Çocuklarda Astım Nedenleri, Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri

Tarih: 17 Mart 2021

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık Söyleşilerimizin yeni bölümünde “Çocuklarda Astım Nedenleri, Risk Faktörleri ve Tedavi Yöntemleri” konusunda Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Astım Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Özge Uysal Soyer, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtlayacak. Yayınımızın sonunda izleyici sorularına da yer verilecektir.
Sorularınızı şimdiden yorum bölümümüze yazabilirsiniz. Kayıt butonuna tıklayarak etkinliğe kayıt yaptırabilir ve yayın öncesinde hatırlatma maili alabilirsiniz. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınacak bazı başlıklar:

  1. Astım, çağımızın hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor ve dünyada milyonlarca insanı etkiliyor. Öncelikle astımı tanımlar mısınız, nasıl bir hastalıktır? Farklı klinik tipleri var mıdır, bilgi verir misiniz? Hastalığın en karakteristik özelliği nedir?
  2. Çocukluk ve erişkin yaşlarda ortaya çıkan astım ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çocuklarda daha çok hangi tip astım çeşidi görülür? Cinsiyete göre görülme oranlarında farklılık var mıdır?
  3. Astım hastalığı çocuklarda en sık hangi yaşlarda ortaya çıkar? Çocuklarda astımın doğal seyri nasıldır? Çocukluk yaş grubundaki astım ileri yaşlarda geçer mi?
  4. Astımdaki kişisel ve çevresel risk faktörleri nelerdir? Anne veya babada astım olması çocuklarda astım görülme olasılığını artırır mı? Hangi çevresel faktörler astımı tetikleyebilir?
  5. Hastalığın önemi hakkında bilgi verir misiniz, yaşam kalitesinde bozulmaya yol açar mı? Okul başarısının düşmesi, günlük aktivitelerin yapılamaması gibi olumsuzluklar ortaya çıkar mı?
  6. Astımın erken dönemde tanınmasının önemi nedir? Anne-babaların bu hastalıkla ilgili farkındalık düzeyi hakkında neler söyleyebilirsiniz, yeterince bilinçliler mi?
  7. Çocukluk çağında astım başlangıcı nasıl anlaşılır? Klinik bulgular hakkında bilgi verir misiniz? Astımlı çocuğun şikayetleri, en sık görülen yakınmaları nelerdir? Astım, klinik olarak her bireyde farklı seyredebilir mi?
  8. Astım tanısı nasıl konulur? Çocukluk çağındaki astımın başka hastalıklarla karışması durumunda tanıda gecikmeler olabilir mi, astımı taklit eden başka hastalıklar var mı? İlk kez başvuran hastada tanısal olarak nasıl bir yaklaşım benimsenmeli? Ayırıcı tanı nasıl sağlanır?
  9. Astım çocukluk çağında hangi hastalıklarla sık birliktelik gösterir? Astım ile alerjik rinit ve diğer alerjik hastalıklar arasında ilişki var mıdır? Astımda alerjik değerlendirme; alerjik astım tanısı ve alerjenlerden korunma açısından nasıl bir önem taşımaktadır?
  10. Alerjik astımlı çocukların yaşam kalitesini değerlendirir misiniz, ne gibi zorluklar yaşarlar? Hayatlarını dizayn ederken aileleri nelere dikkat etmelidir?
  11. Astımı olan çocuklar ileride meslek seçerken nelere dikkat etmeliler? Astım oluşma riski yüksek olan meslek grupları hakkında bilgi verir misiniz?
  12. Astım atağı nedir? Hangi durumlarda bu ataklar ortaya çıkabilir? Ataklar ortaya çıkmadan önce belirti verir mi? Çok fazla astım atağı geçirmek hayatı tehdit eder mi?
  13. Atak şiddeti hastadan hastaya ya da aynı hastada ataktan atağa değişiklik gösterir mi? Hastaların bu ataklar sırasında ne yapmaları gerekir? Astım atağında yararı olmayan uygulamalar nelerdir?
  14. Koronavirüs pandemisi astımlı çocukları nasıl etkiledi? Astımı olan çocuklar koronavirüs açısından risk grubunda yer alır mı? İleri yaşta ve şiddetli astımı olanlarda COVİD-19 enfeksiyonu daha ağır seyredebilir mi?
  15. Kortizon içeren spreyler, ağızdan kullanılan kortizon ilaçlar astımlıların bağışıklığını zayıflatabilir mi?
  16. Astımı kontrol altına almanın kriterleri hakkında bilgi verir misiniz? Astımın tam kontrol altında olması ne demektir? Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında neler sayılabilir? Bütün astımlılarda hastalık kontrol altına alınabiliyor mu?
  17. Astım tedavi edilebilir bir hastalık mı? Tedaviye geç başlanması tedaviyi zorlaştırır mı? Astımlı çocuklara tedavi yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz? Tedavide yeni gelişmeler var mı? Astım ilaçlarını kullanırken hastaların nelere dikkat etmeleri gerekir?
  18. İIaç tedavisi ve çevre kontrol önlemleri ile kontrol sağlanamayan astımlı hastaya aşı tedavisi başlanabilir mi? Aşı tedavisi çocukluk çağında etkili bir yöntem midir?
  19. Astım kısa sürede gelip geçen bir hastalık değil. Astımı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi şekli de yok. Bazı ilaçların düzenli olarak kullanılması astımlı olgularda tedaviye uyumu nasıl etkiliyor? İnhaler cihaz kullanımı ile ilgili sorunlar tedavi başarısını etkiler mi?
  20. Aşırı egzersiz yapmak astımı tetikler mi? Astımlı çocuklar spor yapabilir mi? Astımlı hastaların spor yapmasının astıma faydası var mıdır?
  21. Astımla kaliteli bir yaşam sürmek mümkün mü, ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
  22. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla