Yerli malı MMT teknolojisi ile meme kanseri teşhisinde devrim gibi gelişme

Kategori: Önemli Testler, Onkoloji, Sektör Print

mmt-cihaz-meme-kanseriBir grup Türk bilim insanlanı tarafından geliştirilen ‘mikrodalga teşhis cihazı – MMT’ meme kanserinin teşhisinde Tomografi, Ultrason ve MR’ın gibi ithal ve pahalı teknolojilerden daha iyi sonuçlar verdi. MMT teknolojisinin bir diğer avantajı ise radyasyon yaymaması, bu nedenle kadınlar istedikleri yaşta ve zamanda meme kanseri taraması yapabilecek. Klinik çalışmalarda mevcut görüntüleme cihazlarının teşhisinden çok daha ileri seviyede sonuçlar elde edilen MMT, 4 bin bilim insanın katıldığı uluslar arası kongrede ‘Mükemmel Çalışma’ ödülü kazandı.

Türk bilim insanlarının geliştirdiği cihaz sayesinde meme kanserinde tespitinde zorluk yaşanan küçük tümörler bile görüntülenerek tedavide başarının artması bekleniyor. Projenin sorumlusu Prof. Dr. Murat Özcan, MMT teknolojisi ile tümörün gerçek büyüklüğünün, şekli, yeri ve habis olup olmadığının tespit edilebileceğini açıkladı.

İTÜ GLAB’ın geliştirdiği ‘Genetik Test’, kanserde hayat kurtaracak

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Akduman ve ekibi tarafından geliştirilen ve İTÜ-Arı Teknopark’ta faaliyet gösteren bir firma tarafından üretilen cihazla ilgili klinik çalışmalar, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Özcan ve Prof. Dr. Tunaya Kalkan denetiminde yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde Çin’in başkenti Pekin’de yapılan Avrupa Cerrahi Birliği (ESS European Society of Surgery) tarafından yapılan konferansta, Türk bilim insanları tarafından yapılan ve klinik çalışmaları yapılan çalışmanın bildirisi ‘Mükemmel Çalışma’ (Excellentabstract) ödülü aldı. ‘Yeni bir meme kanseri tümörü görüntüleme tekniği’ adlı çalışmada hastalar üzerinde yapılan testlerden alınan ilk sonuçlar son derece önemli ve dikkat çekici bulundu.

mmt-cihaz-meme-kanserİstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Akduman ve ekibi tarafından geliştirilen cihaz İTÜ-Arı Teknoparkta Mitos Medikal AŞ firmasınca üretildi. Meme kanserini çok erken evrede teşhis edebilen MMT cihazı ile Sağlık Bakanlığı onayıyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümünde Prof. Dr. Murat Özcan ve Prof. Dr. Tunaya Kalkan yönetiminde bir ekip tarafından hastalar üzerinde klinik testler yapıldı. Yapılan klinik testlerin sonuçları bir devrim niteliğinde olup, günümüzde meme kanseri tümörünü görüntülemekte kullanılan Mamografi, MR, Ultrason gibi tekniklerin sonuçlarını geride bıraktı. Yapılan çalışmada MMT cihazı ile hasta ölçümlerinde alınan sonuçlar, patolojik verilerle karşılaştırıldı ve patolojik bulgulardaki tümör büyüklüğünün bire bir örtüştüğü saptandı.

Pahalı ve radyasyonlu teknolojilere gerek kalmayacak:
İsteyen her gün çekim yapabilir

Yeni cihazla ilgili bilgi veren proje sorumlusu Prof. Dr. Murat Özcan, halen meme kanseri teşhisi amacıyla yaygın olarak mamografi cihazlarının kullanıldığını, belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Ancak bu yöntemler sadece 40 yaş üstü kadınlarda kullanılması, radyasyon yayması nedeniyle yılda en fazla bir kez çekim yapılıyor. Yine mevcut teknolojiler ölçüm esnasında memeyi sıkıştırarak hastaya rahatsızlık veriyor; tümörün yeri ve büyüklüğü tam ölçülemiyor. 7-8mm altındaki tümörlerin tespiti pek mümkün olmuyor. Oysa MMT cihazı ile bu tür olumsuzluklar tamamen giderilebilecek.”

Prostat kanserine karşı yılda bir kez yapılacak PSA testi hayat kurtarır

MMT teknolojisi ile her yaştan kadının hiçbir sıkıntı çekmeden istediği zaman kanser taraması yaptırabileceğini belirten Prof. Dr. Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zira her yaşta kadın memesine hiçbir şey değmeden, radyasyon vs. sıkıntısı olmadan isterse her gün ölçüm yaptırabilecek. Ölçüm sonucu tümörün hem gerçek büyüklüğünü, hem şeklini, hem de yerini ve habis olup olmadığını gösterebilecek. Üstelik 3-4 mm’ye kadar küçüklükteki tümörler de tespit edilebilecek ve bu nedenle çok erken evrede teşhis gerçekleşebileceği için tedavi de daha kolay ve başarılı olabilecek.”

MMT cihazının üretimi çok yakında başlanacak
Cihazı üreten Mitos firması yetkilisi Y. Müh. Dr. Güray Ali Canlı Cerrahpaşa’da yapılan klinik testlerin sonbaharda tamamlanmasını beklediklerini ve Sağlık Bakanlığı seri üretim iznine başvurarak, üretime yılsonunda başlamayı planladıklarını açıkladı. Prototip üretiminde TÜBİTAK ve İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan destek aldıklarını belirten Canlı, cihazın gerek birim fiyatının, gerekse işletme maliyetinin diğer cihazların çok altında olacağını söyledi.

Ödül Prof. Dr. Murat Özcan ve Dr. Akif Enes Arıkan’a, Avrupa Cerrahi Birliği (ESS) Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi tarafından verildi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla