Türkiye’de her yıl 60 bin kadın kanser oluyor ve bunların %25’i meme kanseri

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Kanser, ONCOLife, Üye Yazıları Print

ketem-meme-kanseri-farkindalikKadın kanser hastalarının yaklaşık %25’inin, yani her dört kanserli kadından birisinin meme kanseri olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlık Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Türkiye’de her yıl yaklaşık 60 bin kadına kanser teşhisi konulduğunu ve bunların 15 bininin meme kanseri olduğunu kaydetti. Kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. Gültekin, kanserle mücadelede ülkelerin kendi Ulusal Kanser Kontrolü programlarını geliştirmelerinin önemine işaret etti.

oncolife-logo3Dünyanın yeni kanser istatistikleri incelendiğinde bütün ülkelerde kadınlarda birinci sırada görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Gültekin, şunları söyledi: “Meme kanseri ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Yılda yaklaşık 60 bin kadınına kanser teşhisi koyuyoruz, bunun 15 bin’i meme kanseri. Meme kanseri önlenebilir, erken teşhis edilebilir ve tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Biz mamografi tarama hizmetlerini bir ülkenin kadına sunmasını o ülkenin kadına verdiği önem olarak görüyoruz.”

murat-gultekin-ketem2Avrupa Birliği’nin ilk kez iki önemli başlıkta kanser kontrol programı yaptığını kaydeden Doç. Dr. Gültekin, “Bunlardan birincisi; önleme, ikincisi; erken teşhistir. Avrupa Birliği kanser için bir yılda 167 milyar Avro harcıyor ve bunun %2.7’si önleme amaçlı kullanılıyor. 2020 yılına kadar tüm Avrupa genelinde 500 milyon kadının meme, rahim ağzı ve kolon kanseri için %100 tarama oranlarını ortaya koydular. Bu raporlarını detaylı bilimsel derlemeleriyle yakında açıklayacaklar” diye konuştu.

Türkiye’de 81 ilde kurulmuş 137 adet KETEM olduğunu ve bunların tamamen ücretsiz hizmet verdiğini belirten Doç. Dr. Gültekin, “Buralarda hiçbir sosyal güvenceye gerek duyulmadan tamamen ücretsiz olarak kanser taramaları yaptırılabilir. Biz kadınlarımızın, halkımızın tarama programlarına katılmalarını bekliyoruz” dedi.

Tarama oranlarına katılımı etkileyen önemli bir unsurun da mamografi programlarında uygulanan kalite kriterleri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gültekin, KETEM’lerde Türk Radyoloji Derneği ile işbirliği içerisinde Avrupa Birliği kalite kriterlerini tam anlamıyla uygulamaya yönelik alt yapı çalışmaları başlatacaklarını açıkladı. Son üç yılda yurt genelinde meme kanseri taramalarının 1 milyon 715 bin’e ulaştığını dile getiren Doç. Dr. Gültekin, “KETEM’lerde çekilen mamografi sayıları ise yaklaşık %80 artış ile 240 bine ulaştı” dedi.

Dijital mamografi cihazı ile CR cihazlarının, meme kanseri taramalarında kaliteyi artırdığını vurgulayan Doç. Dr. Gültekin, bu kapsamda 36 dijital mamografi cihazı ile 19 CR cihazı aldıklarını ve bu cihazların 2015’te KETEM’lerin işini çok daha kolaylaştıracağını söyledi. Gezici mamografileri artırmayı hedeflediklerini söyleyen Doç. Dr. Gültekin, “Halen mamografiyi duymamış çok sayıda kadınımız var. Bu cihazlarla onların ayağına kadar giderek hizmet sunmayı ve sosyal devlet anlayışını götürmeyi düşünüyoruz. Halkımızdaki farkındalık çok önemlidir. Buradan bütün kadınlarımıza sesleniyorum; başınıza gelmeden siz KETEM’e gelin” dedi.ketem-meme-kanseri

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından “Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” kapsamında Nevşehir’de bir etkinlik düzenlendi. Kanseri yenen ve tedavisi devam eden hastalar, doktorlar ve sağlık çalışanları ile birlikte Kapadokya’da balonla farkındalık etkinliği düzenledi ve
balona meme kanserine dikkat çekmek için afişler asıldı. Etkinlikle ayrıca 5 adet mobil mamografi tarama aracının açılışı da yapıldı.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla