Yeni şizofreni ilacı RG1678 umut verici olabilir

Kategori: Farmasötik / İlaçlar, Şizofreni Print

Hastalar üzerinde başarılı olan RG1678 bileşiği, şizofreni tedavisinde iddialı! Sınıfının ilk glisin geri alım inhibitörü olan ‘RG1678’ molekülü ile ilgili yapılan çalışmalarda umut veren sonuçlar alındığını açıklandı. Şizofreni hastalığının, günlük hayat üzerindeki olumsuz etkilerini azaltacağı belirtilen bileşik, hastalığın negatif etkileri üzerinde anlamlı bir etki gösteren ilk başarılı çalışma özelliğine sahip. Mevcut şizofreni tedavileri, esas olarak hastalığın çoğunlukla hastalarda sürekli ve kontrolsüz negatif semptomlara yol açan halüsinasyon ve delüzyon gibi pozitif semptomlarına yönelik gerçekleştiriliyor.

RG1678, glisinin sinaptik düzeylerini artırarak glutamat nörotransmisyonunu normale döndürüyor ve böylece psikiyatrik bozukluklarda önemli bir yolu hedefliyor. Beyindeki glutamat nörotransmisyonunu normalize eden RG1678 bileşiğinin, potansiyel olarak şizofreni dışındaki diğer psikiyatrik bozukluklarda da değerli terapötik uygulamalar içerebileceği belirtiliyor.

Şizofreni nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Roche Global Geliştirme Başkanı ve Sağlık Direktörü Dr. Hal Baron, devam eden çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada “Bu yeni bileşik, şizofreniyle ilişkili negatif semptomlara yönelik, potansiyel olarak hastaların günlük işlerini daha verimli şekilde yapmalarını sağlayan ilk tedavi olabilir. Şizofreni hastalarının tedavisindeki nihai hedef, onları mümkün olduğunca normal yaşama döndürmektir. Sağlık kurumlarıyla görüşmeler yapıldı ve RG1678 bileşiğinin etkinliğini doğrulamak üzere Faz 3 programı başlatılacak.” dedi.

RG1678  faz 2 çalışma sonuçları:

Ağırlıklı olarak negatif şizofreni semptomları gösteren hastalarda plaseboya kıyasla, RG1678 bileşiğini araştıran çalışma, çok merkezli, randomize, çift kör, paralel gruplu, 323 hastayla yapılan bir faz 2 uygulama. Hastalar sekiz haftada tedavi edildikten sonra dört haftalık takip dönemine girmiş ve günde bir kez oral yoldan ikinci nesil antipsikotiklerle kombinasyon halinde RG1678 ve plasebo almıştır.

Çalışmada RG 1678 bileşiğinin, üç doz rejiminin (10 mg, 30 mg ve 60 mg) etkililik ve güvenlilik profili değerlendirildi. Birinci etkililik sonlanım noktası, Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ile değerlendirilen negatif semptom faktör skorunda başlangıca göre sekizinci haftadaki değişikliktir. İkincil sonlanım noktaları, negatif semptomlardaki Klinik Global İzlenim (CGI) İyileşmesi ve Kişisel ve Sosyal Performans (PSP) ölçeği kullanılarak ölçülmüştür.

PANSS negatif semptom faktör skorundaki değişiklikler, 10 mg ve 30 mg RG1678 alan hastalarda plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme ortaya koymuştur. Negatif semptomlardaki CGI iyileşmesi açısından farklar, 10 mg RG1678 ile plasebo arasında istatistiksel olarak anlamlıdır. Ayrıca PSP ölçeği ile değerlendirildiği üzere, 10 mg RG1678 grubunda, plaseboya kıyasla fonksiyonel iyileşme eğilimi mevcuttur.

Klinik öncesi verilere uygun olarak, 60 mg dozu, hiçbir sonlanım noktasında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme göstermemiştir. RG1678, genellikle iyi tolere edilmiştir ve güvenlilik profili uygundur. En az bir advers olay yaşayan hastaların yüzdesi 10 mg ve 30 mg RG1678 gruplarında plasebo ile benzerdir. Advers olaylar nedeniyle çalışmadan çıkarılan hasta yüzdesi, plasebo ve 10 mg RG1678 gruplarında yüzde 1, 30 mg RG1678 grubunda yüzde 9 ve 60 mg RG1678 grubunda yüzde 10’dur. Herhangi bir nedenle çekilme yüzdesi tüm tedavi gruplarında benzerdir. (Yüzde 13 – Yüzde 20)

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla