Prof. Dr. Müge Aksu: Ortodontik tedavi için yaş sınırı yoktur, her zaman fayda sağlar

Yazan Hatice Pala Kaya
18 Kasım 2022  |   Kategori: Ağız ve Diş Sağlığı, Güncel / Literatür Print

Ortodontik tedavi için çocuk, genç ya da yetişkin olmanın fark etmediğini belirten Türk Ortodonti Derneği Başkanı Prof. Dr. Müge Aksu, ortodonti alanındaki teknolojik gelişmelerin her yaştan birey için tedaviyi daha rahat ve her zamankinden daha az fark edilir hale getirdiğini kaydetti. Birçok ortodontik problemin yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ve gençlerde de kolaylıkla düzeltilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Aksu, ortodontik tedavinin genellikle kapsamlı bir diş sağlığı planının parçası olduğunu vurguladı.

‘22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü’ ve ‘Diş Sağlığı Haftası’ nedeniyle Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Müge Aksu, ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekerek, bu konuda toplum bilinci oluşturulmasının hedeflenmesi gerektiğini kaydetti.

Ortodontik tedavi olmak isteyen her dört hastadan biri yetişkin

Dişlerin, çenelerin ve yüzle ilgilenen diş hekimliği dalı olan ortodontinin yoğun talep gören bir branş olduğunu, giderek daha fazla sayıda yetişkin bireyin ortodontik tedavi talep ettiğini belirten Prof. Dr. Müge Aksu, “Günümüzde ortodontik tedavi olmak isteyen her dört hastadan biri yetişkindir. Çapraşık dişlerin tedavi edilmeden bırakılması diş çürüğü, diş eti hastalığı ve çiğneme güçlüğü gibi diğer diş sorunlarına yol açabilir. Ortodontik tedavi daha iyi bir kapanış oluşturarak dişlerin daha iyi fonksiyon görmesini sağlar ve yaştan bağımsız olarak ileride oluşabilecek diş problemleri riskini de azaltır” dedi.

Yetişkin ortodontik tedavisinin gençlerin tedavisinden farklılıkları

Yetişkinlere uygulanan ortodontik tedavinin çocuk ve gençlerin tedavisinden farklılıkları bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aksu, ortodontik tedavinin ağız içindeki biyolojik sürecinin yaştan bağımsız olarak aynı olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Aksu, “Dişler zamanla üzerlerine uygulanan kuvvetlere tepki olarak hareket eder. Birçok ortodontik problem yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda ve gençlerde de kolaylıkla düzeltilebilir. Yetişkin yaşta yapılan tedavilerde çene gelişim geriliği/fazlalığı gibi çene bozuklukları ortodontik tedavi yöntemleriyle düzeltilemez, bu durumda çene bozuklukları için çene ameliyatları gerekli olur. Çocukluk çağında yakalanmış çene bozuklukları (gelişim geriliği/gelişim fazlalığı) büyümekte olan çenelerde erken yaşta düzeltilebilir” diye konuştu.

Sigara ve diş gıcırdatma tedavinin sonucunu etkileyebilir

Yetişkinler, çocuklar ve gençler için ortodonti arasındaki en büyük farkın, yetişkinlerin artık büyümemesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Müge Aksu, kemik olgunluğu ve yoğunluğu nedeniyle yetişkin tedavisinin çocuk ve gençlere kıyasla daha uzun sürebildiğini anlattı. Sigara içmek, dişleri sıkmak veya gıcırdatmanın ya da dili itmek gibi alışkanlıkların tedavinin sonucunu etkileyebildiği bilgisini veren Aksu, “Ortodontistlerin ağız bakımını düzenleyebilmek için hastanın diş hekimi ile çalışması yaygındır. Bazı yetişkinlerin optimal diş sağlığına ulaşması için ortodonti uzmanının ağız diş çene cerrahları, periodontologlar ve endodontistler gibi diğer diş hekimliği uzmanlarını çağırması gerekebilir” dedi.

Ortodonti tedavisinin faydaları

Ortodontik tedavinin diş sağlığına olumlu etkilerine de değinen Prof. Dr. Aksu, tedavinin faydaları hakkında şunları söyledi: “Diş çapraşıklıklarının giderilmesi veya boşlukların kapatılmasını sağlar. Üst ve alt diş arklarının hizalanması, kapanışta ön dişlerin birleşmesi ve arka dişlerin kapanışının düzeltilmesi, ön kesici dişlere zarar gelme (çarpma, düşmeye bağlı ön diş kırıkları) olasılığının azaltılması, yüz estetiğinin geliştirilmesi, gömülü, sürmemiş veya yer değiştirmiş dişlerin ağız içine yerleştirilmesi, kronlar, köprüler veya diş implantları gibi ileri diş tedavisi için hazırlık yapılması, ileri dişeti hastalığından muzdarip yaşlı hastalarda dişlerin kaymasının durdurulmasında faydalı olmaktadır.”

Ortodontik tedavi gerektiren durumlar

Pek çok farklı unsura bağlı olarak ortodontik sorunların ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Müge Aksu, şu bilgileri verdi: “İleri itilmiş üst ön dişler en yaygın diş problemlerinden biridir. Çapraşıklık-dar bir çene, dişleriniz için yeterli yer olmadığı anlamına gelebilir ve bu da çapraşıklığa neden olabilir. Tersine, bazı hastaların dişleri arasında belirgin boşluklar vardır. Asimetri-özellikle üst ve alt ön dişlerin orta hat çizgileri uyuşmadığında, belki de dişlerin konum bozukluğunun, çenenin kaydırılarak kapanmasına yol açtığı için ortaya çıkabilir. Derin kapanış-üst dişleriniz alt dişlerinizi çok fazla kapladığında, ters kapanış üst çenenizin alt çenenizden daha dar olduğunda görülebilir. Gömülü dişler-bazı hastalarda kalıcı dişler yanlış pozisyonda çıkar veya hiç sürmez. Ortodontik tedavi bu dişleri doğru pozisyona getirmeye yardımcı olur.”

Sosyal medya ağız-diş ve gülümseme estetiğine ilgiyi artırdı

Sosyal medya kullanımının artması ve özçekim teknolojilerinin gelişmesiyle insanların kendilerini çok daha fazla incelediğini ve daha önce görmezden gelinen dişlerin pozisyonunun, gülümsemede nasıl göründüğünün kişilerin çok daha fazla dikkatini çektiğini belirten Prof. Dr. Müge Aksu, bu durumda ortaya çıkan insanların güzel görünme eğiliminin diş ve gülümsemeye de ilgiyi artırdığını kaydetti.

6-10 yaş arasında çocukları mutlaka ortodontik muayeneye götürün

6-10 yaş arası çocukların bu dönemde mutlaka ortodontik muayeneye götürülmesi gerektiğini ve olası bir ihtiyaç durumunda erken ortodontik tedavinin faydalı olacağını kaydeden Prof. Dr. Aksu, “Erken yaşta muayene, ortodonti uzmanının çocuğunuzun dişlerini değerlendirmesine ve erken tedaviye ihtiyaç duyup duymayacağına karar vermesine olanak tanır. Bir çocuğun 8-10 yaşlarındayken yapılan tedavileri erken ortodontik tedavidir. Ortodontistiniz, çocuğunuzun dişlerinin ve çenelerinin büyüme potansiyelini kullanabilecek yaşta muayene ettiğinde, çocuğunuzun diş ve çenelerindeki olası anormallikleri daha erken tespit edebilecektir. Bu, daha ciddi problemler gelişmeye başlamadan önce ileri tilmiş dişler, çapraşıklık, boşluklar ve eksik dişler gibi çeşitli ortodontik problemlerin tedavisine yardımcı olur” dedi.

Prof. Dr. Müge Aksu, ebeveynlerin süt dişlerinin düşme zamanı gelmeden çürük sebebiyle kaybı, ısırırken dişlerin biraraya gelmemesi, ağızdan nefes alma ve horlama, ön dişlerde çapraşıklık, ileri ön dişler, ısırma-çiğneme bozuklukları, konuşma engeli, ağzın açılma ya da kapatma sırasında çenenin sağa-sola yönelerek kapanması-açılması, 5 yaşından büyük çocukların başparmağını emmeye devam etmesi halinde çocuklarını mutlaka ortodontik muayeneye götürmelerini tavsiye etti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla