Prof. Dr. Erdöl: Gaziler ve yaşlılar için rehabilitasyon merkezleri kurulacak

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

Gaziler, engelliler ve yaşlıların sosyal uyumlarının sağlanması, deniz ve termal imkanlardan yararlanmaları için bir proje hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, çalışmaların Afyon ve Antalya’da iki merkez kurulması yönünde yoğunlaştığını belirtti. Proje geliştirme safhasında bulunduklarını dile getiren Prof. Dr. Erdöl, ilk aşama olarak termal tesisleri düşündüklerini, “Termal Huzur Kenti” adını verdikleri projeyle başta engelliler ve gaziler olmak üzere insanlara hem sağlık, hem de tatil-dinlence imkanı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Ankara Bilkent’te bulunan Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yürütülen çalışmalarda bu yönde bir ihtiyaç gözlediklerini kaydeden Prof. Dr. Erdöl, öncelikle engelli gazilerin hem sosyal uyumları, hem de tatil imkanlarından yararlanmaları için bir termal tesis arayışına girdiklerini ifade etti.

Kahraman Kazan’daki incelemelerden sonra Afyon’un çeşitli imkanları nedeniyle daha ön plana çıktığını anlatan Prof. Dr. Erdöl, bu aşamadan sonra ise yaşlılara da hizmet verecek bir tesisleşmenin daha iyi olacağına karar verildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erdöl, projeyi bir sağlık tesisi olarak planladıklarını, çeşitli terapilerin uygulanabileceği, uygun altyapı ve termal imkanlara sahip olmasının istendiğini belirterek, ayrıca sosyal imkanları da dikkate aldıklarını belirterek, “Burada gazilerimizin ve engellilerimizin gelip kalabilecekleri, alışverişlerini yapabilecekleri 1 katlı, 2 katlı, 3 katlı binalar olsun. Tekerlekli sandalyeleriyle rahatça hareket edebilsin, gitsin, dolansın. Termal havuzlarına girebilsinler, tedavisi varsa tedavisini olabilsin, tamamlayıcı tıp, geleneksel tıp ile bütünleştirerek burada yapabiliriz diye düşündük” dedi.

Sağlıkta reformun odağı, hizmet kalitesi, koruyucu hekimlik ve yerli üretim olacak

Sosyal imkan olarak da termal seraların yapılması ve buralarda isteyenlere küçük alanlar vererek bitki yetiştirmelerinin sağlanmasını planladıklarını belirten Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Onlara 50 metre, 100 metrekare alanlar verelim. Yanında destekleyici elemanla birlikte çalışsın, çapa yapsın, Yaşlılar da gelebilsin, tekerlekli sandalyeyle de gelebilsinler. Gelsin toprak ile uğraşsın. Bu bir sosyal rehabilitasyon aslında. Sadece bunlar değil, resim, müzik vb. uğraşları da yapabilsinler istiyoruz. Hayatını daha rahat hale getirelim arzusundayız. Bunu rahatlıkla Afyon’da yapabileceğimiz alan var” diye konuştu.

Cevdet Erdöl, uzun süreli kalışlı tesisler planladıklarını belirterek, bunun 1 yıla kadar olabileceğini vurguladı. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Mustafa Solak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milletvekili Ali Özkaya’nın Afyon’u önerdikleri bu proje hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten Erdöl, genel olarak düşüncenin beğeni kazandığını, uygun arsaların da Afyon’da bulunduğunu vurguladı.

Mevcut bir tesis de olabilir…

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, uygun altyapının önemine işaret ederek, yeni bir tesis yapılması yanında mevcut binaların değerlendirilmesi, uygun hale getirilmesinin de düşünülebileceğini vurgulayarak, “Afyon’da hazır oteller var. Öncelikle bina yapmadan o otellerden istifade ederek yararlanabilir miyiz acaba diye düşündük ve burada bunu nasıl daha kolay yapabiliriz diye. Çalışmalarımız halen devam ediyor” bilgisini verdi.

Kamu-özel ortaklığı olabilir

Prof. Dr. Erdöl, özel sektör eliyle böyle bir yatırımın yapılmasının da gündeme gelebileceğini vurgulayarak, özel sektör ile hangi model altında yapılabileceğine ilişkin ayrıca bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.

Antalya’da deniz versiyonu

Aynı yapılanmanın denizden yararlanmaya imkan vermek için Antalya’da da planlandığını kaydeden Erdöl, “Yaşlı, engelli kişiler denize girebilsin, deniz suyundan faydalansın, bilimsel ölçeklerde faydalansın ve yararlanabilsin istiyoruz” diye konuştu.

İlk etapta 500 kadar kişi…

İlk etap olarak 500 kişiye kadar yararlanma imkanı olan yatırımların daha akılcı olacağını belirten Prof. Dr. Cevdet Erdöl, tesisleşmenin yanında, fizyoterapist, fizik tedavi uzmanı, hidroklimatoloji, ekoloji uzmanı gibi değişik uzmanlık alanlarından personele ihtiyaç olacağını ve proje geliştirme aşamasında da bu alanlarda çalışan uzmanlardan bilgi aldıklarını kaydetti. Prof. Dr. Erdöl, “Bir yıldır çalışıyoruz bu konuda ama henüz parça parça çalıştığımız için ortaya somut bir şey çıkmadı. Bunu artık duyurma zamanı geldi. Benim için bugün yatırıma başlamak lazım ama öncelikle yol haritasını iyi çözmemiz lazım ki, yanlış bir iş yapmayalım” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla