Tüp bebek tedavisi ne zaman ve kimlere uygulanmalıdır?

Yazan Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu
Kategori: Kadın Hastalıkları, Kısırlık / Tüp Bebek Print

Prof. Dr. Cem FıçıcıoğluTüp bebek tedavisinin gebelik sorunu yaşayan çiftler için yüz güldürücü sonuçlar verdiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, tüp bebek tedavisinde yeni teknolojilerle başarı oranlarının önemli oranda arttığını dile getirdi. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu tüp bebek tedavisi hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

1) Tüp bebek tedavisi için ne zaman başvurulmalı?

Eşler, bir yıl süre ile düzenli bir şekilde cinsel ilişkiye girdiği halde, bir türlü hamileliğin sağlanamaması halinde ilk olarak kısırlık alanında uzman olan bir doktor ile görüşmek gerekir.

2) Ne zaman tüp bebek (infertilite) tedavisine karar vermek gerekir?

Bir yıl içerisinde hamilelik elde edilememiş ise, tüp bebek merkezlerine gidilmesi gerekmektedir. hamile-gebe-tup-bebek

Kadınlarda;

  • 35 yaşından büyük olması durumunda, 1 yıl beklenmesine gerek yok. 6 ay içerisinde gidilmesi gerekir.
  • Hamile olma şansı azaldığı için de, 6 ay içerisinde, 40 yaş ve üzerinde 3 ay içinde bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
  • Diğer sebepler ile jinekolojik muayene olmuş ve yumurta rezervinin azalmış olabileceği ifade edilmişise,
  • Daha önce geçirilmiş yumurtalık iltihabı (pelvik enflamatuar hastalık) -Daha önceden dış gebelik geçirilmiş olması halinde (ameliyatla tüp alınmış olabilir veya ilaçla tedavi edilmiş olabilir)
  • Karın bölgesinden cerrahi müdahalenin yapılması durumunda (apandisit, bağırsak veya her hangi bir sebepten dolayı yapılması gereken karın ameliyatları yapışıklıklara ve tüplerin kapanmasına sebebiyet verebilir)
  • Cinsel yollar ile bulaşan hastalık geçmişinin olması durumunda
  • Endometriozis saptaması yapılmış ise -Birinci derece yakınlarda veya kardeşlerde infertilite problemi yaşanması halinde

Erkeklerde;

  • İleri yaşta yaşanmış ve testisleri dahi etkilemiş olan kabakulak geçmişinin bulunması durumunda
  • Testis travması olması halinde -İnmemiş testis operasyonu geçirilmiş ise
  • Cinsel yollar ile bulaşan hastalık hikayesinin bulunması halinde
  • Erken boşalma ve ereksiyon probleminin olması halinde
  • Kimyasallar veya radyasyonlu ortamlarda çalışan kişiler
  • Birinci derece yakınlarda veya kardeşlerde kısırlık problemi yaşanmışsa

 

3) Tüp bebek tedavi süreci ne kadar sürer?

Bu süreç yaklaşık olarak 15 gün civarında sürer. Kadınların süreci ise, 10-12 gün boyunca devam eder. Bu süreç kadını takip ve kontrol sürecidir. Anne adayı, çeşitli ilaçlar ile desteklenip, ay içerisinde verebileceği yumurtaların oluşması için uğraşılır. Bu tedavinin başarısını etkileyecek bir unsurdur. Yumurtalar istenen olgunluğa geldiği zaman toplanır ve 4 saat ile 6 saat içerisinde erkeğin spermi ile döllenmesi sağlanır.

Bu döllenmenin miktarına göre 2 gün ile 5 gün arasında embriyo transferi gerçekleştirilir. Bu sürenin toplamı 15 gün civarında sürer. Bu süreç başladığı zaman, yani tüp bebek tedavisinin uygulanma kararı alınması ile beraber, çiftler kontrol altına alınır. Kadının folik asit alması sağlanır. Böylelikle, çiftlerin beslenmesi düzene koyulmaya çalışılır. Yani çiftler hem fiziki, hem de psikolojik olarak tüp bebek tedavisine hazırlanmaktadır.
Kaynak:

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla