Statin tedavisi alan hastalarda glokom riski azalıyor mu?

9 Eylül 2013   |    11 Mart 2023    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Amerikan Oftalmoloji Akademisi Dergisi’nde yeni yayımlanan ve 300 binden fazla hasta ile yapılan ulusal çapta bir çalışmaya göre, kardiyovasküler hastalık risklerini azaltmak için statin kullanan hastalarda glokom görülme ihtimali daha düşük. Çalışmada, glokom riskinin, iki yıl boyunca devamlı olarak statin alan hastalarda statin almayan hastalara göre %8 daha az olduğu gösterildi. Dr. Joshua Stein yönetimindeki Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi ekibi tarafından yapılan çalışmada, statin kullanımının, iyi görme alanı için esas yapılar olan ve glokom tarafından zarar gören optik sinir ve retinal sinir liflerini koruyabileceğine dair artan kanıtlarla harekete geçildi.

joshua-steinÇalışmayı yürüten Michigan ekibi,  hiperlipidemi olarak bilinen sağlıksız yağların yüksek kan düzeylerini kontrol etmek için statin alan 60 yaş ve üstü geniş Amerikan popülasyonuna yönelik 2001 ile 2009 arasındaki sağlık veritabanını kullandı. Araştırmacılar, hastaların açık-açılı glokom (OAG) riskini değerlendirdi. Daha önceki çalışmaların aksine, Dr. Stein ekibi analizlerinde, sonuçların çarpıtılmasını önlemek için diyabetli ve/veya hipertansiyonlu kişiler için ayarlama yaptılar. Çalışma bulguları, statin kullanımının, glokom tanısı konulmadan önce veya hastalığın ilk evrelerinde en önemli risk azaltıcı faktör olduğunu gösterdi. Dr. Stein’in araştırması, Afrikalı Amerikalılar, Hispanikler ve ailede glokom öyküsü olanlar gibi yüksek risk grubundaki kişiler için özellikle yararlı olabilecek yeni önleyici tedavilerin önünü açabilir.

Hiperlipidemi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Glokom, tedavi edilmezse, gözün optik sinirine zarar vererek, görme kaybına veya körlüğe neden olmaktadır. Optik sinir, gözün arkasında ışığa duyarlı bir doku tabakası olan retinadan beyne sinyal gönderir, bu sinyaller, burada, gördüğümüz görüntüler olarak yorumlanır. Semptomlar, ilk evrelerde nadir olarak farkedildiğinden ve görme kaybı, çoğu vakada çok yavaş meydana geldiğinden, glokomu olan kişilerin yalnızca yarısı bunu bilmektedir.

kornea-tedavi-gozÇalışma bulgularıyla ilgili bir değerlendirme yapan Dr. Stein, şu bilgileri verdi: “Statinlerin glokom riskini azaltmadaki belirgin kapasitesi, optik sinir ve retinal sinir hücrelerine daha iyi kan akışı ve aköz sıvısının artan dışa akımı gibi göz içi basıncı azaltabilen birçok faktörden kaynaklanıyor olabilir. Daha fazla araştırma gerekmesine rağmen, sonuçlarımızın, glokoma eğilimli binlerce kişinin görme yeteneğinin kurtulmasına katkı sağlayabileceğini umuyoruz.”

Dr. Stein, çalışma sonuçlarının yalnızca hiperlipidemili hastalar için geçerli olduğu ve statinlerin, aynı zamanda bu tanıyı almamış olan hastaları da koruyup korumadığının veya çalışma popülasyonundan farklı başka özelliklerinin olup olmadığının belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

KAYNAK:  The Relationship Between Statin Use and Open-Angle Glaucoma. Joshua D. Stein, Paula Anne Newman-Casey, Nidhi Talwar, Bin Nan, Julia E. Richards, David C. Musch. Ophthalmology, 2012; 119 (10): 2074 DOI: 10.1016/j.ophtha.2012.04.029

Çalışmanın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22727176

Abstract
PURPOSE: To determine whether 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A reductase inhibitors (statins) affect the risk of developing open-angle glaucoma (OAG) in persons with hyperlipidemia.
DESIGN: Retrospective, longitudinal cohort analysis.
PARTICIPANTS: Individuals aged ≥60 years with hyperlipidemia enrolled in a national United States managed care network between 2001 and 2009.
METHODS: Multivariable Cox regression analyses were performed to assess the relationship between statin use and the development of OAG (from no prior OAG diagnosis), progression from a prior diagnosis of glaucoma suspect to a diagnosis of OAG, and need for medical or operative interventions for OAG. Regression models were adjusted for sociodemographic factors and medical and ocular comorbidities.
MAIN OUTCOME MEASURES: Hazard ratios (HRs) with 95% confidence intervals (CIs).

RESULTS: Of the 524 109 individuals with hyperlipidemia, 316 182 (60%) had ≥1 outpatient prescription for statins. The hazard of developing OAG decreased 0.3% (adjusted HR, 0.997; 95% CI 0.994-0.999) for every additional month of statin consumption. Individuals with hyperlipidemia who took statins continuously for 2 years had an 8% (adjusted HR, 0.922; 95% CI, 0.870-0.976) decreased OAG risk relative to those who received no statin therapy. The hazard of progressing from a diagnosis of glaucoma suspect to OAG decreased 0.4% (adjusted HR, 0.996; 95% CI, 0.993-0.999) for every additional month of statin exposure. Individuals who took statins continuously for 2 years had a 9% (adjusted HR, 0.907; 95% CI, 0.846-0.973) decreased risk of progressing from glaucoma suspect to OAG relative to those who received no statin therapy. The hazard of requiring medical treatment for OAG decreased 0.4% (adjusted HR, 0.996; 95% CI, 0.993-0.998) for every additional month of statin exposure. No differences in need for glaucoma surgery were noted among those with OAG who were and were not taking statins (adjusted HR, 1.002; 95% CI, 0.994-1.010).

CONCLUSIONS: Statin use was associated with a significant reduction in the risk of OAG among persons with hyperlipidemia. Given the mounting evidence of statin protection against OAG including both basic science and observational clinical studies, an interventional prospective study might provide additional insights into the role of statins in the prevention of early OAG.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla