Her unutkanlık Alzheimer belirtisi midir? Risk Faktörleri, Nedenleri ve Tedavisi

Tarih: 21 Eylül 2021

Saat: 20:00

Süre: 30 dakika



Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda ‘Her unutkanlık Alzheimer belirtisi midir? Risk Faktörleri, Nedenleri ve Tedavisi’ konusunda Türkiye Alzheimer Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki webinar ve canlı yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Söyleşimizde konuşulan bazı konu başlıkları:

  1. Halk arasında Alzheimer ve Demans genellikle birlikte veya birbirinin yerine kullanılıyor. Öncelikle bunlar tek bir hastalık tablosu mudur? Demans ve Alzheimer kavramları birbirine karışıyor mu? Klinik olarak ele alındığında Alzheimer ve Demans nedir, nasıl tanımlarsınız, aralarında nasıl bir fark var?
  2. Alzheimer klasik olarak yaşlı popülasyonun hastalığı olarak biliniyor ve toplumun büyük bir kesimi unutkanlığı, bunamayı yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olarak görüyor. Türkiye’de Alzheimer’a yönelik toplumsal farkındalık ne düzeyde, hastalık yeterince tanınıyor mu? Sizin bu konudaki gözleminiz ve değerlendirmeleriniz nedir?
  3. Alzheimer hastalığı Türkiye’de ve dünyada kaç kişiyi etkiliyor? İleriki yıllarda ülkemizde hastalığın görülme sıklığında bir artış bekleniyor mu? Bunun nedenlerini açıklar mısınız?
  4. Alzheimer hastalığının kesin nedeni biliniyor mu? Hangi yaşam olayları Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında, hastalığın görünür olmasında etkilidir? Bu olaylar kadınlar ve erkekler için farklı mıdır?
  5. Alzheimer hastalığı için bilinen en önemli değiştirilebilir ve değiştirilemeyen risk faktörleri nelerdir? Kimler bu risk profiline giriyor? Ailesinde, birinci derecede yakınlarında Alzheimer olan kişilerin hastalığa yakalanma riskini açıklar mısınız?
  6. Son zamanlarda nörolojik hastalıkların insan mikrobiyotasıyla ilişkili olduğunu gösterir yayınlar artıyor. Bağırsak mikrobiyotasının değişimi ile Alzheimer ilişkisi hakkında bilgi verir misiniz?
  7. Alzheimer hastalığının en sık ortaya çıktığı yaş sınırı nedir? Alzheimer erken yaşlarda da görülebilir mi, yaş sınırı aşağı doğru iniyor mu? Yaşa göre unutkanlıkların ne gibi nedenleri olabilir?
  8. Alzheimer hastalığı ne gibi belirtilerle kendini göstermeye başlar? En önemli bulgusu nedir? Hastalarda en sık görülen davranışsal semptomlar hakkında bilgi verir misiniz?
  9. Depresyon ile Alzheimer hastalığı arasında bir ilişki var mı? Yaşlılarda Alzheimer başlangıcı depresyon ile karışabilir mi?
  10. Günlük hayatta hemen hemen herkes bir şeyleri unutmaktan şikâyet ediyor. Her unutkanlık Alzheimer midir? Basit unutkanlıklar Alzheimer’ın bir belirtisi olabilir mi, endişe etmeli miyiz?
  11. Alzheimer tanısı nasıl konulur? Tanıda hangi testler yapılır? Erken tanı hastalığın seyrini etkiler mi? Hastalığın ayırıcı tanısında ilk bulguların önemi nedir?
  12. Alzheimer erken fark edilebilir mi? Risk faktörleri ölçülerek, bir kişinin Alzheimer olup olmayacağı önceden tespit edilebilir mi? Unutmayı beklemeden önce yapılabilecek testler var mı? Mesela; ailesinde Alzheimer hastası olan kişiler 50 yaşından itibaren ne gibi testler yaptırabilir?
  13. Alzheimer hastalığının seyri ve evreleri hakkında bilgi verir misiniz? Süreç nasıl ilerliyor? Alzheimer hastaları ne tür sorunlar ile karşılaşıyorlar?
  14. Alzheimer tanısı aldıktan sonra hastalığın son evresine gelmesi ortalama ne kadar sürer?
  15. Demans veya Alzheimer tanısı alan bir kişi ve yakınları o andan itibaren ne yapmalı? Hasta yakınlarının nasıl davranacağını bilmesi, hastanın yaşam süresini uzatır mı? Hasta ile iyi iletişim kuramamak, hastalığın semptomlarının hızlı ilerlemesine neden olur mu? Hasta yakınları hastalık sürecini nasıl yönetmeli?
  16. Hastaların hayatlarını kolaylaştırabilecek ne gibi önlemler alınmasını tavsiye edersiniz? Ev ortamı nasıl düzenlenmeli, hastanın kaybolma ihtimaline karşı neler yapılabilir?
  17. Hasta yakınları ne gibi sorunlar yaşıyor? Tükenmişlik sendromu, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor mu bu kişilerde?
  18. Alzheimer kreşleri, gündüz bakımevleri, hasta yakınının nefes alması, rahatlaması açısından faydalı olabilir mi? Bakımevleri yeterli mi ülkemizde?
  19. Covid-19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Pandemi sürecinde Alzheimer hastalarının sağlık sorunları arttı mı, nasıl etkilendiler? Bazı Alzheimer hastalarının, Covid-19 geçirdikten sonra rahatsızlıklarının çok hızlı bir şekilde ilerlediğine ilişkin bilgileri değerlendirir misiniz? Pandemi sonrasında Alzheimer hasta sayısında bir artış beklenebilir mi?
  20. Günümüzde Alzheimer hastalığını tamamen iyileştirecek ve hastayı normal haline döndürebilecek bir tedavi yöntemi var mı? İlaç tedavileri hastalığın ilerlemesini yavaşlatma, hastalığın semptomlarını hafifletme noktasında başarılı mı? Tedavi için umut veren gelişmeler var mı?
  21. Eğer unutmak istemiyorsak, hafızayı güçlü kılmak için neler yapmalıyız?
  22. Hastalık uzun bir süreç. Bu anlamda Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?
  23. İzleyici soruları…

Alzheimer

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla