Renk körlüğü nedir? Neden olur? Belirtileri, testi ve tedavisi

Kategori: Göz Sağlığı Print

renk körlüğü-testiRenk körlüğü, bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunmasıdır. Bu eksiklik sonucunda çeşitli renklerin çevresindeki renkleri ayırt edemez. Normal bir insanın renkleri eksiksiz algılayabilmesi, üç ayrı cins koni hücresinin uyum içinde çalışması ile mümkün olmaktadır. Normal olarak renkleri algılayan görme trikromat olarak tanımlanmıştır. Eğer insan renk görme ve algılamada sadece iki koni hücresine sahip ise sadece iki koni hücresinin algıladığı renkleri ve renklerin karışımlarını görmektedir. Bu durumda eksik olan koni hücresine ait dalga boylarındaki renkleri göremez bu durumdaki kişiler dikromatik renk körü denir.

Renk körlüğü kimlerde görülür?

Renk körlüğü olan erkeklerin kız çocukları renk körü olmamakla birlikte renk körlüğünün taşıyıcısı durumundadırlar. Taşıyıcı kadınların erkek çocuklarının yarısı da renk körü olarak doğmaktadır.( Baba renk körü, anne taşıyıcıysa doğacak her çocuk %50 olasılıkla renk körü olacaktır. ) Çünkü renk körlüğü X kromozomu üstünde taşınan bir genle tetiklenen bir durumdur.

Ishihara_renk-korlugu-testi

Renk körlüğünde kullanılan İshihara testinde farklı tipte renk körlerinin gördükleri

Renk körlüğü hastalığı tam renk körlüğü ve kısmi renk körlüğü olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Renk körlüğü kalıtsal nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Çocukluk veya ergenlik çağında başlar ve ilerleyebilir. Renk körlüğünün ortaya çıkmasındaki diğer bir etken kalıcı beyin hasarları ya da retina hasarlarıdır.

Ayrıca çocukluk çağında maruz kalınan yüksek ultraviyole ışınlar kalıcı olarak renk körlüğü yapabilmektedir. Renk körlüğünün en yaygın kaynağı çocuklukta alınan yüksek ultraviyole ışınlardır. Renk körlüğü kırmızı-yeşil veya mavi-sarı renk eksik görme veya renk algılayamama olarak belirlenir.

Astigmat nedir? Neden olur? Astigmatın belirtileri ve tedavisi

Bireyde kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri yok ise (Protonopia) kırmızı renk körlüğü, mavi renge duyarlı koni hücreleri yok ise mavi renk körlüğü, yeşil renge duyarlı koni hücreleri yok ise (Deuteranopia) yeşil renk körlüğü yaşıyordur.

Renk körlüğü tedavisi

Renk körlüğünün bilinen bir tedavisi yoktur fakat özel lenslerle görme kusurları büyük oranda düzeltilebilmektedir. Normal bir insan 10.000 rengi ayırabilirken, renk körleri sadece 2.000 civarında rengi ayırabilir. Haploskopik filtreli KL’ler ile renk körlerinin gördüğü renk sayısı 6.000’e kadar yükseltilebilir.

Bu özellikleri ile ChramoGen lensler, renkleri ayırt etmeyi sağladıkları için Ishihara testi gibi bazı renk değerlendirme işlemlerinde başarıyı arttırırlar. ChromaGen’in renk algılama açısından destekleyici yönüyle yararlı olabilmektedir. Ayrıca bu lensler disleksi hastalarında ve okuma güçlüğü çekenlere yardımcı tedavide kullanılmaktadır.

Renk Körlüğü Testi (RKT)

Renk körlüğünün açığa çıkarılması ve ayrıca renk körlüğü veya renk görme eksikliği tipinin belirlenmesine yarayan pek çok test vardır. (Ishihara, Farnsworth Munsell D-15, Farnsworth Lantern) Renk körlüğü (renk görme eksikliği), özel olarak hazırlanmış olan İshihara Test’i ile teşhis edilir ve buna kısaca renk körlüğü testi denir.

Göz tansiyonu (Glokom) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Bu testin her sayfasında özel olarak renkli noktalardan oluşan sayılar vardır. İyi aydınlatmalı bir yerde, hastanın testteki sayıları okuması istenir. Eğer bir renkte eksiklik fark edilirse daha detaylı testlerin yapılması gerekmektedir. Bu testlerin göz doktorları tarafından yapılması ve ardından bizimle irtibata geçilmesi en sağlıklı yöntem olacaktır.

Renk körlüğü testi (RKT): renk körü olanlar ve normal görenler 12 görürler

renk körlüğü testi1RKT: normal görenler 5 görürken tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey göremez:

renk körlüğü testi2

RKT: Normal görenler 73 görürken tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey göremez

renk körlüğü testi 3

RKT: Kırmızı ve yeşil renk körü olanlar 5 görürken normal olanlar hiç bir şey göremez:

renk körlüğü testi 4

RKT: renk körü olanlar 2 veya 6’yı görebilirken normal olanlar 26 görürler

renk körlüğü testi 6RKT: Kırmızı ve yeşil renk körü olanlar 3 görürken normal olanlar 8 görürler

renk körlüğü testi 7RKT: Kırmızı ve yeşil renk körü olanlar 2, normal olanlar 5 görürken tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey görmezler:

renk körlüğü testi 8

RKT: Kırmızı ve yeşil renk körü olanlar 21, normal olanlar 74 görürken tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey görmezler:

renk körlüğü testi 9

Renk körlüğü testi: normal görenler 6 olarak görürken tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç bir şey görmezler:

renk körlüğü testi 10

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla