İşte LYME Hastalığı’na neden olan süper genetik yapıya sahip bakteri!

17 Temmuz 2014   |    3 Ağustos 2022    |   Kategori: Enfeksiyonlar Print

Böyle bir genetik yapıya sahip başka canlı yok! Son 8 yıldır LYME Hastalığı ile ilgili araştırmalar yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, gizli salgın olarak adlandırılan LYME hastalığı hakkında uyarıda bulunarak, “Bu bakterinin yeryüzünde bio sistemine uyan başka bir canlı yok. İnanılmaz derece 150 gene sahip olan bu bakteri süper bakteri. Böyle bir genetik yapıya sahip canlı yok” dedi.

150 GENE SAHİP, BÖYLE BAŞKA BİR CANLI YOK

LYME hastalığına dikkat çekmek istediğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Yeryüzünde 117 ülkede LYME bakterisi mevcut ve bunun içinde Türkiye’de var. Bu bakterinin yeryüzünde bio sistemine uyan başka bir canlı yok. İnanılmaz derece 150 gene sahip olan bu bakteri süper bakteri. Böyle bir genetik yapıya sahip canlı yok. Türkiye’nin de arasında bulunduğu 61 ülkede bu hastalık yoğun şekilde yerleşmiştir. Bu hastalık organ nakli, kan yolu, sivrisinek, örümcek, karasinek, at sineği, kene, cinsel yolla, bit ve pireden geçerken vücutta ise lenf sistemiyle dağılıyor” dedi.

Kenelerden bulaşan Lyme hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi

LYME SİNSİ BİR HASTALIK

1975’li yıllarda Lyme kasabasında ortaya çıkan hastalığın son 40 yılda sadece romatizma benzeri tabloya yol açmadığını ve aynı zamanda vücuda yerleştiği bölgeye göre birçok farklı belirtinin var olacağını belirten Prof. Dr. Barbaros Çetin, “LYME çok sinsi bir hastalık. Dünyada artık büyük taklitçi ismiyle anılmaya başlandı. Şu ana kadar yapılan araştırmalar LYME hastalığının 350’den fazla hastalığı taklit edebileceğini gösterdi.

Taklit ettiği bu hastalıkların başında günümüzde hızla yaygınlaşan kronik yorgunluk, huzursuz bacak sendromu, epilepsi, MS, ALS, lupus, Alzheimer, Parkinson, romatoid artrid, otizm, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı, kalp hastalıkları, kalp krizi, Behçet hastalığı, alerji, beyin tümörü, migren, tiroid hastalıkları, kronik baş ağrısı, fetüs ölümü ve düşük, birçok cilt ve kas hastalığı gelmektedir” dedi.

HER YIL ARTIYOR

Yapılan taramalarda LYME’ın beklenenden çok daha yaygın olduğunun ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Çetin, “ABD Salgın Hastalıkları Önleme Merkezi’nin LYME’ın üzerinde gitmeye başlamasıyla ABD’de her yıl 300 bin kişinin hastalığa yakalandığı ortaya çıkmıştır. Tanı konmamış kişilerle birlikte bu rakamın her yıl 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. ABD’de yapılan yıllık LYME testi miktarı 3 milyon civarındadır. Sağlık bildirimlerinin daha sıkı olduğu Almanya’da ise her yıl 1 milyon yeni LYME hastası resmi kayıtlara geçmektedir” dedi.

TÜRKİYE’DE EN AZ 10 MİLYON KİŞİDE BAKTERİ VAR

Türkiye’de son yıllarda yapılan ve bilimsel dergilerde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre bazı alanlarda kenelerde LYME bakterisinin yüzde 44-95 oranlarında bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Barbaros Çetin, “Bazı şehirlerde ise 3 kişiden birinin LYME ile enfekte durumda olduğu ortaya konmuştur. Türkiye’de çok yüksek oranda seropozitiflik oranları tespit edilmiştir. Hatay yöresinde yüzde 75, Antalya’da yüzde 35.9, Denizli’de yüzde 18.8, Kayseri’de yüzde 10, Samsun’da yüzde 14, Trabzon’da yüzde 6.6, İzmir’de yüzde 7.8 ve Ankara’da yüzde 6’dır. Ortaya çıkan rakamlar ülkemizin de Amerika ve Almanya gibi LYME’ın çok yaygın olduğu ülkelerden biri olduğunu ve çok acil şekilde yeni araştırmaların ve tedavi yaklaşımlarının şekillenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.

Aksi halde aynı AIDS’de olduğu gibi, doğru zamanda mücadeleyi başlatan ülkeler ile mücadele yapmayı başaramayan ülkelerin günümüzde bu hastalık yönünden çok farklı noktalarda olması gibi, LYME ile zamanında mücadele etmemenin sonuçları günümüzde ve gelecekte çok büyük acılara sebep olacaktır” dedi.

ÜNLÜLERİNDE HASTALIĞI

Amerika eski Başkanı George W. Bush’un’da bu hastalığa yakalandığını belirten Prof.Dr. Çetin, Parker Posey, Daryl Hall, Amy Tan, Micheal Fox, Richard Gere, Debbie Gibson ve New York valisi George E. Pataki’de bu hastalıkla savaşıyor” dedi. Geçtiğimiz ay MS Hastalığına yakalanan Serdar Ortaç’ın da LYME hastalığı konusunda tetkiklerinin yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çetin, “Serdar Ortaç’a ulaşmaya çalıştım ama kimse benimle muhatap olmadı. Gene de Serdar Ortaç’ın LYME hastalığı üzerine yoğunlaşması lazım” dedi.Kaynak:Radikal-ErayArpaşin

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla