Romatoid Artrit tehlikeli bacak ve akciğer pıhtısı riskini artırıyor!

Kategori: Güncel / Literatür, İç Hastalıkları Print

bacak-romotoitartritAnnals of the Rheumatic Diseases dergisinde yayımlanan geniş çaplı bir çalışmaya göre, Romatoid artrit, bacaklardaki ve akciğerlerdeki ölümcül kan pıhtısı riskini anlamlı olarak arttırıyor. Çalışmadan sağlanan verilere göre, derin damar trombozu veya DVT olarak bilinen, bacaklarında pıhtı gelişen veya pulmoner emboli veya PE olarak bilinen akciğerlerinde pıhtı gelişen %11 ila %30 arasında insanın tanı aldıktan sonra 30 gün içinde öldüğü gösterildi.

Araştırmacılar, çeşitli çalışmaların, romatoid artritin belirgin özelliği olan kronik inflamasyonun kanın yoğunlaşma riskini artırdığını gösterdiğini, fakat romatoid artritin DVT veya PE için bir risk faktörü olarak genellikle düşünülmediğini söyledi. Bu nedenle, romatoid artridin potansiyel olarak ölümcül kan pıhtısı riskini artırıp artırmadığını bulmak için, Tayvan popülasyonunun büyük çoğunluğunun (23,74 milyon kişi) sağlığını, ülkenin zorunlu ulusal sigorta planında 1998 ila 2008 yılları arasında izledi ve 2010 yılının sonuna kadar daha ileri bir izleme periyodu dahil etti.

Bu periyot boyunca, 30.000’den biraz daha az sayıda kişide romatoid artrit gelişti ve bu kişilerin ayrıntılı bilgileri Ulusal Sağlık Sigorta Veritabanının (NHIRD) ulusal (katastrofik hastalık) kayıtlarına girildi. Karşılaştırma yoluyla, aynı yaş ve cinsiyetteki yaklaşık 117.000 sağlıklı insanla eşleştirildi. Romatoid artrid gelişenlerin dörtte üçü (%77) kadındı ve tanıdaki ortalama yaş 52 idi. Yaklaşık her beş kişiden biri 65 yaşın üstündeydi.

romatoid_artrit_dizRomatiod artritli hastalar, karşılaştırma grubuna kıyasla yüksek kan basıncı, diyabet, yüksek kolesterol, kalp yetersizliği ve kırıklar gibi diğer altta yatan koşullara sahip olma olasılıkları daha yüksekti. Fakat analizler, bu etkileyici faktörler dikkate alındıktan sonra ve yaş hesaba katıldığında bile, romatoid artritli hastaların hala anlamlı olarak daha fazla potansiyel olarak ölümcü kan pıhtısı geliştirmeye yatkın olduğunu ortaya çıkarttı.

Grafikler, koşullara sahip olmayanlara kıyasla DVT gelişimine üç kat ve PE gelişimine iki kat daha yatkın olduklarını gösterdi. Dahası, romatoid artrit, 50’li yaşlardan genç olan kişilerde, orta yaşlı (50 ila 65) veya daha yaşlı erişkilere kıyasla neredeyse altı kat fazla DVT gelişimi riski ve üç kattan fazla PE gelişimi riskiyle en güçlü etkiye sahipti.

Kaynak: Rheumatoid arthritis increases the risk of deep vein thrombosis and pulmonary thromboembolism: a nationwide cohort study. W.-S. Chung, C.-L. Peng, C.-L. Lin, Y.-J. Chang, Y.-F. Chen, J. Y. Chiang, F.-C. Sung, C.-H. KaoAnnals of the Rheumatic Diseases, 2013; DOI: 10.1136/annrheumdis-2013-203380

Çalışmanın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23926057

Rheumatoid arthritis increases the risk of deep vein thrombosis and pulmonary thromboembolism: a nationwide cohort study.
Abstract
OBJECTIVE: Studies on the association between rheumatoid arthritis (RA) and deep vein thrombosis (DVT) and pulmonary thromboembolism (PE) are scarce. This study identifies the effects of RA on the risks of developing DVT and PE in a nationwide prospective cohort study.

METHODS: We studied the entire Taiwan population from 1998 to 2008, with a follow-up period extending to the end of 2010. We identified patients with RA using the catastrophic illness registry of the Taiwan National Health Insurance Research Database (NHIRD). We also selected a comparison cohort that was randomly frequency-matched by age (each 5-year span), sex and index year from the general population. We analysed the risks of DVT and PE using Cox proportional hazards regression models, including sex, age and comorbidities.

RESULTS: From 23.74 million people in the cohort, 29 238 RA patients (77% women, mean age of 52.4 years) and 1 16 952 controls were followed 1 93 753 and 7 92 941 person-years, respectively. The risk of developing DVT and PE was 3.36-fold and 2.07-fold, respectively, in patients with RA compared with patients without RA, after adjusting for age, sex and comorbidities. The multiplicative increased risks of DVT and PE were also significant in patients with RA with any comorbidity.

CONCLUSIONS: This nationwide prospective cohort study demonstrates that DVT and PE risks significantly increased in patients with RA compared with those of the general population.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla