Siğil nedir, neden olur? Nasıl bulaşır? Bandı ve tedavisi

21 Şubat 2020   |    27 Temmuz 2021    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Sağlık Sözlüğü Print

Siğil, insan papilloma (HPV) virüsünün neden olduğu, cilt yüzeyinde oluşan küçük, sert, kabarık yara ve sivilcelerdir. Çoğu zaman zararsız ve ağrısız olmasına rağmen görüntüsü rahatsız edicidir. Vücudun her yerinde görülebilir ama en sık eller, dizler ve ayaklarda oluşur. Genital bölgede oluşan siğiller ise farklı bir türdür. Tehlikeli olabilirler ve mutlaka tedavi edilmelidir. Çoğu siğil tedavi uygulanmadan 1-2 yıl içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak siğiller büyükse, çok sayıdaysa veya hassas bölgelerde ise tıbbi tedaviye gerekir. Tedavide salisilik asit, kriyoterapi, koli bandı, cerrahi veya lazer tedavisi gibi farklı yöntemler uygulanır.

Siğil nedir?

Siğil, vücudun herhangi bir yerinde, cilt yüzeyinde ortaya çıkabilen pürüzlü cilt yaralarıdır. Merkezinde pıhtılaşmış kan damarlarının neden olduğu koyu renkli noktalar görülebilir. Siğiller, insan papilloma virüsler (HPV)  nedeniyle oluşur. Cinsel yolla bulaşan bazı HPV tipleri rahim ağzı kanserive diğer genital kanserlerine neden olur.

Cilt siğillerine neden olan HPV tipleri çoğunlukla zararsızdır. Virüs bulaştıktan sonra siğilin büyümesi 2-6 ay sürebilir. Genellikle kendiliğinden kaybolur. Ancak görünüşleri pek çok insan için rahatsız edici olabilir. (1)

HPV nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri, tedavisi ve aşıları

Siğil neden olur?

Siğiller virüs kaynaklıdır, genital siğillere de neden olan HPV (insan papillomavirüsü) ailesindeki virüslerin bulaşmasıyla oluşur. HPV, cildin üst tabakasında sert bir protein olan keratinin aşırı ve hızlı büyümesine neden olur. Bunun sonucunda cilt yüzeyinde siğil dediğimiz pürüzlü çıkıntılar oluşur.

Çocuklar ve ergenler vücutları henüz virüse bağışıklık kazanmamış olabileceği için risk altındadırlar. Ayrıca HIV (AIDS) hastaları ve organ nakli yapılmış kişiler, zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle virüse karşı daha dikkatli olmalıdır.

Genital siğil nedenleri

Cinsel organları etkileyen 30 ila 40 HPV tipi vardır, ancak bunlardan sadece birkaçı genital siğillere neden olur. Bu HPV tipleri diğerlerinden farklı olarak, son derece bulaşıcıdır ve cinsel temas yoluyla geçer. Hatta o kadar bulaşıcıdır ki, genital siğilleri olan bir kişiyle cinsel ilişkiye girenlerin yaklaşık %65’inin enfekte olduğu tahmin edilmektedir.

Ancak bu virüsü alan herkeste genital siğil oluşmaz. Cinsel olarak aktif olan herhangi biri HPV bulaşma riski altındadır. Ancak HPV virüsünün bazı insanlarda genital siğil oluşturma riski çok daha yüksektir.(2)

Genital siğil risk faktörleri:

  • 30 yaşın altında olmak
  • Sigara içmek
  • Zayıf bir bağışıklık sistemi
  • Çocuk istismarı geçmişi
  • HPV virüsü taşıyan bir anneden dünyaya gelmiş olmak.

Genital siğil neden olur? Belirtileri, tedavisi ve HPV aşısı

Siğil nasıl bulaşır?

Genital siğiller cinsel yolla bulaşır. Onun dışında gelişen cilt siğilleri çok bulaşıcı olmasalar da yakın temasla bulaşabilirler. Örneğin:

  • Halka açık yüzme havuzlarında çıplak ayakla yürümek
  • Havlu ya da tırnak makası, törpü gibi manikür aletlerini ortak kullanmak birinden siğil kapma riskinizi arttırabilir.

Ayrıca yapılan bir araştırmada mezbaha çalışanları ya da kasaplar gibi sürekli etle uğraşan insanlarda siğil görülme oranının %34 oranında daha yüksek olduğu bulunmuştur.

Vücudunuzun herhangi bir yerindeki bir siğil, diğer bölgelere de bulaşabilir. Buna neden olan faktörler:

  • Eldeki bir siğili tırnakla çizme veya ısırma,
  • Parmak emme,
  • Etrafında siğil olan tırnakları ısırma,
  • Yüz veya bacak tıraşı.

Rahim ağzı kanseri (serviks) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Siğil türleri nelerdir?

Beş ana siğil türü vardır. Her tip vücudun farklı bir kısmında görülür ve farklı bir görünüme sahiptir.

Yaygın siğiller

Sıklıkla el ve ayak parmaklarında, tırnak çevrelerinde ve ellerin üstünde görülür. Pürüzlü ve çıkıntılı bir görünümü vardır. Merkezinde kılcal damarların neden olduğu siyah noktalar olabilir.

Ayak siğilleri (Plantar siğiller)

Ayak siğilleri genellikle ayak tabanlarında ve topuklarda görülür. Yürüme ve ayakta durmanın yarattığı baskı nedeniyle cildin içine doğru büyür. Eğer ayakkabınızın içinde küçük taşlar varmış gibi hissederseniz ayak tabanlarınıza bir göz atın. Plantar siğiller bazen nasırla karıştırılabilir. Üzerinde siyah noktalar varsa siğilden şüphelenin. (3)

Ayakta siğil neden çıkar?

Ayak siğilleri (Plantar siğiller), ayak tabanlarındaki HPV enfeksiyonu sonucu oluşur. Ayakta olan küçük kesikler, kırıklar veya ayak tabanlarındaki bazı zayıf noktalar virüsün daha kolay bulaşmasını sağlar. Ancak ayak siğillerine neden olan HPV türü çok bulaşıcı değildir, doğrudan temasla bulaşmaz.

Ancak sıcak, nemli ortamlarda büyür. Yüzme havuzu veya soyunma odaları etrafında yalınayak yürümek virüs bulaşmasına neden olabilir.

Düz siğiller

Düz siğiller genellikle yüz, uyluk veya kollarda görülür. Şekilleri üst tarafı kazınmış düz bir tepe gibidir. Küçüktürler ve hemen fark edilmezler. Ancak sayıları çoktur. Bazen tek bir kişide 20 ila 100 tane düz siğil görülebilir.

Filiform siğiller

Filiform siğiller çoğunlukla göz, ağız veya burun etrafında, boyunda ve çene altında görülür. Çok hızlı büyürler ve üstü dikenli, dikkat çeken bir görünümleri vardır, ancak ağrısızdırlar. Vücudun başka yerlerine bulaştırmamak için siğillere dokunmamak gerekir.

Vajinal akıntı neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri

Genital siğiller

Genital siğiller cinsel organlarda görülürler ve cinsel yolla bulaşırlar. Çok küçük, cilt renginde veya ciltten biraz daha koyu renkte oldukları için çıplak gözle görmek zordur. Siğil kümesi veya tek bir siğil şeklinde ortaya çıkabilirler. Ağrı, vajinal akıntı, kanama, rahatsızlık veya kaşıntıya neden olabilirler.

Genital siğiller kadınlar için özellikle tehlikelidir, bazı HPV tipleri rahim ağzı ve vulva kanserine neden olabilir. Genital siğillerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Siğil belirtileri

Siğiller çoğu zaman uzman bir dermatolog tarafından kolayca teşhis edilebilir. Aşağıdaki belirtiler teşhise yardımcı olabilir: (4)

  • Küçük, etli, pürüzlü, sert yumrular,
  • Ten rengi, beyaz, pembe veya kahverengimsi olabilirler,
  • Merkezlerinde pıhtılaşmış kan damarları olan siyah noktalar.

Eğer siğil dışında bir oluşumdan şüpheleniliyorsa biyopsi yapmak gerekebilir.

Siğiller ağrılıysa, renk ve biçim değiştiriyorsa, tedaviye yanıt vermiyorsa, yayılıyor veya tekrarlıyorsa, rahatsız edici büyüklükteyse veya çok sayıdaysa mutlaka bir doktora danışın.

Nasır nedir, neden olur? Ayak nasırı belirtileri ve tedavisi

Siğil tedavisi

Siğiller bazen 1-2 yıl içinde kendiliğinden ya da basit ev tedavisi yöntemleriyle iyileşebilir. Ancak tekrarlama riski her zaman vardır. Eğer siğiller görünüm ya da konum olarak rahatsızlık veriyorsa veya ağrılıysa doktor kontrolünde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri vardır.

Siğil tedavisinde amaç, siğili yok etmek ve virüsle savaşmak için bağışıklık sistemini uyarmaktır. Tercih edilen yöntemler siğillerin konumuna, belirtilere ve hastanın tercihlerine göre değişebilir. Tedavi haftalar, hatta aylar sürebilir. Ve maalesef siğiller tedavi sonrası tekrarlayabilirler. (5) Uygulanan yöntemler şöyledir: 

Salisilik asit

Doğrudan siğilin üzerine uygulanan reçeteli ya da reçetesiz siğil ilaçlarıdır. Sıvı, jel veya bant formlarında bulunabilir. Siğili tabaka tabaka kaldırarak temizler. Kriyoterapi (dondurma tedavisi) ile birlikte daha etkili olabilir.

İlacı banyo sonrası siğilleriniz yumuşadıktan ve siğilin üst kısmını törpü ya da ponza taşıyla temizledikten sonra uygulayın. Bu işlemi 12 hafta boyunca günde bir veya iki kez tekrarlayın. Siğilin tekrarını önlemek için, siğil iyileştikten sonra tedaviye 1 veya 2 hafta daha devam edebilirsiniz.

Dondurma tedavisi (kriyoterapi)

Uzman bir doktor tarafından siğile sıvı azot uygulanır ya da püskürtülür. Dondurma işlemi siğilin altında ve çevresinde su kabarcığı oluşmasına neden olur. Ölü doku bir hafta içinde kaybolur. Bu yöntemin 2-3 haftada bir olmak üzere üç veya dört seans uygulanması gerekebilir. İşlem sonrası tedavi edilen bölgede ağrı, kabarcıklanma ve cilt renginde bozulma görülebilir. Cilt iyileştikten sonra, cildin daha da soyulması için salisilik asit uygulamak tedaviyi destekleyebilir.

Kriyoterapi nedir? Nasıl uygulanır? Avantaj ve riskleri

Yapılan çalışmalar kriyoterapinin özellikle el siğilleri için etkili olduğunu göstermektedir. Ağrılı bir işlem olduğu için küçük çocukların siğil tedavilerinde tercih edilmez.

Siğil bandı (Koli bandı)

Yapılan bir çalışmada koli bandıyla yapılan siğil tedavisi kriyoterapiye göre %45 daha etkili bulunmuştur. Bu uygulama için şeffaf değil gümüş renkli koli bantlarını tercih edin.

Koli bandını siğilinizin üzerine yapıştırın ve 6 gün bekleyin. Bandı çıkardıktan sonra siğilleri ıslatın ve törpüleyin. Bir gece boyunca açık bırakın ve sabah tekrar bandı yapıştırın. Tekrar 6 gün bekleyin. Bu uygulamayı 2 ay süresince ya da siğiliniz kaybolana kadar tekrarlayın. Koli bandını tekrar yapıştırmadan önce salisilik asit uygulayabilirsiniz.

Cerrahi

Siğil tedavisinde uygulanan cerrahi tedavinin teknik adı elektrodesikasyon ve küretajdır. Bölge lokal anestezi ile uyuşturulur, doktor siğili elektrikli bir iğne ile kurutur ve küret adı verilen kepçe benzeri bir aletle sıyırır. Bu işlem sonucu yara izi kalabilir. Eğer siğil hiçbir tedaviye yanıt vermediyse tercih edilir. Ayak tabanlarındaki siğillere uygulanmamalıdır.

Lazer tedavisi

Lazer tedavisinde küçük kan damarları lazerle yakılır. Doku sonunda ölür ve siğil düşer. Bu yöntemin etkinliği için kanıtlar sınırlıdır. Ayrıca ağrıya ve yara izine neden olabilir.

Siğil kremleri

  • Salisilik asit, tretinoin ve glikolik asit gibi topikal kremler, siğil tabakalarının soyulmasını sağlar.
  • İmikuimod (Aldara) ve difensipron içeren bağışıklık uyarıcı kremler, siğillerin küçülmesine ve kaybolmasına yardımcı olabilir.
  • Topikal 5-florourasil, tümörlerin büyümesini engelleyen bir kanser ilacıdır. Siğile neden olan ekstra hücrelerin büyümesini engeller.

Siğil için hangi doktora gitmeli?

Siğil tedavisi için herhangi bir sağlık kuruluşunun Dermatoloji bölümüne başvurabilirsiniz. Uzman bir dermatolog tedavi konusunda sizi yönlendirebilir.

Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla