Lenfoma, Lenf Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Yeni Tedavi Seçenekleri

Tarih: 16 Eylül 2021

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda
‘Lenfoma, Lenf Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Seçenekleri konusunda Dünya Aferez Birliği (WAA) Başkanı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Eğitim ve İdari Sorumlusu, Kök Hücre Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki etkinlik ve yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Söyleşimizde konuşulan bazı konu başlıkları:

  1. Vücudumuzdaki lenf sistemi ne işe yarar, görevleri nelerdir? Vücudun hangi bölgelerinde lenf bezleri bulunuyor, bunların temel işlevlerini açıklar mısınız?
  2. Lenfoma nedir, nasıl ortaya çıkar? Hastalığın mekanizması hakkında bilgi verir misiniz?
  3. Hematolojik kanserler arasında lenf kanserleri nasıl bir yer kaplıyor, toplumdaki görülme sıklığı için neler söylemek istersiniz? Türkiye’de ve Dünya’da her gün yaklaşık kaç kişiye lenfoma teşhisi konuluyor?
  4. Lenfoma kaç ana gruba ayrılır, tipleri hakkında bilgi verir misiniz? Hodgkin ve Hodgkin Dışı Lenfomanın da alt tipleri var mı? Hastalığın seyrine göre bir sınıflandırma söz konusu mu?
  5. Lenfomayı tetikleyen, hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayan risk faktörleri nelerdir? Hangi yaş gruplarında görülür? Cinsiyete göre görülme oranları değişir mi?
  6. Lenfoma gibi hematolojik kanseri olup, aktif tedavi alan veya tedavilerini tamamlamış̧ hastaların Covid-19’a yakalanma riski diğer insanlardan daha mı fazla? Eğer Covid-19’a yakalanırlarsa hastalıkları daha ağır seyreder mi?
  7. Hangi bulgular lenfomayı düşündürmelidir? Lenf bezlerindeki her şişlik lenfomaya işaret eder mi? Belirtiler başka hastalıklarla karışabilir mi? Belirtiler ne kadar süre geçmezse lenfomadan şüphe etmek gerekir?
  8. Lenfoma erken teşhis edilebilir mi? Belirtilerin başka hastalıkların belirtileri ile benzerlik göstermesi erken teşhisi geciktirebilir mi? Ayırıcı tanıda nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
  9. Hastalığın tanısı nasıl konulur, hangi tetkikler yapılır?
  10. Tanıyı koyduktan sonra evreleme nasıl yapılıyor? Hastalığın kaç evresi var, bu evreler hakkında bilgi verir misiniz? Hastalık hangi hastalarda daha ağır seyreder?
  11. Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalık mı? Tedavide seçenekler nelerdir, yenilikler var mı?
  12. Lenfomanın alt tipine göre uygulanan tedavi değişiyor mu? Hızlı ve yavaş seyirli lenfoma türlerinde tedavi farklılık gösteriyor mu?
  13. İmmünoterapi, akıllı ilaçlar gibi yeni tedavi yöntemlerinden bahseder misiniz? Bu ilaçların klasik kemoterapiye göre farkları nedir?
  14. Lenfomada ilik nakli (kök hücre) uygulaması hangi hastalar için gerekir? Kök hücre nakli yapılmasının temel amacını açıklar mısınız? Otolog ve allojenik nakiller hakkında bilgi verir misiniz?
  15. Kemik iliği nakillerinde başarı oranı nedir?
  16. Lenfoma tedavisi tamamlandıktan sonra hastayı nasıl bir süreç bekler? Tedavide tam yanıt elde edilmiş bir hasta, hangi aralıklarla ve ne kadar süre yakından izlenir?
  17. Lenfomanın tedavi sonrası nüks etme riski var mı? Hastalık sonrası nüks, en sık kaç yıl içinde ortaya çıkar?
  18. Son yıllarda tıp dünyasında yapay zekâ yazılımları ön plana çıkan konulardan biri. Hematolojik kanserlerde, lenfomada yapay zekanın rolü ne olacak, nasıl bir etki yaratacak?
  19. Lenfomanın tanısında, uygun tedavinin seçilmesinde, hastalığın seyri veya klinik çalışmalar için uygun olabilecek hastaların belirlenmesinde yapay zekâ kullanılacak mı, bu konudaki öngörünüz nedir?
  20. Klinik araştırmaların hastalar açısından önemini açıklar mısınız? Lenfomada yeni ilaçlara ulaşım açısından klinik araştırmalar ne gibi avantajlar sağlıyor? Hastalarda klinik çalışmaya katılma motivasyonunun düşük olması ve kobay algısı, ülkemizde yaşanan önemli bir problem. Klinik çalışmalara gönüllü olarak katılımın, bu konudaki farkındalığın artırılması için neler yapılabilir?
  21. Kanserde bütüncül yaklaşımın önemi nedir? Hastalar psikolojik yönden de destek almalı mı? Hasta ve hasta yakınlarına nasıl bir yaklaşım içinde olmak gerekiyor?
  22. Lenfoma hastalarına ve hasta yakınlarına özellikle vermek istediğiniz mesajlar var mı? Nelere dikkat etmelerini önerirsiniz? Son değerlendirmenizi alabilir miyim?
  23. İzleyici soruları…

Lenfoma (lenf kanseri) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla