HPV kaynaklı rahim ağzı kanseri ve korunmada aşıların yeri nedir?

Tarih: 23 Ocak 2021

Saat: 20:00

Süre: 60 dakika



Güncel Sağlık Söyleşilerimizin yeni bölümünde “HPV kaynaklı rahim ağzı kanseri ve korunmada aşıların yeri nedir? konusunu Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneği Kanser Önleme Grubu Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ile konuştuk. Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Murat Gültekin, güncel gelişmeler ile ilgili bilgi verdi. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Jinekolojik kanserler her yıl dünyada ve ülkemizde kaç kadını etkiliyor? Kadın kanserlerine bağlı ölümlerde son veriler nedir? ‘Rahim ağzı kanseri’ tanısı alan hastaların ne kadarı yaşamını yitiriyor, bir değerlendirme yapar mısınız?
  2. Rahim ağzı kanseri neden önemli? Hangi kadınlar rahim ağzı kanseri açısından daha fazla risk altındadır?
  3. HPV enfeksiyonu nedir, nasıl bulaşır? HPV, kadın kanserlerinin yüzde kaçından sorumludur? Bir kişinin HPV testinin pozitif çıkması kanser olacağı anlamına mı gelir?
  4. Rahim ağzı kanserinden korunmada aşının yeri nedir? HPV aşısının koruyuculuk düzeyi hakkında bilgi verir misiniz? Aşı her yaş grubuna yapılabilir mi, alt ve üst sınır var mıdır?
  5. Kadınlar yılda kaç kez rutin jinekolojik muayene olmalıdır? Rutin taramanın kanser tanısındaki önemini açıklar mısınız? Türkiye’de toplum bazlı tarama programları yapılıyor mu? Bu çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
  6. Bu hastalıkla mücadele kapsamında 2020 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunmak üzere “kanseri yok etme hedefi” için bir rapor hazırlamıştınız. Rapor genel kurulda kabul edildi mi, raporun içeriği ve gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz?
  7. 2021 Avrupa Kanser Önleme Projeleriniz, çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
  8. HPV aşısını ulusal aşı programında uygulayan ülkeler hangileri? Türkiye’de son durum nedir? HPV aşılamasının önündeki engeller ve çözüm önerileri hakkında neler söylemek istersiniz?
  9. Rahim ağzı kanserinin tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
  10. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

Doç. Dr. Murat Gültekin kimdir?

1977’de Sivas’ta doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini okul birincilikleri ile tamamladı. 1995 yılında üniversite sınavında derece yaparak Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’ni kazandı. 2001 yılında derece ile mezun oldu ve aynı yıl Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda Türkiye’de ilk ona girerek Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nı kazandı. Asistanlık eğitimlerinde jinekolojik onkoloji alanında çalışmalar yürüttü. 2009 yılında Avrupa Birliği’nden akredite jinekolog onkolog belgesini aldı ve aynı yıl Kanser Daire Başkanlığında göreve başladı.

2010-2011 yıllarında T.B.M.M. Kanser Hastalığı Konusunun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Uzmanı olarak görev yaptı. 2012 yılında doçent ünvanını aldı. 2014 yılında Avrupa Jinekolojik Onkoloji Topluluğu (ESGO)’nun yönetim kurulu başkan yardımcılığına seçildi. 2012-2017 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı olarak görev yaptı. Ulusal HPV DNA taraması, Meme Kanserinde Merkezi Okuma ve Mobil Kanser Tarama cihazları ile Toplum Temelli Palyatif Bakım Modellerini gerek ülkemizde gerekse de dünya genelinde ilk kez uygulayan ekip içerisinde yer aldı. Jinekolojik Onkoloji Alanında 100’in üzerinde uluslararası makale, 200’ün üzerinde uluslararası konuşma yapmıştır. Halen bu alanda dünyanın en önemli referans kitabının editörlüğünü yürütmektedir.

DSÖ, AB, IARC, ANCCA, APOCP, CentEast GOG, ENGAGe, ENYGO, ENPIGo, MECC, ESGO, Karadeniz Ülkeleri Koalisyonu gibi Uluslararası kurum ve kuruluşlarda yönetim kurullarında görev yapmaktadır. 2018 yılında, Dünya Sağlık Örgütü Servikal Kanser Eradikasyon Programı Uluslararası Danışmanı olmuştur. Aynı yıl dünyada ilk kez HPV-Help Cep Programını geliştirmiştir. Son olarak Avrupa Birliği Parlementosu HPV ve Serviks Kanseri ile Mücadele Kolunda Parlementer Üyelerin Seçmiş olduğu 5 uzmandan birisidir. Halen, Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’ çalışmaya devam etmektedir. Evli ve iki çocuk sahibidir. İleri düzeyde istatistik, eğitim becerileri sertifikaları olup, iyi düzeyde İngilizce ve Almanca bilmektedir.

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla