Meme rekonstrüksiyonu nedir? Kime, ne zaman, nasıl uygulanır?

Tarih: 22 Aralık 2021

Saat: 20:00

Süre: 30 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda ‘Meme rekonstrüksiyonu nedir? Kime, ne zaman, nasıl uygulanır?’ konusunda Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Op. Dr. Fatih Kılıç, ile konuştuk. Oturumun moderatörlüğünü Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya yaptı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki webinar ve canlı yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi

Söyleşimizde konuşulan bazı konu başlıkları:

  1. Kadınların bedensel olarak benliklerini tamamlayan organlarından biri olan meme, kanser gibi hastalıklar nedeniyle yitirilebiliyor. Meme kaybı fiziksel, sosyal ve ruhsal açıdan hastaları nasıl etkiliyor? Bu tür organ kayıpları, vücut algısını bozuyor mu?
  2. Meme onarımı yani rekonstrüksiyonu nedir, açıklar mısınız? Böyle bir tedavi seçeneğinin olduğu kadınlar tarafından yeterince biliniyor mu? Kadınların meme kaybı sonrası yaşam kalitelerini yükseltmek açısından meme onarımının önemi ve hastaya olan katkısını değerlendirir misiniz?
  3. Hangi hastalara meme onarımı yapılabilir? Meme onarımı işleminin kime yapılacağına ve yöntemine genel cerrahi, plastik cerrahi, medikal onkoloji gibi alanların uzmanları ayrı ayrı bir değerlendirme yaparak, ekip olarak mı karar verir?
  4. Meme onarımı için doğru zamanlama nedir? Meme onarımı, meme alınırken eş zamanlı olarak yapılabilir mi? Eş zamanlı meme onarımı hakkında bilgi verir misiniz? Her hastaya uygulanır mı yoksa sadece erken evrede fark edilen hastalarda mı yapılır?
  5. Meme onarımı ameliyatı öncesinde nelere dikkat etmek gerekir? Ameliyattan önce kullanılmaması gereken ilaçlar veya tüketilmemesi gereken besinler, bitkisel ürünler vs. var mı?
  6. Meme onarım operasyonları ne kadar sürer? Sürecin tamamı ortalama olarak ne kadarlık bir zaman dilimine yayılır?
  7. Geç zamanlı meme onarımı ne zaman yapılır? Mastektomi işleminin üzerinden kaç ay geçtikten sonra bu operasyon yapılabilir?
  8. Alınan memenin yeniden oluşturulması için kullanılan meme onarım yöntemleri nelerdir? Meme dokusunun yeniden oluşturulması hakkında bilgi verir misiniz?
  9. Hastaya protez ile ya da kendi dokusu ile meme onarımının yapılabilmesi için belli kriterler var mı?
  10. Protezler ile meme onarımı nasıl yapılıyor? Meme protezlerinin çeşitleri var mı? Protezli onarımlar hangi hastalarda tercih edilmelidir?
  11. Protezlerin riskleri var mı? Vücuda yabancı bir cisim yerleştirilmesinden kaynaklanan enfeksiyon, protezin sönmesi veya protezin patlaması gibi riskler gelişebilir mi? Protezli onarımların avantaj ve dezavantajlarını anlatır mısınız?
  12. Meme onarımında kullanılan protezlerin bir ömrü var mı? Belli bir süre sonra değiştirmek gerekir mi? Memede oluşan deformiteler, kilo-alıp verme gibi durumlarda yeniden onarım gerekir mi?
  13. Hastanın kendi dokuları (otojen dokular) ile meme onarımı operasyonu nasıl yapılır? Hangi hastalarda kendi dokusu ile onarım tercih edilir?
  14. Otojen dokularla yapılan meme operasyonlarının, fiziksel ve duyu hissiyatı açısından protez meme onarımına göre sonuçlarını değerlendirir misiniz? İki operasyon türü açısından bir fark var mı?
  15. Meme başı ve çevresi ne zaman ve nasıl onarılır?
  16. Daha önce protez uygulanmış hastalarda, operasyon başarısız olmuşsa, yine hastanın kendi dokusundan meme onarımı yapılabilir mi?
  17. Doğal bir meme elde etmek için tek operasyon yeterli midir yoksa birden fazla operasyon yapılabilir mi? Meme onarımlarında yağ enjeksiyonları kullanılır mı?
  18. Meme onarımı sonrası komplikasyonlar oluşabilir mi? Hangi faktörler komplikasyon riskini artırır?
  19. Operasyondan sonra hasta normal yaşantısına ne kadar sürede dönebilir? İzler tamamen kaybolur mu? İyileşme süreci hakkında neler söylemek istersiniz?
  20. Bazı hastalar, memesinde protez ya da implant varken ya da oraya doku getirilmişken, kanserin nüks etmesi durumunda görülmeyip atlanabileceğini düşünüyorlar. Meme onarımı, hastalığın takip sürecinde herhangi bir aksamaya neden olur mu?
  21. Meme onarımı ameliyatının önünde engeller var mı? Meme kanseri sonrası onarımın uzman eller tarafından yapılmamasının getireceği riskler nelerdir?
  22. Meme onarım ameliyatları SGK kapsamında mıdır?
  23. Meme kanseri ile yüzleşen, mücadele eden kadınlara neler söylemek istersiniz? Mesajlarınızı ve son değerlendirmelerinizi alabilir miyim?
  24. İzleyici soruları…

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Şükran çiçek
Şükran çiçek
2 yıl önce

Ketılım belgesi veriliyormu

Araç çubuğuna atla