İstanbul’da şarbon paniği! Çok sayıda kişi hastanelere başvurdu!

Kategori: Enfeksiyonlar, Sağlık Gündemi Print

İstanbul’da şarbon paniği yaşanıyor; çok sayıda kişi hastanelere başvurdu. Bakırköy Sadi Konuk ve Haseki hastaneleri acil servislerine başvuranların tetkikleri devam ediyor. İstanbul’daki şarbon salgınına bir et işletmesinde bulunan hastalıklı etlerin neden olduğu sanılıyor. Söz konusu işletmenin karantinaya alındığı belirtiliyor. Ancak olayın boyutları henüz netleşmiş değil. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, halen 28 kişinin şarbon şüphesiyle hastanelere başvuru yaptığını belirterek “28 kişi şarbon şüphesiyle hastanelere başvurdu. 22’sinin tetkikleri pozitif çıktı. Bu kişilerin tedavileri sürüyor. Etlerin geldiği özel işletme karantinada” dedi.

Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda kişinin başvurduğu bildirildi. Hastanelerin acil bölümüne sevk edilen hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor. Hastanede kontrol altında tutulan hastaların karantinaya alındığı belirtiliyor.

Şarbon nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri ve tedavisi

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesi sonucunda şüphelenerek hastaneye başvurdukları öğrenildi. Hastanelerin acil bölümüne sevk edilen hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ediyor.

Bakan Pakdemirli’den açıklama

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu açıklamayı yaptı: “28 kişi hastaneye başvuruda bulundu. Bu vatandaşların tedavileri sürüyor. Hayvanın alındığı işletme karantinaya alındı. İşletmenin 10 kilometre etrafında bulunan 3500 hayvan aşılanacak. Şarbon vakaları zaman zaman görülüyor. 2018’de 5 ülkede bu vaka görüldü, görülmeye de devam edecek. Şuan için her şey yolunda vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla et yiyebilirler.”

Şarbon hastalığı nedir?

Şarbon hastalığı toprakta yaşayan bir bakterinin neden olduğu ve otçul hayvanlardan insana bulaşan ciddi bir hastalıktır. Daha çok sığır, koyun ve keçi gibi hayvanları etkiler ama onlardan insanlara da bulaşabilir. Şarbon bakterisi deri, akciğerler veya sindirim sistemi yoluyla vücuda girer. Belirtileri hastalığın şekline göre cilt yaralarından kusmaya ve şoka kadar değişebilir. Erken teşhis edilip tedavi edilmediğinde ölüme neden olabilir. Şarbonu önleyen bir aşı vardır ve tedavisinde antibiyotikler kullanılır.
Daha fazla bilgi için linki tıklayınız: >>>>

YAZIYI PAYLAŞ


Araç çubuğuna atla