Türk Eczacıları Birliği: Reçetesiz ilaçların önünü açabilecek düzenlemelerden vazgeçilmeli

Yazan Hatice Pala Kaya
13 Eylül 2021  |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi, Sektör Print

Türk Eczacıları Birliği (TEB), 8 Eylül günlü Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan sağlık uygulama tebliği (SUT) değişiklikleri ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kararlarının halkın ilaçlara erişimini zorlaştırıcı ve reçetesiz ilaçların önünün açılmaya yönelik unsurlar içerdiği eleştirisinde bulundu. Yeni yayımlanan kararla birlikte, 52 ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinden çıkartılarak eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması %10’dan %5’e düşürülmüştü. 

TEB’den yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararına 52 ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinden çıkartılmış ve eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması %10’dan %5’e düşürülmüştür. Bu kapsamda antienflamatuar ilaçlar olarak adlandırılan ağrı ve iltihaplanma (inflamasyon) tedavisinde lokal olarak kullanılan spreyler, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçlar, çocukların diş çıkarma döneminde lokal kullanılan ağrı kesici topikal ilaçlar ve gargaralar Kurumun geri ödeme sistemi kapsamından çıkarılmış bulunmaktadır” bilgisi verildi.

Düzenlemelerin toplamda vatandaşların doğrudan ilaç alımı için yaptıkları harcamaların yüzde 5 ve daha fazla artmasına neden olacağı belirtilen açıklamada, reçetesiz satılabilen ilaçların sayısının artırılmasına da neden olabilecek bir adım olduğu vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Bu durum hastaların yaptığı cepten ilaç harcamalarının daha fazla artmasına, vatandaşların en az %5 daha fazla fiyat farkı ödemesine neden olacaktır. Ayrıca uzun zamandır yaşama geçirilmek istenen reçetesiz ilaç kategorisinin genişletilmesinin önünü açabilecek nitelikte bir adımdır. Halkın sağlık-ilaç hakkını önceleyen bir sağlık meslek örgütü olarak böyle bir düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz. Vatandaşların cepten yapacağı ödemeleri artırarak sağlığın tesisi açısından vazgeçilmez olan ilacın erişilebilir ve alınabilir olmasını zorlaştıracak, fiili olarak reçetesiz ilaçların genişletilmesinin önünü açacak bu düzenlemeden bir an önce vazgeçilmelidir.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla