Varis nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri

8 Ekim 2017   |    5 Kasım 2021    |   Kategori: Cerrahi, Estetik, Sağlık Sözlüğü, Varis Print

Varis, toplar damarlarda bulunan ven kapakçıklarının hasar görmesi sonucunda gelişen çok yaygın bir sağlık sorunudur. Kapakçıklardaki bozukluk kan akımını engeller; damarların şişmesine ve kıvrımlı bir hale gelmesine neden olur. Zayıf ve hasarlı ven kapakları varislerin en önemli nedenidir. Bu tür damarların içinde kan dolaşımı yavaşlayarak birikmelere ve varis gelişimine neden olur. Hamilelik, şişmanlık ve tümörler varis riskini arttırabilir. Günümüzde varis tedavisi için başta yaşam tarzı değişiklikleri olmak üzere pek çok tedavi yöntemi vardır. Kompresyon, varis çorabı, ilaç tedavileri ve varis ameliyatı gibi pek çok yöntem bulunmaktadır.

Varis nedir?

Varis bacaklardaki genişlemiş, morarmış, kıvrımlı halde seyreden toplar damarlara verilen isimdir. Damarlarda kanın kalbe doğru akmasını sağlayan açılıp kapanan valfler bulunur. Zayıflamış veya hasar görmüş valfler kanın birikmesine ve geriye doğru akmasına neden olabilir. Bu durum damarların doğal yapısını bozar ve varisleşmeye yol açar. Varisleşen damar duvarları incelir; küçük darbeler nedeniyle bile bölgesel kanama ve morarmalar oluşur. Bunlar mavi veya mor renkte olabilir; şişkin ve topaklı bir görüntüye sahiptir.

Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?

Varis neden olur?

Toplar damarlardaki, zayıf veya hasarlı valfler varislere neden olabilir. Atar damarlar kanı kalbinizden dokulara götürürken ve toplar damarlar ise dolaşımdaki kanı yeniden kalbe getirir. Damarlardaki minik valfler kan kalbe doğru akarken açılır, sonra kanın geriye doğru akmasını önlemek için kapanır.

Bu valfler zayıf veya hasarlıysa, kan geriye doğru akabilir ve damarda toplanarak damarların gerilmesine veya bükülmesine neden olur. Bunun sonucunda varisleşme oluşur. Bu durum damarlarda şişmelere ve morarmalara yol açar.

Varis riskini arttıran faktörler

  • Kadın olmak: Kadınlar erkeklere oranla daha sık varis sorunu yaşarlar. Bunun nedeni, kadın hormonlarının damarların duvarlarını gevşetmesi ve bunun sonucunda kapakçıkların sızdırmaya daha yatkın hale gelmesi olabilir.
  • Genetik: Eğer yakın bir aile üyenizin varis sorunu varsa, sizde de varis riski vardır
  • Yaş: Yaşlandıkça damarlar esnekliği azalır ve içlerindeki kapakçıklar iyi çalışmaz.
  • Aşırı kilolu olmak: Şişmanlık damarlarınıza fazladan baskı uygular. Bunun sonucunda damarlarınız kanı kalbe geri göndermek için daha fazla çalışması gerekir
  • Meslek: Uzun süre oturmak ya da ayakta durmayı gerektiren bir işte çalışmak varis olasılığını arttırır.
  • Hamilelik: Hamilelik sırasında, gelişmekte olan bebeği desteklemek için kan miktarı artar. Bu da damara fazladan baskı yapar. Ayrıca hamilelik sırasında artan hormon seviyeleri de damarların kas duvarlarının gevşemesine neden olur. Bu da riski arttırır.

Bacak ağrısı neden olur, nasıl geçer? Korunma egzersizleri

Varis belirtileri

  • Koyu mavi veya mor renkte damarlar
  • Damarlarda bükülme ve şişkinlik
  • Cildinizin hemen altında görülen geniş damarlar
  • Ayak bilekleri ve bacaklarda şişmeler
  • Bacaklarda ağrı, acı ya da zonklama
  • Bacaklarda özellikle gece artan kramplar
  • Alt bacak ve ayak bileğinde kaşıntı, ciltte kuruma veya incelme
  • Varisin çevresindeki bölgede renksiz bir cilt

Belirtiler genellikle ılık havalarda ya da uzun süre ayakta durduğunuzda daha da kötüleşir. Düzelmesi için biraz dolaşmak ya da bacakları yükseğe uzatıp biraz dinlenmenin faydası olacaktır.

Varise hangi doktor bakar?

Eğer yaşadığınız belirtiler size varis sorunu yaşadığınızı düşündürüyorsa başvuracağınız branş Kalp Damar Cerrahisi‘dir. Bir kalp damar cerrahı varis teşhis ve tedavisi konusunda sizi doğru yönlendirecektir.

Varis tanısı

Varis çoğu zaman sadece fizik muayene ile teşhis edilir. Doktor ayakta ya da oturur pozisyondayken bacaklarınızdaki varisli damarları inceler ve şikayetleriniz ile ilgili sorular sorar. Bazen de sorunun nedenini bulmak veya diğer koşulları dışlamak için testler veya farklı prosedürler gerekebilir. Ayrıca, damarlarınızdaki kapakçıkların normal çalışıp çalışmadığını veya kan pıhtısı olup olmadığını anlamak için bir ultrason kullanılabilir.

Ultrason nedir, ne işe yarar? Ayrıntılı ve renkli ultrasonografi neden çeklilir?

Varis tedavisi

Eğer varis günlük hayatınızı çok aksatacak boyutta değilse sadece yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler tedavi için yeterli olabilir. Ancak belirtileriniz şiddetliyse, çok ağrı, kan pıhtıları veya cilt rahatsızlığınız varsa, bazı tıbbi prosedürlere başvurmak gerekebilir. Tedavinin amacı semptomları hafifletmek, komplikasyonları önlemek ve görünümü iyileştirmektir. Varisli damarları olan bazı kişiler damarlarının görünümünü düzeltmek için tıbbi prosedürleri tercih edebilirler. Ancak uygulanan tedavi varolan varisi düzeltse de, yeni varisli damarların oluşmasını engelleyemez.

Varise ne iyi gelir?

Yaşam tarzı değişiklikleri genellikle varis için uygulanan ilk tedavidir. Bu değişiklikler varisin kötüye gitmesini ve ağrıyı engeller, ayrıca başka varisli damarların oluşmasını da geciktirir. Uygulanabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:

  • Ara vermeden uzun süre oturmaktan veya ayakta durmaktan kaçının. Otururken bacak bacak üstüne atmayın. Otururken, dinlenirken veya uyurken bacaklarınızı yukarıda tutun. Hatta yapabiliyorsanız bacaklarınızı kalp seviyesinin üstüne çıkarın.
  • Bacaklarınızı hareket ettirmek, kas elastikiyetini arttırmak ve kan akışını hızlandırmak için fiziksel aktiviteler yapın.
  • Fazla kilolu veya obez iseniz, kilo vermeye çalışın. Kilo verdiğinizde kan akışınız düzelir ve damarlarınızdaki basınç azalır.
  • Özellikle belinizi, kasıklarınızı ve bacaklarınızı sıkan dar kıyafetler giymeyin. Sıkı giysiler varisli damarları daha da kötüleştirebilir.
  • Uzun süre yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının. Alçak topuklu ayakkabılar baldır kaslarınızın yumuşamasına ve kanın daha rahat akmasına yardımcı olabilir.

Botoks nedir? Neden ve nasıl yapılır? Botox tehlikeli midir?

Varis çorabı

Varis çorapları, bacağı düzenli olarak sıkıştırarak dolaşımı düzenler. Genellikle en sıkı olduğu bölge ayak bilekleridir, yukarıya bacağa doğru çıktıkça gevşer. Bu yapısıyla, kanı kalbe doğru akmaya yönlendirir. Varis çorapları varisin neden olsuğu bacaklardaki ağrı, rahatsızlık ve şişlik gibi belirtileri rahatlatmaya yardımcı olabilirler.

Ancak varisli damarların daha da kötüleşmesini veya yeni varislerin ortaya çıkmasını önlediğine dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak tüm diğer tedaviler sizin için uygun değilse ya da hamileyseniz varis çorabı kullanmayı deneyebilirsiniz. Varis çorapları farklı renk, uzunluk, beden ve basınçlarda mevcuttur. Eczanelerden kolaylıkla bulabilirsiniz.

Varis çorabı herkes için uygun olmayabilir. Kullanmaya başlamadan önce, kan dolaşımınıza Doppler ultrason ile bakılmış olması gerekir. Derin venöz yetmezliğiniz varsa, varisli damarlar tedavi edilse bile yaşamınızın geri kalanında varis çorabı kullanmanız gerekebilir.

Skleroterapi

Skleroterapide, varisli damarı kapatmak için sıvı bir kimyasal kullanılır. Kimyasal damar içinde tahriş ve yara oluşmasına neden olmak için damara enjekte edilir. Tahriş ve yara, damarın kapanmasına neden olur ve varis kaybolur.

Bu prosedür basittir ve genellikle daha küçük varisli damarları ve örümcek damarlarını tedavi etmek için kullanılır. Ayakta, doktorunuzun ofisinde uygulanabilir.

Damarın tamamen kapanması için birkaç tedaviye ihtiyaç olabilir. Uygulama genellikle 4 ila 6 haftada bir yapılır ve ardından bacaklarınız iyileşmeye yardımcı olmak ve şişmeyi azaltmak için elastik bandajla sarılır.

Doppler nedir? Nasıl ve ne zaman çekilir? Türleri ve zararları

Mikroskleroterapi

Mikroskleroterapi örümcek damarlarını ve diğer çok küçük varisli damarları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür. Çok ince bir iğneyle, az miktarda kimyasal sıvı damar içine enjekte edilir. Kimyasal, damarın iç tabakasını kaplar ve kapanmasını sağlar.

Varis lazer tedavisi

Bu prosedürde varisli damarın üzerine bir ışık enerjisi uygulanır. Lazer ışığı damarı yok eder. Lazer cerrahisi çoğunlukla daha küçük varisli damarları tedavi etmek için kullanılır. Hiçbir kesi uygulanmaz veya kimyasal madde enjekte edilmez.

Endovenöz lazer ablasyon

Endovenöz ablasyon tedavisinde, lazer veya radyo dalgaları kullanılarak varisli damar kapatılır. Doktor, cildinizde varis damarının yakınında küçük bir kesi yapar. Daha sonra, damar içine kateter adı verilen küçük bir tüp yerleştirir.

Kateterin ucundaki bir cihaz, damarın iç kısmını ısıtır ve kapatır. Bu işlem sırasında genel anestezi yapılmaz, ancak doktor damar çevresindeki bölgeyi uyuşturacaktır. Genellikle işlemin yapıldığı aynı gün eve gidebilirsiniz.

Variclose yöntemiyle 10 dakikada varislerden kurtulmak mümkün!

Endoskopik perforan ven cerrahisi

Bu prosedürde, doktor cildinizde varisli damara yakın küçük bir kesi yapar. Daha sonra, damar boyunca hareket etmesi için ince bir tüpün ucunda küçük bir kamera kullanır. Kameranın sonundaki bir cerrahi alet, damarları kapatmak için kullanılır. Endoskopik ven cerrahisi genellikle sadece varislerin cilt yaralarına neden olduğu ciddi durumlarda kullanılır. İşlemden sonra, genellikle birkaç hafta içinde normal aktivitelerinize dönebilirsiniz.

Ambulatuvar flebektomi

Ambulatuvar flebektomide küçük varisli damarları çıkarmak için cildinizde küçük kesikler açılır. Bu prosedür genellikle cildinizin yüzeyine en yakın varisli damarları çıkarmak için yapılır. İşlemde genel anestezi yapılmaz, ancak damar çevresindeki bölge uyuşturulur. Genellikle, prosedür sonrası hastanede yatmanıza gerek yoktur.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla