Diyetisyen Sanem Apa Doğan, “sınava sayılı günler kala gençlerde stres kat sayısı gittikçe artıyor, stres mide bulantısına, kabızlığa veya baş dönmesine neden olabiliyor” dedi. Bu nedenle özellikle bu dönemde ve her zaman yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamak hem sağlık problemlerinden korunmada, hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmada etkin rol oynuyor.Sanem Apa Doğan, stresin hem öğrenme hem de bilgileri kullanabilme yeteneğini azalttığından sınav başarısını kötü etkilediğini belirterek B vitaminlerinden zengin besinlerin tüketimiyle stresin biraz azaltılmasının mümkün olduğunu vurguluyor. “Ayrıca anti-stres mineralleri olarak bilinen magnezyum ve kalsiyum tüketimi de yarar sağlıyor” dedi. Badem, fıstık, susam, kuru baklagiller, çikolata, tam tahıllar ve yumurta magnezyum için iyi kaynaklardır. Stres daha çok serbest radikal üretimine yol açar. Sanem Apa bu dönemde A, C ve E vitaminleri ile selenyum içeren besinleri (deniz ürünleri, susam, tavuk, lahana, marul, mantar) yani kısaca antioksidanların tüketimini artırmak, stresi azaltmada yarar sağlayacağını belirtiyor. Sınav öncesi beslenmede unutulmaması gereken en önemli nokta, hiçbir besinin tek başına mucizevi bir etki yaratmayacağıdır.
Zeigarnik etkisi nedir? Öğrenme ve üretkenliği nasıl arttırır?
Sınav döneminde gençlerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri, aşırı kahve ve asitli içecekler içerek kalp çarpıntısı, huzursuzluk, uykusuzluk, korku ve endişeyi tetiklemeleridir. Sanem Apa Doğan, bu içecekler yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı, yaban mersini, rooibos gibi bitki çaylarını tüketmenin daha sağlıklı olduğu ve stresin azaltılması açısından yarar sağlayacağını belirtiyor.
Her zaman için günün en önemli öğünü olan kahvaltı yine sınav sabahı da büyük önem taşır. Yapılan araştırmalarda sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. Bu nedenle sınav sabahı güçlü ve dengeli bir kahvaltı yapılmalı, enerji değeri yüksek, besin öğeleri zengin yiyecekler tüketilmelidir.
Yumurta, birkaç dilim tam tahıllı ekmek, zeytin, tahin-pekmez, domates, salatalık, biber-maydanoz, tahıl gevrekleri, kuru meyveler, fındık-ceviz-badem gibi yağlı tohumlar, süt veya meyve sularından oluşan besinlerden seçilerek hazırlanan kahvaltı sınav başarısında önemli bir yere sahip olacaktır.
Çikolatanın başarıyı artırıcı bir etkisi yoktur. Az miktarda yiyeceğiniz çikolata stresinizi azaltmada yardımcı olabilir. Ama fazla tüketiminiz kan şekeri dengesinde düzensizliğe yol açabileceğinden sınav esnasında kurutulmuş meyvelerden (kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm, kuru incir, vb.) faydalanmak daha uygun olacaktır.
Sınav sabahına kahvaltıyla başlamak konsantrasyonu artırıyor
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?