Robotik cerrahi komplikasyonları azaltabilir

Kategori: Güncel / Literatür Print

Cerrahi yöntem obezite tedavisinde önemli bir işleve sahip

Robotik cerrahideki gelişmeler sayesinde obezite cerrahisinin etkinliği ve yaygınlığının ciddi şekilde arttığını söyleyen Prof. Dr. Cihan Uras, “Robotik cerrahi operasyonların daha kolay ve güvenli şekilde yapılmasını sağlıyor. Obezite cerrahisi ülkemizde yeterince yayğınlaşmamış olsada önemli bir seçenek olmayı sürdürüyor” dedi.

Acıbadem Obezite Merkezi uzmanlarının düzenlediği “Laporoskopik ve Robotik Obezite Cerrahisi” eğitim programında robotik cerrahideki gelişmeler aktarıldı. Program sırasında Türkiye’de ilk kez ameliyathaneden canlı yayınla obezite ameliyatları da gösterildi. Çeşitli üniversiteler ve hastanelerden gelen  hekimlerin yoğun ilgi gösterdiği ve yabancı uzmanların da katıldığı eğitim programı sırasında 4 hastaya farklı tekniklerle obezite ameliyatları yapıldı.

Eğitim programının  açılışında konuşan Acıbadem Maslak Hastanesi Obezite Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, Türkiye’de şişmanlık oranının kadınlarda %45, erkeklerde ise %25 oranına ulaştığını ve şişmanlığın ciddi bir toplumsal sağlık sorunu haline gelmeye başladığını söyledi. ABD’de obez hastaların operasyon sayılarının hızla artmakta olduğunu belirten Prof. Uras, şu bilgileri verdi: “Ülkemizde henüz obezite cerrahisini yayğın şekilde yapan pek fazla merkez yok. Bizim merkezimiz bu alandaki sorunlara çözüm sunmak için kuruldu. Multidisipliner bir yaklaşımla obez hastalara hizmet verilebiliyor. Ülkemizde obezite cerrahisinin daha fazla yer bulması gerektiği inancındayız. Bu eğitim programını gerçekleştirmemizin amacı da, obeziteyle ilgilenmek isteyen hekimlere katkı sunabilmektir” diye konuştu.

Operasyon sonrası takip önemli
Toplantıda özel bir sunum yapan London Imperial College metabolizma ve obezite cerrahisi uzmanlarından Dr. Carel le Roux, kendilerine baş vuran hastaların daha önce bilinen bütün diyet programlarına rağmen kilo vermeyi başaramayan hastalar olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Bu hastalarda aşırı kiloyla birlikte ölüm riskide artmaktadır. Obezite kliniğinin varlığı bu sorununun tedavisinde çok önemli bir işleve sahiptir. Çünkü sadece ameliyat yapmak, diyet uygulamak yetmiyor. Bu hastaların uzun süre takip edilmesi gerekiyor. Cerrahi operasyonlar sayesinde hastalar, toplumdaki normal insanların kilosuna gelebiliyor. Ancak en önemlisi operasyondan sonraki dönem. Beslenme düzeninin, yeme isteğinin, hormonal düzenin, psikolojik desteğin çok iyi verilerek tedavinin devam etmesi gerekiyor. Bir obezin %20 oranında kilo vermesi bile genel sağlığına çok büyük katkılar yapıyor. Ancak psikolojik bozuklukların da giderilmesi önemlidir. Hasta cerrahiyle 50-60 kilo veriyor, ancak aynada yine de kendisini çok şişman olarak gördüğünü ifade ediyor. Burada en önemli şey işlevselliğin kaybolmaması. Evden çıkamaz hale gelmek, evdeki basit ihtiyaçları karşılayamamak, çok önemli sorunlardır. Cerrahi işte bu fonksiyonel sorunların giderilmesinde hayati bir işlev görüyor.”

Obezite merkezlerinde komplikasyonlar daha az
Obezite cerrahisi operasyonlarının yapıldığı ülkelerde cerrahi anlamda bazı hataların yapılabildiğini dile getiren Florida Hospital Bariatrik Servisi Medikal Direktörü Dr. Keith Kim, şu bilgileri verdi: “Son yıllarda robotik cerrahinin devreye girmesiyle daha güvenli ameliyatlar yapılabiliyor. Biz 2009 yılı boyunca 362 robotik cerrahi operasyonu yaptık. Gastrik by-pass operasyonlarının sayısı giderek artıyor. Benim yaptığım operasyonların %60’ını da bu teknikle gerçekleştirdiğim operasyonlar oluşturuyor. Ameliyatlardan sonra birtakım komplikasyonlar olabiliyor. Bunları en aza indirgemek için cerrahın deneyimli olması gerekiyor. Bu deneyim de obezite cerrahisi merkezlerinde edinilebiliyor. Hastaların ameliyatlardan sonra psikiyatrik tedavi almaları, psikolojik destek görmeleri, beslenmelerini bir uzmanın yardımıyla yönetmeleri, yaşam değişikliklerini daha iyi şekilde yapması gerekiyor.”

Operasyon sonrasında destek sürmeli
Obezite ameliyatları hangi teknikle yapılırsa yapılsın hastalarda cerrahiden sonra ciddi mineral ve vitamin eksiklikleri görüldüğünü dile getiren Amerikan Metabolik Tıp ve Cerrahi Eğitim Araştırma Enstitüsü Direktörü Dr. Cynthia Buffington, ise şu bilgileri verdi: “Hastalar bu operasyonlardan sonra daha önce yediklerinden daha az yedikleri ve iştah sistemleri, hormonları değişikliğe uğradığı için beslenme sistemlerinin yeniden yapılandırılması önem taşıyor. Obezite cerrahisinde artık yeni teknikler ve uygulamalar nedeniyle çok daha az komplikasyon oluyor. En önemli sorun cerrahi sonrası ortaya çıkan vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı sağlık problemleridir. ‘Beslenme Rehber Raporu’na göre, ameliyatlardan sonra hastalarda ortaya çıkan A, E vitamini ve selenyum eksiklikleri nedeniyle kanama, yavaş doku iyileşmesi gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Aynı şekilde demir eksiklikleri, B1 vitamini eksikliklerinin de giderilmesi gerekiyor. Ameliyattan önceki dönemde bu eksiklikler giderilirse, hastalar daha güçlü oluyor ve bağışıklıkları da artıyor.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla