Salgına sosyolojik bakış ve sağlık çalışanlarının Covid-19 deneyimi

Tarih: 06 Şubat 2021

Saat: 20:00

Süre: 60 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık Söyleşimizin bu haftaki buluşmasında ‘Salgına sosyolojik bakış ve sağlık çalışanlarının covid-19 deneyimi’ konusunda Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur ve Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ergur, Sağlık Habercisi Ayşegül Aydoğan Atakan‘ın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz. 

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Toplumda bilim karşıtlığı artıyor mu? Neden?
  2. Aşı karşıtlığı – tereddüdü ve yapılan anketlerde yüzde 50’lik bir kesimin aşı yaptırmak istememesinin sosyolojik nedenleri nelerdir?
  3. Bilim çevrelerinin aşıyla ilgili paylaştığı bilgiler toplumda nasıl karşılık buluyor? Mevcut kafa karışıklığı ve ikilemin uzun dönem sonuçları toplumda ne olur?
  4. Bilgi kirliliği ve yanlış bilgiler bilim dışı hangi argümanlara hizmet ediyor? Hala salgını senaryo olarak görmek neden tehlikeli?
  5. Neden komplo teorilerine inanmak daha kolay? Bilinçli ve eğitimli kesimde aşıya karşı önyargılar neden var?
  6. Bilim karşıtlarının söylemlerinde dikkat edilmesi gereken örnekler. Paylaşılan bilgilerin bilimsel – kanıta dayalı olmadığını nasıl anlarız?
  7. Aşı yaptırmamakla, özgür irademizle verdiğimiz kararla başkasının özgürlüğünü, sağlık hakkını mı ihlal etmiş oluyoruz?
  8. Toplumsal bağışıklığı sağlamak için aşı savunuculuğu adına neler yapılmalı?
  9. Pandemide sağlık çalışanlarının deneyimini anlatan “Ateş ve İhanet” kitabınızda, sağlık çalışanlarının bir “ateşten labirent”in içine girme yükümlülüğünü hissederek zor koşullara rağmen devam ettiklerini belirtiyorsunuz. Kitabın çıkış noktası ve vardığınız yeri özetler misiniz?
  10. Yine kitabınızda önemli bir paradoksa dikkat çekerek hem evlere kapanıp hayatın kurgusunun yavaşladığından hem de iletişim teknolojisi açısından tüm işlerin baş döndürücü bir şekilde hızlandığından söz ediyorsunuz. Gelinen noktada toplumsal dinamikler ne yönde değişti?
  11. “Covid’in ateşi insanlığa yapılan ihaneti görünür kıldı” diyorsunuz ve bireylerin kamusal sorumluluğuna işaret ediyorsunuz. Salgın, kişilerin topluma uyum, kurallara uyma vb davranışlarında hangi sorunları açığa çıkardı? Hangi konularda toplumsal işbirliği açısından olumlu – olumsuz örnekleri göz önüne serdi?
  12. Salgında sağlık çalışanlarının özverili – fedakar çalışmaları ve adanmışlıktan tükenmişliğe giden yol kitabınızda yer alıyor. Geçtiğimiz yaz başındaki normalleşme dönemi sağlık çalışanlarına anormal çalışma koşulları dayattı diyorsunuz. Sağlık çalışanlarında tükenmişlik sendromu açısından salgın deneyimi ne söylüyor?
  13. Pandemi boyunca kullanılan savaş metaforunun sağlık çalışanlarının üzerindeki etkisi ne oldu? Sağlık çalışanlarının psikolojisini nasıl etkiledi?
  14. Sağlık çalışanlarını istifa etme ve emekli olma noktasına getiren şartlar ve halk sağlığı açısından sakıncaları nelerdir?
  15. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Mustafa Altınışık
Mustafa Altınışık
3 yıl önce

Harikasınız. Başarılar diliyoruz.

Araç çubuğuna atla