Sanofi ve Birgi Mefar, teknoloji transferi ile Türkiye’ye 500 Milyon TL kazandıracak

30 Temmuz 2019  |   Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

Sanofi Türkiye ve Birgi Mefar, yeni bir teknoloji transferi ve yerel üretim projesi için ortaklığa imza attı. İş birliği kapsamında, Sanofi’nin Türkiye pazarında 22 milyon TL ciroya ulaşan antibiyotik ürünü 2 yıllık çalışma neticesinde yerli üretime kazandırılacak ve 40’a yakın ülkeye ihracatı gerçekleştirilecek. 3 milyon Euro değerindeki bu yatırım, 2020-2026 döneminde 500 milyon TL’nin üzerinde lokal katma değer yaratacak. Böylece iki şirket, kritik bir sağlık çözümünü yenilikçi teknoloji ile dünyaya sunarken, Türkiye ekonomisine ve dış ticaret bütçesine sağladıkları katkıyı da güçlendirecek.

Türkiye’de 60 yılı aşkın süredir sağlık çözümleri sunan dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinden Sanofi, yerel pazarda 22 milyon TL ciroya ulaşan antibiyotik ürününü Türkiye’de üretme kararı aldığını açıkladı. Özel bir teknoloji ve altyapı gerektiren bu üretim projesi için şirket, Birgi Mefar ile anlaştı.

Yapılan iş birliği kapsamında şimdiye dek Sanofi’nin İtalya’nın başkenti Roma’da gerçekleştirdiği üretim, 3 milyon Euro yatırımla Türkiye’ye taşınacak. Böylece bu teknoloji ilk kez başka bir ülkeye transfer ediliyor olacak ve yine bir ilk olarak Sanofi üretim ağının dışında üretilecek. Çalışmaların 2021 yılında tamamlanması ve gerçekleştirilecek üretimin Türkiye’nin yanı sıra 40’a yakın ülkedeki talebi de karşılaması hedefleniyor.

Yerel Üretimde Güçlü Bir Ayak İzimiz Var

Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Sanofi Türkiye Ülke Başkanı Cem Öztürk, şu bilgileri verdi: “Projemiz ile tüm dünya Türkiye’de ürettiğimiz antibiyotikleri kullanacak. 3 milyon Euro’yu aşkın bir yatırımla gerçekleştireceğimiz projemiz, Türkiye’nin ilaç endüstrisine hem üretim hem de ihracat anlamında önemli hizmetlerde bulunacak.

Yatırımlarımız sonucunda Türkiye antibiyotik pazarında 22 milyon TL ciroya ulaşan ürünümüzü yerel olarak üreteceğiz. Türkiye ilaç sektöründeki ortalama bir firmanın cirosunun yaklaşık 1/4’üne denk gelen bu değeri ülkemize kazandırmakla kalmayıp, yerli üretim oranımızı da %1,1 oranında artıracağız.

Ayrıca ürünümüzün dünya çapında yer aldığı 40’a yakın ülke için de Türkiye’de üretim yapacağız. Sanofi’nin dünyada artan liyofilizasyon kapasite ihtiyacını Türkiye’den karşılama kararı ile antibiyotik ürünümüzün Türkiye pazarındaki toplam hacminin ilk etapta tam 5 katı büyüklüğünde bir ihracat hacmine ulaşacağız. Böylece projemiz ile 2020-2026 döneminde 500 milyon TL’nin üzerinde lokal katma değer yaratarak ülkemizin ekonomik ve yapısal dönüşüm hedeflerine katkı sağlayacağız.

Aynı zamanda, ithalatta sağlanacak 100 milyon TL’nin üzerinde düşüş ve toplam ilaç ihracatına 300 milyon TL’ye yaklaşan katkı ile Türkiye dış ticaret açığının azaltılmasına katkı sağlayacağız. Proje ortağımız Birgi Mefar ile bir vizyon birliği içinde uluslararası çapta örnek gösterilecek bir çalışmayı başarıyla yürüteceğimize eminiz. 60 yıldır olduğu gibi ülkemizin sağlık sektöründe güvenilir bir ortağı olarak tüm Türkiye ile birlikte ilerlemeye ve güçlenmeye devam edeceğiz.”

Şirketler Grubu olarak Türkiye’de ilaç endüstrisinin gelişimi için çalıştıklarını söyleyen Birgi Mefar Şirketler Grubu CEO’su Faik Somer, ise kuruluşundan itibaren yenilikçi bir yaklaşım benimsedi ve bugün ulusal ve uluslararası pek çok kurumun çözüm ortağı olarak uzun soluklu iş birlikleri, %100 müşteri memnuniyeti ve çevre bilinci gibi güçlü ilkelerle yolculuklarına devam ettiklerini dile getirdi. Faik Somer, şu bilgileri verdi:

“Bugün 37 ülkeden iş ortakları için yeni nesil bir teknoloji ile hizmet sunan şirketimiz Mefar da Grubumuzun bu değerleri ile küresel iş yapış biçimini ülkemizde temsil ediyor. 10’u aşkın ülkenin GMP sertifikalarına sahip olan fabrikamızın sunduğu güçlü ve kaliteli üretimi ile sağlık sektörüne önemli katkılarda bulunuyor. Sanofi ile de bu kapsamda son 10 yıldır başarıyla yürüttüğümüz özel bir iş birliğimiz var.

2010 yılında Türkiye’nin ilk biyoteknoloji ve know-how transferi yatırımına imza atmış ve 50 milyonun üzerinde doza yakın 4’lü ve 5’li aşının üretimini Türkiye’de gerçekleştirmiştik. Halen süren bu iş birliğimizi yeni bir ilkle güçlendirmekten ve Sanofi Tükiye ile birlikte ülkemize yeni bir değer kazandırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu teknoloji transferi yatırımının Ar-Ge’den istihdama, üretimden ihracata pek çok alanda ülkemize hizmet edeceğine inancımız tam.”

Sanofi Deneyimi ve Teknolojisi Birgi Mefar Üretim Gücüyle Birleşiyor

Sanofi Türkiye bu stratejik projede iş ortağını seçebilmek üzere detaylı bir değerlendirme süreci yürüttü. Teknoloji, üretim, altyapı, istihdam ve iş etiği gibi farklı kriterler kapsamında yapılan değerlendirme sonucu Birgi Mefar sektördeki tecrübesi ve kendini kanıtlamış üretim kabiliyeti ile şirketin iş ortağı olarak projede yer aldı.

İki şirketin güç ve vizyon birliği ile yürütülecek proje için Sanofi’nin Almanya’daki merkezine bağlı çalışan, Türkiye’de yerleşik bir ekip kuruldu. Kalite, teknoloji transferi ve tedarik zinciri alanlarında yetkin uzmanlardan oluşan bu ekip, ürünlerin yerelde başarılı bir şekilde üretilmesi ve yaşam döngüsü boyunca kalitenin yönetilmesinden sorumlular.

Ayrıca Birgi Mefar’dan bir ekip de İtalya’daki Sanofi fabrikasında eğitimler almaya ve süreci yerinde öğrenmeye başladılar.  Toplamda 3 milyon Euro’yu aşkın bir yatırımın gerçekleştirileceği sürecin ise 2020 yılında validasyon üretimleri ve 2021’de de ruhsat başvurusu ile tamamlanması öngörülüyor.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla