Sağlıklı yetişkinlerde D vitamini takviyesi gerçekten gerekli mi?

13 Ekim 2013   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Aile Hekimliği, Güncel / Literatür Print

vitamind-ilacLancet tıp dergisinde yayımlanan ve 4 bine yakın kişiyi kapsayan yeni bir araştırmaya göre, sağlıklı yetişkinlerin kemik sağlığı için D vitamini takviyesi alması gerekmiyor. 23 çalışmayı mercek alına alan araştırma, bu güne kadar D vitamini desteğini öneren çalışmaların aksine sağlıklı kişilerin D vitamini takviyesi almalarının kemik erimesine karşı kendilerine herhangi bir fayda sağlamadığı iddiasında bulundu. Ancak çalışma, sadece sağlıklı kişiler ve kemik sağlığı gibi dar bir alanı kapsıyor. Dolayısıyla son yıllarda yayınlanan D Vitaninin pek çok grupta sağladığı önemli yarar ve destekleri dışlamıyor. Pek çok uzman, kemik erimesinde birçok faktörün etkili olabileceğini ve insanların takviye almayı durdurmaması gerektiğini savunurken İngiliz hükümeti de çocukların ve 65 yaş üzerinde olanların günlük D vitamini takviyesi almasını öneriyor.

Çalışma kapsamında, Auckland Üniversitesi araştırmacıları 4 binden fazla sağlıklı kişinin katıldığı 23 çalışmayı analiz etti. Yeni Zelandalı araştırma ekibi, Temmuz 2012’ye kadar sağlıklı erişkinlerde kemik mineral yoğunluğu üzerine D vitamini desteğinin etkilerini inceleyen çalışmaların meta-analizini yaptı.  Araştırma çerçevesinde, katılımcılar, ortalama iki yıl süreyle takviye D vitaminleri aldı. Kemik mineral yoğunluğu, kemik gücünün bir ölçüsü olarak kabul ediliyor. Bu, vücudun farklı kesimlerindeki kemik mineral miktarının ölçümüne kullanılıyor. Genellikle, bir kırık riskinin artmasına yol açabilen osteoporoz, yani kemik erimesi riski için de bir gösterge olarak görülüyor.

vitaminDÇalışma kapsamında yapılan deneyler İngiltere, ABD, Avustralya, Hollanda, Finlandiya ve Norveç dahil olmak üzere farklı ülkelerde gerçekleştirildi. Takviye D vitamini alan sağlıklı kişilerin, bundan herhangi bir fayda sağlamadıkları tespit edildi. Ancak, kalça eklemi yakınındaki femur boynu kemik yoğunluğunda küçük ama istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu. Araştırmacılara göre, bu artışın klinik olarak anlamlı olması pek mümkün değil.

İngiltere Sağlık Bakanlığı şu anda farklı yaş gruplarına farklı miktarlarda günlük D vitamini takviyesi öneriyor. Ancak çok fazla D vitamini almanın da zararlı olabileceği, bunun bu kalsiyum birikmesine yol açabileceği ve dolayısıyla böbreklere zarar verebileceği belirtiliyor. Uzmanlar bir günde en fazla 25 mikrogram yani 0.025mg D vitamini alınmasını tavsiye ediyor.

Makalenin tam metnine aşagıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61647-5/abstract

Effects of vitamin D supplements on bone mineral density: a systematic review and meta-analysis
Summary
vitamin-d-gunesBackground: Findings from recent meta-analyses of vitamin D supplementation without co-administration of calcium have not shown fracture prevention, possibly because of insufficient power or inappropriate doses, or because the intervention was not targeted to deficient populations. Despite these data, almost half of older adults (older than 50 years) continue to use these supplements. Bone mineral density can be used to detect biologically significant effects in much smaller cohorts. We investigated whether vitamin D supplementation affects bone mineral density.

Methods: We searched Web of Science, Embase, and the Cochrane Database, from inception to July 8, 2012, for trials assessing the effects of vitamin D (D3 or D2, but not vitamin D metabolites) on bone mineral density. We included all randomised trials comparing interventions that differed only in vitamin D content, and which included adults (average age >20 years) without other metabolic bone diseases. We pooled data with a random effects meta-analysis with weighted mean differences and 95% CIs reported. To assess heterogeneity in results of individual studies, we used Cochran’s Q statistic and the I2 statistic. The primary endpoint was the percentage change in bone mineral density from baseline.

Findings: Of 3930 citations identified by the search strategy, 23 studies (mean duration 23·5 months, comprising 4082 participants, 92% women, average age 59 years) met the inclusion criteria. 19 studies had mainly white populations. Mean baseline serum 25-hydroxyvitamin D concentration was less than 50 nmol/L in eight studies (n=1791). In ten studies (n=2294), individuals were given vitamin D doses less than 800 IU per day. Bone mineral density was measured at one to five sites (lumbar spine, femoral neck, total hip, trochanter, total body, or forearm) in each study, so 70 tests of statistical significance were done across the studies. There were six findings of significant benefit, two of significant detriment, and the rest were non-significant. Only one study showed benefit at more than one site. Results of our meta-analysis showed a small benefit at the femoral neck (weighted mean difference 0·8%, 95% CI 0·2—1·4) with heterogeneity among trials (I2=67%, p<0·00027). No effect at any other site was reported, including the total hip. We recorded a bias toward positive results at the femoral neck and total hip.

Interpretation: Continuing widespread use of vitamin D for osteoporosis prevention in community-dwelling adults without specific risk factors for vitamin D deficiency seems to be inappropriate.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla