Türkiye’de gribe karşı aşılanma oranları %10

Kategori: Solunum / Enfeksiyon Print

Risk grubundaki hastalar gripten korunamıyor

Dünyanın önde gelen uzmanları 4. Grip Günleri kapsamında İstanbul’da buluştu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti – Grip Çalışma Grubu ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (ESCMID) ortaklaşa düzenlediği toplantıya yüzden fazla bilim insanı katıldı. Toplantı öncesinde basınla bir araya gelen uzmanlar grip hastalığının göz ardı edilen önemini, risk gruplarının mutlaka aşılanması gerektiğini vurguladılar.

Uzmanlar Türkiye’de grip aşısına yönelik ön yargıları eleştirerek, özellikle çocukların, yaşlıların, diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerin mutlaka aşılanmasının gerektiğini vurguladılar. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Dr. Bahadır Sucaklı ise geçen yıl 656 kişinin gripten öldüğünü, halkın yüzde 2.7’sinin aşılandığını, 3 milyon doz aşının kullanıldığını, 3 milyon doz aşının da rezerv olarak tutulduğunu söyledi. Dr. Sucaklı, geçen yıl 11.5 milyon insanın grip olduğunu,11 bin kişinin bu nedenle hastaneye yattığına işaret etti.

Bakanlık pandemiye iyi hazırlandı
Pek çok ülke gibi Türkiye’nin de grip pandemisinden etkilendiğini belirten Dr. Sucaklı, şu bilgileri verdi: “Grip bütün dünyada on yıllardır takip edilen bir hastalık; bir pandeminin yaklaşmakta olduğu uzun süredir biliniyordu. Bütün ülkeler buna hazırlanma süreci içerisindeydi. Bizde 2005 yılında pandemiyle mücadele planı oluşturuldu. Aşı dışındaki hazırlıklar o tarihten beri hazırlanmış durumdaydı. Bu süreç içerisinde ülkemiz aşıya en önce ulaşan ülkeler içerisinde olabildi. Tabi ki pandemiye sebep olacak virüsün özelliklerini önceden bilmek söz konusu değil. Bu sebeple her türlü hazırlık en olumsuz senaryoya göre yapılmak durumunda; çünkü kimse hazırlıklarımız yetmedi deme şansına sahip değil.”

Pandemiden 11 milyon kişi etkilendi
Geçtiğimiz yıl yaşanan pandemiden ülkemizde 11 milyon kişinin etkilendiğini dile getiren Dr. Sucaklı, “Pandemi sonucunda ne oldu toplamda 656 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini tespit ettik. Yaklaşık 10 bin vatandaşımızınsa hastaneye yatırılarak tedavi edildiğini biliyoruz. En çok 5 yaş altındakiler, gebeler, lohusalık döneminde olanlar ve kronik hastalığı olanlar pandemiden etkilenenler oldu. Aşı gerekli denetimin ardından 2 kasım itibarıyla uygulanmaya başlandı. Toplamda vatandaşlarımızın %2.7 sinin aşılanmış olduğunu görüyoruz. Toplamda 3 milyon doz aşı kullanıldı 3 milyon doz da virüsün değişme olasılığına karşın depolandı” dedi.

Sorunun ciddiyeti yeterince anlaşılamadı
Grip pandemisinin konunun uzmanları dışındaki kesimler tarafından yeterince anlaşılamadığını söyleyen Dr. Sucaklı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık profesyonelleri ölümlerden yüzdelik oranlarla bahsederler. Oysa ölüm denen şey ölen için yüzde yüzdür. Bu dramatik bir durumdur ama gerçeğin kendisidir. Neticede 656 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin aileleri için bu hastalık ölümcül bir hastalık. Başarılı olduk mu? Alınan önlemlerle daha fazla insanın yaşamını yitirmesini önlediğimizi düşünüyorum. Daha önce böyle bir pandemi ile mücadele içine girme imkanı bulamamıştık. Bu sefer önceden hazırlığımız vardı. Bu süreç içerisinde bilimsel kurullar ve danışma kurulları vasıtasıyla en güncel en bilimsel veriye dayalı karar verme süreçleri işletildi. Bizim halen internette yer alan pandemi planımızda ki öngörülerimiz çok daha ağır bir öngörüye dayanıyordu. Her şeye hazırlıklı olmak durumundaydık.”

Türkiye’de aşılanma oranı %10
Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan gribin çeşitli risk gruplarında bir dizi komplikasyonlara ve ölümlere neden olabileceği bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından risk grubu olarak tanımlanan astım ve diyabet hastalarının yanı sıra, süregen kalp-böbrek-akciğer sorunu olan kişiler ve 65 yaş üzerindeki bireylerin aşılanmaları gerekli görülmektedir. DSÖ ve Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi (ECDC) risk grupları için aşılanma oranı hedefini %75 olarak belirlediğinden, ülkemizde de bu orana ulaşmak için bilgilendirme kampanyalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı söz konusu risk grubu mensuplarının aşılanmalarını 2004 yılından itibaren geri ödeme kapsamına almıştır. Ancak ne yazık ki bu gruplar için aşılanma oranları %10 civarında olup, evrensel aşılanma düzeylerinin çok altında gerçekleşmektedir.

Aşı ile işgücü kaybı %82 azaltılabilir
Grip, iş gücü kaybına neden olarak ekonomiyi de olumsuz etkileyen bir sorundur. Yapılan çalışmalarda aşılama sayesinde gribe bağlı işe devamsızlıkların %82 oranında azaltılabileceği saptanmıştır. Bu nedenle bazı gelişmiş ülkelerde birçok iş kolu, çalışanlarını aşılayarak bu olumsuzluğu en aza indirmeye çalışmaktadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla