özbabalık, “İnanıyorum ki 2023, genel olarak teletıp; bizim için de telenörolojinin başlangıç dönemi olacaktır” dedi.

Tıbbın Geleceği: Geleceğe Hazır Hekimler Yetiştirmek

Teletıp uygulamasının sadece Covid-19 salgınında insanların evden çıkamaması, hastane ve doktora erişim sağlayamaması ile akla gelmemesi gerektiğini, salgın olmadığı bir ortamda da ihtiyaç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özbabalık, “Çok avantaj sağlayacak. İşlemler kolaylaşacak, veriler merkezi hale gelecek. Verilerden istatistiki bilgiler sağlanabilecek. Ülke genelinde ne yapıyoruz, neyi yanlış, neyi doğru yapıyoruz, hastalık sıklıkları, tedavide hangi başarı düzeyindeyiz, bunların eğitim ile ilişkisinin kurulması yani hekim ve hasta açısından pek çok faydalı bilgiyi sağlayabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Üniversitelerde teletıp konusunda eğitim verilmesinin de mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Demet Özbabalık, gelecekte bu türden uzaktan erişim uygulamalarının mecburiyet haline geldiği bir dönem olacağı varsayılarak hazırlıklı olmak açısından eğitim verilmesinin gerekli olduğu görüşünü belirtti. Ege Üniversitesi’nin teletıpı denemek amacıyla uygulamaya geçtiğini ancak kısa sürede yasal engel görüldüğü için durdurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özbabalık, “Bu kısa uygulama süresinde de bazı deneyimleri oldu. Bir başka projede birlikte çalışırken, bu kısa deneyimleri bizim için çok yardımcı bilgiler sağladı” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla